Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016 ήταν να ανανεώσει το δυναμικό του κόμματος, να δώσει μία νέα πνοή σε έναν μηχανισμό εν πολλοίς γερασμένο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέστησε σαφή την πρόθεσή του σε ουκ ολίγες δημόσιες τοποθετήσεις του, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά των Ελλήνων και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι οι νέοι άνθρωποι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν μέχρι σήμερα. Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο οργανόγραμμα του κόμματος βρίσκει κανείς πολλούς εκπροσώπους της λεγόμενης νέας γενιάς της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τις θέσεις τους με βάση το βιογραφικό και την εμπειρία τους και όχι βάσει της κομματικής επετηρίδας, η οποία έδενε επί πολλά χρόνια τα χέρια του εκάστοτε προέδρου.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους συνεργάτες του, όλους αυτούς τους μήνες στελέχωνε αργά αλλά σταθερά τις κομματικές θέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι αυτές δεν αποτελούν βήμα για να εξασφαλίσει κάποιος τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια, η οποία θα προκύψει από άλλη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως αν θέλει να είναι υποψήφιος να μην κατέχει κομματικό αξίωμα. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών, που αποτελούν πλέον τη «ραχοκοκκαλιά» της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο προς τις εκλογές βρίσκεται κοντά στα 38 έτη. Τα «Π» παρουσιάζουν 13 πρόσωπα της νέας γενιάς της Ν.Δ.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα από το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., καθώς από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εμπιστεύθηκε κομβικό κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος, αναθέτοντάς του τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου. Ο 30χρονος με σπουδές Νομικής και Πολιτικής Επικοινωνίας έχει διατελέσει πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ για δύο συνεχόμενες θητείες, ενώ έθεσε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας, μάλιστα, πολλές ψήφους σε σχέση με την ηλικία του.

Σοφία Ζαχαράκη

Η όμορφη καθηγήτρια Αγγλικών ήταν η πρώτη γυναίκα που αξιοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., πριν από την έλευση της Μαρίας Σπυράκη, στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου. Με καταγωγή από την Ευρυτανία και σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία, στη Συγκριτική Παιδαγωγική και στη Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν αναλάβει τα καθήκοντα της αναπληρώτριας εκπροσώπου εργάστηκε ως εκπαιδευτικός αλλά και στα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης.

Νίκος Σωτηρόπουλος

Ο 35χρονος δικηγόρος, αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. ήταν επί πολλά χρόνια συνεργάτης του νυν αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη. Εχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ενώ κέρδισε πολλούς «πόντους» ως προεδρεύων της ΟΝΝΕΔ στο στάδιο της επανίδρυσης της Νεολαίας. Με σπουδές Εμπορικού και Διοικητικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Θράκης και Λονδίνου, εργάζεται ως νομικός σύμβουλος ομίλου εταιρειών στον χώρο της ενέργειας.

Νατάσα Σωτηριάδου

Σε μία εξ ολοκλήρου γυναικεία Γραμματεία, εκείνη των Γυναικείων Θεμάτων, ξεχωρίζει η νεαρή αναπληρώτρια γραμματέας για τη Βόρεια Ελλάδα. Με πτυχίο από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει εργαστεί ως ειδική ασφαλιστική σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική, ως εκπαιδευτική σύμβουλος σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και ως δημοσιογράφος. Στο παρελθόν υπήρξε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και το 2014 ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του Γιάννη Ιωαννίδη.

Γιάννης Σμυρλής

Πολιτικός επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στα διεθνή θέματα, ο 38χρονος Γιάννης Σμυρλής αποτελεί τον μακροβιότερο γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ν.Δ., παραμένοντας στην ίδια θέση από το 2013 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για τον πρώτο Ελληνα που αναδείχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα έχοντας διατελέσει διευθυντής πωλήσεων. Στα θετικά του προσμετρούνται οι επαφές που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νίκος Ρωμανός

Χωρίς να έχει σχέση με τον χώρο των κομμάτων ο 36χρονος αποφάσισε να ενταχθεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές για την αρχηγία τον χειμώνα του 2015 και πλέον είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, έχοντας περάσει και από τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασµού. Με σπουδές στην Ψυχολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης στην Κηφισιά, είναι μανιώδης χρήστης του Τwitter -έχει στην ευθύνη του όλα τα social media του προέδρου της Ν.Δ.και ο μεγάλος του στόχος είναι να αλλάξει το «παλαιό» προφίλ της Ν.Δ

Κώστας Μπακογιάννης

Η ανακοίνωση του ονόματός του στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. ξάφνιασε πολλούς, λόγω της συνωνυμίας του με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, ο 34χρονος ηλεκτρολόγος δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιάννη Οικονόμου. Με ειδίκευση σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας έχει εργαστεί σε think tank και εταιρείες επικοινωνίας, κάνοντας ένα πέρασμα από τη θέση του ειδικού συμβούλου στην ΟΣΥ ΑΕ.

Βασίλης Ξυπολυτάς

Με τον εντυπωσιακό αριθμό των τριών μεταπτυχιακών στα 36 του χρόνια, ο Βασίλης Ξυπολυτάς ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2016. Εχοντας περάσει από το Harvard, το Kings College του Λονδίνου και το Coventry Business School έχει αξιόλογη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Κηφισιάς, όπου έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης δύο start up εταιρειών και θεωρείται άριστος γνώστης των απαιτήσεων στον τομέα που δραστηριοποιείται.

Γιώργος Κώτσηρας

Με τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές του 2014, ο 34χρονος δικηγόρος, Γιώργος Κώτσηρας, είναι αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων του κόμματος, έχοντας θέσει υποψηφιότητα και για τη θέση του βουλευτή στην Αττική. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, κατέχει δύο μεταπτυχιακά, είναι διδάκτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο παρελθόν υπήρξε και πρωταθλητής στο τένις.

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

Ο 40χρονος γεωπόνος αποτελεί τρανό παράδειγμα για τους νέους που θέλουν να στραφούν επαγγελματικά στην αγροτική οικονομία. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό έργο. Επιπλέον διαθέτει και την απαιτούμενη εμπειρία, δραστηριοποιούμενος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και παλαιότερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αναλάβει τη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων.

Λευτέρης Παπαγεωργίου

Σε ηλικία μόλις 31 έτους ο Λευτέρης Παπαγεωργίου αποτελεί ένα από τα νεαρότερα στελέχη, κατέχοντας τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Παραγωγικών Τομέων. Με θητεία σε θέση ερευνητή σε στατιστική εταιρεία αλλά και υπαλλήλου σε ασφαλιστικές εταιρείες, ο απόφοιτος του τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη και Νίκου Δένδια και σήμερα είναι εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγάλεω.

Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Με πλούσιο βιογραφικό ο 31χρονος δικηγόρος Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. Εχοντας δύο μεταπτυχιακά από το Queen Mary University του Λονδίνου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασκεί μάχιμη δικηγορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διατηρώντας δικά του γραφεία στην Αθήνα και τη Γλυφάδα, ενώ αποτελεί μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων και κατέχει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Μανώλης Κουτσογιαννάκης

Με καταγωγή από τα Καλλεργιανά Κισσάμου Χανίων ο 33χρονος φυσικός ανέλαβε το κρίσιμο πόστο του αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού και υπευθύνου Κινητοποίησης, Εθελοντών και Επικοινωνίας – Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Ν.Δ. Στο βιογραφικό του έχει να επιδείξει μία αξιόλογη επαγγελματική πορεία ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα και στο παρελθόν στον τραπεζικό τομέα ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Παράλληλα τον Μάιο του 2016 ανέλαβε αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.