Από το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε, εκτός από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και επαφές με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, εκείνη που σχολιάστηκε αρκετά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ήταν μία η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αµερικής κ. ∆ηµήτριο, τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, ο οποίος διαδραματίζει διαχρονικά σημαίνοντα ρόλο στις επισκέψεις του εκάστοτε Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σε πολλές από τις αναμνηστικές φωτογραφίες αντίστοιχων επισκέψεων εμφανίζεται ο κ. Δημήτριος.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται η έδρα της Αρχιεπισκοπής, οπότε γι’ αυτό και δεν υπήρξε συνάντηση. Ωστόσο, στους ομογενειακούς κύκλους επισημάνθηκε ότι αυτό αντικατοπτρίζει το βαρύ κλίμα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στις ανακατατάξεις στο ανθρώπινο δυναμικό της Αρχιεπισκοπής, αλλά και στα οικονομικά προβλήματα που αποκαλύπτονται ότι υπάρχουν.

Ενδεικτικό είναι ότι τις παραιτήσεις του επί 19 χρόνια διευθυντή ∆ιοίκησης και Οικονοµικών της Αρχιεπισκοπής, Ιερώνυµου (Τζέρι) ∆ηµητρίου, προσώπου µε εµπειρία στα δρώµενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αµερικής, και του κ. Ελευθέριου Πισαλίδη, επί 13 χρόνια διευθυντή παραγωγής και διαφηµίσεων και συντάκτη του ελληνικού τµήµατος της εφηµερίδας «Ορθόδοξος Παρατηρητής», οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ακολούθησε η αποχώρηση του επί 10 και πλέον χρόνια προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Γεώργιου Βουρβούλια, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τελευταία αυτή αποχώρηση φαίνεται να κρύβει μεγάλο παρασκήνιο καθώς, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ο κ. Βουρβούλιας, αν και ήταν εθελοντής, έλαβε από την Αρχιεπισκοπή χρήματα αιτιολογώντας τα ως έξοδα κινήσεως. Οι ανακατατάξεις στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μαζί με τα δημοσιεύματα για την οικονομική κατάστασή της, η οποία περιγράφεται ως «πολύ κακή», με το έλλειμμα των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων να αναγκάζει τον κ. Δημήτριο να προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας και περιστολή δαπανών στις δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, έχουν θορυβήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου αποτελεί «επαρχία».

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τα ομογενειακά Μέσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να απευθυνθεί με κατεπείγον μήνυμά του προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ζητώντας του άμεση ενημέρωση γύρω από όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, κυρίως όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κατάσταση πτώχευσης στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ολα αυτά την ώρα που ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με εμβέλεια σε ολόκληρη τη χριστιανοσύνη, βρίσκεται σε οριακό σημείο, κάτι που επίσης έχει απασχολήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, εκτός από το ότι έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού, αφού από τον αρχικό στόχο του φθινοπώρου του 2016 με προϋπολογισμό 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το CBS New York, ανέβηκε στα 52 εκατ. δολάρια, µε ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2018, εξελίσσεται υπό τη σκιά αναφορών για «τρύπες» στα οικονομικά. Σύμφωνα με ομογενειακά ΜΜΕ, από τον ειδικό λογαριασμό που τηρείται για την ανοικοδόμηση του ναού λείπουν περίπου 15 εκατ. δολάρια, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση.

Τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής άγγιξαν μέχρι και την ιστορική εφηµερίδα «Ορθόδοξος Παρατηρητής», για την οποία υπήρχαν σκέψεις, λόγω περικοπών, να περιοριστεί αποκλειστικά στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η Αρχιεπισκοπή, για να προχωρήσει στην έντυπη έκδοση, έλαβε επιταγή 75.000 δολαρίων από την οργάνωση της Αρχιεπισκοπής «Ηγεσία των 100». Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όμως αναγκάστηκε μετά από λίγο καιρό να επιστρέψει το ποσό. Οπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυξ», υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της «Ηγεσίας των 100», οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση αυτή, καθώς στο καταστατικό απαγορεύεται να χορηγούνται χρήματα για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής ή για να αποπληρώνονται χρέη ή δάνεια.