Της ΛΗΤΩΣ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ

litomissiakouli@yahoo.com

 

Τονωτική ένεση για το ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης σήμανε την Τρίτη το απόγευμα στο Λονδίνο, όπου, δύο ελληνικοί πίνακες εμφανίστηκαν προς πώληση στον οίκο Sothebys, στη μεγάλη δημοπρασία έργων τέχνης 20ού αιώνα.

Τα έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά  κατάφεραν να εξασφαλίσουν τιμές που υπερέβησαν τις προεκτιμήσεις. 

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby’s, δήλωσε:

 «Είμαι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, καθώς αυτά τα εξαιρετικά έργα είχαν αιχμαλωτίσει την προσοχή μου εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε μετά τη δημοπρασία , αποκαλύπτοντας πως ήλπιζε ότι μία μέρα θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε δημοπρασία. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ούαιώνα που διατίθενται προς πώληση, μέσα σε πλαίσια που προσφέρουν στους συλλέκτες την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψουν, αλλά ίσως και να ανακαλύψουν εκ νέου, καλλιτέχνες οι οποίοι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Φράγκος υπογράμμισε πως οι τιμές που καταγράφηκαν επανεπιβεβαιώνουν την επιτυχία του οίκου Sothebys όσον αφορά την παρουσίαση εξαιρετικών παραδειγμάτων σε διαφορετικές δημοπρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Πλέον ανυπομονούμε για την πραγματοποίηση της επόμενης δημοπρασίας μας τον επόμενο μήνα η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη σύνθεση του Γεώργιου Ιακωβίδη η οποία προσφάτως ανακαλύφθηκε ξανά».

 Το έργο «A travers la ville»  του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διεκδίκησαν τέσσερις bidders οι οποίοι ανέβασαν την τελική τιμή στις 273.000 στερλίνες (306.687 ευρώ), διπλασιάζοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των 100.000-150.000 στερλινών.

Οσο για τον «Αρσανά Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος»  του Σπύρου Παπαλουκά, πρόκειται για έργο που εισήλθε για πρώτη φορά στο ταμπλό της δευτερογενούς αγοράς τέχνης και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του Παπαλουκά στο Άγιο Όρος. Η ζήτηση επεκτάθηκε σε τρεις βασικούς πλειοδότες οι οποίοι μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη  που χτυπούσε τηλεφωνικά. Ο τελευταίος ήταν και ο πιο επίμονος που όπως φαίνεται ήταν και ο τελικός αγοραστής προσφορά των 141.250 στερλινών (158.680 ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή πώλησης που έχει αγγίξει ποτέ έργο του στη δευτερογενή αγορά. Η αρχική τιμή εκτίμησης κυμαινόταν από 80.000 έως 120.000 στερλίνες.

 

 Από τις σελίδες Luxury & Art Market των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ