Με τα συνθήµατα του γαλλικού Μάη του ’68, την προκύπτουσα από την ανοχή των κυβερνώντων ορµή και την εµπειρία των «συνήθων υπόπτων» µιας άλλης εποχής, η οµάδα του «Ρουβίκωνα», αφού πέρασε στην αντίπερα όχθη του ποταµού, σχεδιάζει να… επιστρέψει φιλοτεχνώντας πολιτικά το αντιδραστικό της προφίλ.

Στις αρχές του έτους απέκτησε νοµική υπόσταση ως πολιτιστικός σύλλογος εργαζοµένων «Αθήναιον», µε σκοπό «την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης, την ίδρυση γραφείων, την έκδοση εντύπων κ.λπ.».

Τον Μάιο, όταν δηµοσιοποιήθηκε η θεσµική τους υπόσταση, παρενέβησαν στη δηµόσια συζήτηση για το «πού το πάει ο "Ρουβίκωνας"» λέγοντας: «Ήµασταν, είµαστε και θα είµαστε εκτός αστικής δηµοκρατίας». Ωστόσο, οι µετέπειτα ενέργειές τους επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε στόχους υψηλού κοινωνικού συµβολισµού, µε συνέπεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των δηµοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες τους «µέτρησαν» στο 5%-7%, µε αποτέλεσµα, σύµφωνα µε πληροφορίες, να έχουν ξεκινήσει ζυµώσεις στην κατεύθυνση της µετεξέλιξης του «Ρουβίκωνα» σε κόµµα.

Η προβολή τους δεν επιτυγχάνεται µόνο µέσω της θεαµατικότητας των «χτυπηµάτων» τους ή των ανακοινώσεών τους, αλλά και διά της κρατικής συχνότητας, µιας και από τον Σεπτέµβριο διατηρούν εκποµπή στην κατειληµµένη ακόµη (;) «ΕΡΤ Open».

Η ταξική τους εναντίωση τους τοποθετεί στο άλλο άκρο της Χρυσής Αυγής, η δραστηριότητά τους ωστόσο, που επικεντρώνεται σε δράσεις πολιτικού ακτιβισµού -ως συµβαίνει πάντα µε τα άκρα-, είναι πανοµοιότυπη. Και όση απήχηση είχαν, για παράδειγµα, τα λαϊκά συσσίτια της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγµα, στον Σταθµό Λαρίσης και σε γειτονιές της Αθήνας και της περιφέρειας, άλλη τόση είχε και η εισβολή του «Ρουβίκωνα» σε γραφείο γιατρού στον «Ευαγγελισµό» τον οποίο ασθενείς καταγγέλλουν για «φακελάκι» ή στο υπουργείο Άµυνας σε µια περίοδο που η κοινή γνώµη σκανδαλίζεται µε τα καµώµατα του Π. Καµµένου για τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, τα παιχνίδια του στις ρουλέτες του Λονδίνου και τις συνοµιλίες του µε καταδικασµένο για ναρκωτικά.

Η οµάδα έχει ταυτίσει χρονικά την πορεία της µε εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία. Εµφανίστηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν «µπούκαρε» στα γραφεία του κυβερνώντος κόµµατος, απαιτώντας την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.    

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

Παρά το γεγονός ότι σε βάρος των επιχειρησιακών µελών του «Ρουβίκωνα» έχουν σχηματιστεί αρκετές δικογραφίες, ορισμένες εξ αυτών κακουργηματικές, εντούτοις όχι μόνον εκείνοι παραμένουν στο απυρόβλητο, σπέρνοντας ανησυχία στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ για τον επόμενο στόχο τους, αλλά το 2017 είναι αναμφίβολα η χρονιά τους. Σε διάστημα 11 μηνών πραγματοποίησαν 44 επιθέσεις, περίπου μία την εβδομάδα.

Λογικό είναι, καθώς καλύπτονται από το ιδρυτικό τους καταστατικό, που είναι επικυρωμένο από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, επομένως διαθέτουν νομικό αντεπιχείρημα καθιστώντας μαχητές τις επερχόμενες δίκες τους. Τους τελευταίους μήνες αφήνουν συχνά-πυκνά το «χνάρι» τους σε ζοφερές πτυχές της καθημερινότητας.

Στις 11 Μαΐου πραγματοποίησαν «περιπολίες» στο Πεδίον του Αρεως, επιτιθέμενοι σε σωματεμπόρους και μικροδιακινητές ναρκωτικών. Λίγο αργότερα εισέβαλαν δύο φορές σε αλυσίδα σουπερμάρκετ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων. Στις 26 Ιουνίου κατέλαβαν τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για τα τιμολόγια του νερού και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Συχνές είναι και οι «επισκέψεις» τους σε συμβολαιογραφεία, συλλόγους και τράπεζες κατά των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου διείσδυσαν στο «θωρακισμένο» υπουργείο Ναυτιλίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού, για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός και οι συν αυτώ δεν αναλάμβαναν την παραμικρή ευθύνη.  

Καυτός Νοέμβριος  

Στις 5 Νοεμβρίου έκαναν άνω-κάτω τα δικαστήρια της Λάρισας, επειδή «επιβλήθηκε μικρή ποινή σε στρατιωτικό πατέρα για κακοποίηση των παιδιών του». Ανήμερα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, με 7.000 αστυνομικούς στον δρόμο και τα υπουργεία σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής, μπήκαν και βγήκαν ανενόχλητοι στο Πεντάγωνο, εκθέτοντας προσωπικά τον Π. Καμμένο. Στις 27 Νοεμβρίου έστειλαν το… τελεσίγραφό τους στην αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λόγω των «επιδερμικών» χειρισμών μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Τρεις ημέρες μετά εισήλθαν στη ΔΕΗ εκφράζοντας την αντίδρασή τους «στον τεμαχισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης», ενώ στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της αναδόχου διαχειρίστριας των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρόκειται για την εταιρεία Qualco, συμφερόντων του Ορέστη Τσακαλώτου, εξαδέλφου του υπουργού Οικονομικών.