Σαν σήμερα το 2008, ο νεαρός μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος «έπεσε» από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, δεχόμενος σφαίρα στην καρδιά. Η δολοφονία του μικρού Αλέξη προκάλεσε την οργή του κόσμου που βγήκε στους δρόμους και οι ταραχές προκάλεσαν έντονο φόβο, καθώς χαρακτηρίστηκε η κατάσταση ως «εξέγερση του λαού» από μερίδα κομμάτων και ΜΜΕ, ιδίως μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την 8η Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο 15χρονος Αλέξης περπατούσε στη περιοχή και, σύμφωνα με τους μάρτυρες του περιστατικού, είχε μία έντονη φραστική διένεξη με τον Κορκονέα, που συνοδευόταν από τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Οι δυο τους ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γρηγορόπουλο και άλλα 4-5 άτομα, όπου αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες, με τον Κορκονέα να βγάζει το περίστροφό του και να πυροβολεί δύο φορές, χτυπώντας τον νεαρό στο στήθος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία.

Ο αστυνομικός συνελήφθη και στην κατάθεσή του είπε πως δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους και πυροβόλησε τρεις φορές για εκφοβισμό, τις δύο στον αέρα και μία στο έδαφος, με τη σφαίρα που χτύπησε τον νεαρό να λέει πως πιθανόν εξοστρακίστηκε.

Η είδηση πως ο Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, έγινε γνωστή πολύ γρήγορα και μέσα σε λίγη ώρα κόσμος από την πολιτική σκηνή καταδίκασε το γεγονός και πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Γρήγορα ξέσπασαν επεισόδια τόσο γύρω από το Πολυτεχνείο όσο και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο άτυχος νεαρός, όπου λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, την ώρα που στους δρόμους της Αθήνας επικρατούσε κατάσταση «πολέμου». Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, παραίτηση που ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι δύο αστυνομικοί κατηγορούνταν πλέον από τον εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία (Κορκονέας) και για συνεργεία σε ανθρωποκτονία (Σαραλιώτης).

Το επόμενο πρωί ακολούθησαν διαδηλώσεις τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Καταλήψεις άρχισαν στα σχολεία, με τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη να κηρύσσει τη μέρα ως μέρα πένθους.

Έξω από τη ΓΑΔΑ μαθητές έκαναν συμβολική διαμαρτυρία, την ώρα που σε αρκετά αστυνομικά τμήματα στηνόταν σκηνικό «πολέμου» με αγνώστους να πετούν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ.

Επεισόδια έγιναν και στην Κύπρο με αφορμή την υπόθεση και πορείες που πραγματοποιήθηκαν, την ώρα που οι πρεσβείες της Αυστραλίας και της Βρετανίας προέτρεπαν τους τουρίστες από τις χώρες τους να αποφύγουν το κέντρο της Αθήνας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εκείνες τις ημέρες.

Η 8η Δεκεμβρίου ήταν η μέρα που μύριζε μπαρούτι… Η Βουλή έγινε φρούριο και οι πορείες αριστερών οργανώσεων κρατήθηκαν σε απόσταση, όμως ομάδες αντιεξουσιαστών άρχισαν να καταστρέφουν καταστήματα, ξενοδοχεία, τράπεζες και να βάζουν φωτιές σε κάδους και αυτοκίνητα. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν έως τη λεωφόρο Συγγρού, με τα επεισόδια να αυξάνονται όσο περνούσε η ώρα.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν όμως και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, το Ηράκλειο και άλλες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλι, να μένει εντός Προεδρικού Μεγάρου για λόγους ασφαλείας.

Αρκετά πανεπιστήμια και ιστορικοί χώροι πυρπολήθηκαν, ενώ πλιάτσικο έκαναν αρκετοί σε καταστήματα που είχαν καταστραφεί οι είσοδοί τους. Υπήρξε μάλιστα η σκέψη να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που ωστόσο διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και την 9η Δεκεμβρίου, όταν συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ με εκπαιδευτικούς και μαθητές έφερε ένταση και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, καθώς ομάδα αντι-εξουσιαστών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ προς τη μεριά τους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου παρουσία χιλιάδων πολιτών, με την οργή να έχει πλέον ξεχειλίσει. Λίγη ώρα αργότερα τα επεισόδια συνεχίστηκαν και ήταν μεγάλης έκτασης για 3η ημέρα στο κέντρο της Αθήνας. Τα αστυνομικά τμήματα σε διάφορους δήμους δέχονταν επίθεση, τράπεζες πυρπολήθηκαν και το Αστυνομικό Μέγαρο περικυκλώθηκε για αρκετές ώρες από χιλιάδες κόσμου.

Η ένταση των επεισοδίων μειώθηκε μέρα με τη μέρα, με τους δύο αστυνομικούς το 2010 να κρίνονται ένοχοι, με τον Κορκονέα να κατηγορείται για δολοφονία με δόλο και τον Σαραλιώτη για συνεργεία. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια και ο Σαραλιώτης σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Το 2010, ο φίλος του Γρηγορόπουλου που βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ Νίκος Ρωμανός, σε επιστολή του είπε πως η αντιπαράθεση με τους δύο αστυνομικούς δεν περιορίστηκε σε φραστική διένεξη, καθώς παραδέχτηκε πως τους πετούσαν πέτρες και μπουκάλια μπίρας…