«Πιθανόν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη και στην περιοχή του Καρπενησίου. Είχαμε βρει ενδείξεις -κι ανάμεσα σε αυτά και… κλήσεις της Τροχαίας - ότι μέλη της “17Ν” που συνελήφθησαν το 2002 είχαν μετακινηθεί τότε στην Ευρυτανία, ενώ δύο-τρεις είχαν και σπίτια εκεί. Στην έρευνα για τη δολοφονία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν πράγματι δύο μεγάλα ερωτήματα. Πρώτον, για μία “κατάληψη” γειτονικού διαμερίσματος από συνεργείο ελαιοχρωματιστών που την αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης και δεύτερο, με τον θάνατο άνδρα της ομάδας “Ζ” που εμφανιζόταν να είχε δει τους δράστες. Ομως σε πολλά από αυτά τα κενά ίσως υπάρχουν πια απαντήσεις».

Αυτό ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη δολοφονία το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, στην είσοδο του γραφείου στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι, του βουλευτή της Ν.Δ. και σημαντικού πολιτικού, Παύλου Μπακογιάννη, από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιείτο η συζήτηση για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Κοσκωτά. 

ΕΡΕΥΝΕΣ. Παρότι πλέον συμπληρώνονται 28 χρόνια, φέρεται να υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα αλλά και ορισμένες «απαντήσεις» από μυστικές έρευνες σημαντικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη έγινε από τέσσερα μέλη της «17Ν» που είχαν χρησιμοποιήσει ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από την περιοχή του Ευαγγελισμού λίγες ημέρες νωρίτερα. Μετά την εξάρθρωση της «17Ν» προέκυψε ότι στη δολοφονία του συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Σάββας Ξηρός, ο Ηρακλής Κωστάρης και στο όχημα βρισκόταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ενα από τα βασικά ερωτήματα προκύπτουν για την επιλογή του Παύλου Μπακογιάννη σαν στόχου της «17Ν», με επίκληση τότε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Επί σειρά ετών αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο χτύπημα εναντίον του. Ακόμη ερωτήματα υπήρξαν από τον «προγραμματισμό» της δολοφονίας. Ο Παναγιώτης Δημητροκάλης, διευθυντής τότε της Ν.Δ. στο βιβλίο του αναφέρεται σε συνάντηση το προηγούμενο βράδυ όπου συμμετείχε ο Παύλος Μπακογιάννης. Οπως σημειώνει «έπειτα από αρκετή συζήτηση συμφωνήθηκε να πάει ο Παύλος πριν από τις 8 στο γραφείο του, για να μιλήσει σε ραδιοφωνική εκπομπή».

Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει είναι πώς ήξεραν τα μέλη της «17Ν» ότι εκείνη την ημέρα θα πήγαινε τόσο νωρίς στο γραφείο του και του έστησαν το «καρτέρι θανάτου». Ενα τρίτο ερώτημα προέκυψε από καταθέσεις όπως και συνεντεύξεις μελών της «17Ν» που ανέφεραν ότι προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του εμφανίζονταν σαν ελαιοχρωματιστές σε γειτονικό άδειο διαμέρισμα. Ομως ουδέποτε βρέθηκε σε ποιο διαμέρισμα υπήρχαν αυτές οι… εργασίες. Καθώς και πώς έτυχε να δημιουργηθεί τότε που η «17Ν» ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο Μπακογιάννη η ανάγκη πρόσληψης ελαιοχρωματιστών σε γειτονικό διαμέρισμα. Ομως και ένα μεγάλο ζήτημα δημιουργήθηκε με τη μαρτυρία ενός αστυνομικού της ομάδας «Ζ» που έσπευσε αμέσως στο σημείο της δολοφονίας και ο οποίος εμφανιζόταν να αναγνώρισε κάποια από τα μέλη της «17Ν». Ο αστυνομικός αυτός έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στη Λεωφόρο Συγγρού λίγα χρόνια αργότερα, κάτι που προκάλεσε νέες απορίες.

ΟΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ. Πάντως χειριστής του φακέλου της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και της συνολικής δράσης της «17Ν» επισημαίνει «πράγματι σε αυτήν τη δολοφονία διατυπώνονται πολλές υπόνοιες για την επιλογή του στόχου και το χτύπημα. Εκείνο τον καιρό πράγματι είχε συνταχθεί μια λίστα με υποψήφιους στόχους της “17Ν” για την υπόθεση Κοσκωτά και πιστεύαμε ότι κύριος στόχος θα ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο οποίος όμως έπαιρνε εντυπωσιακά μέτρα ασφαλείας με αλλαγές δρομολογίων. Ενα κριτήριο που ίσως η “17Ν” επέλεξε να χτυπήσει τον βουλευτή της Ν.Δ. ήταν ότι τον θεωρούσε πιο “ευάλωτο” από επιχειρησιακής πλευράς.

Ακόμη όσον αφορά το χτύπημα εκείνο το πρωί, από προηγούμενες περιπτώσεις έχει προκύψει ότι η “17Ν” έκανε μεθοδικές, πολυήμερες παρακολουθήσεις των στόχων της και ότι τα μέλη της περίμεναν από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ να φθάσει στο σημείο όπου είχαν στήσει την παγίδα θανάτου. Ισως να μην υπήρχε, δηλαδή, ειδική ενημέρωση.

Οσον αφορά αυτό για τους ελαιοχρωματιστές μπορεί να είχαν παραβιάσει κάποιο άδειο διαμέρισμα και να έκαναν τους… μπογιατζήδες, χωρίς καμιά συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Οσον αφορά δε την υπόθεση με τον αστυνομικό της ομάδας “Ζ” , εκείνος πήρε την προκήρυξη της επίθεσης που είχαν πετάξει τα μέλη της “17Ν” και έσπευσε να την παραδώσει στους ανωτέρους του. Δεν φαίνεται να είχε αναγνωρίσει οποιονδήποτε. Εξάλλου πάντα όλα τα άγνωστα τότε μέλη της “17Ν” ήταν μεταμφιεσμένα και ποτέ κανένας μάρτυρας δεν ανέφερε κάτι σημαντικό για τη φυσιογνωμία τους. Γι’ αυτό παρέμεναν για 27χρόνια οργάνωση-φάντασμα».