Μια αναπάντεχη έκπληξη περιμένει στη γωνία της οδού Αγγελάκη και λεωφόρου Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των πολλών φυλλαδίων που διανέμονται και των αγωνιστικών αυτοκινήτων για το ράλι της ΔΕΘ, σ' έναν πάγκο με καλαμπόκια υπάρχουν κρεμασμένες επιγραφές που αναφέρονται σε υπέρογκα πρόστιμα και ευχαριστούν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την παρέμβασή του.

Πίσω από τον πάγκο βρίσκεται ο κ. Γιώργος Δήμου ή, όπως συστήνεται κι ο ίδιος, «ο καστανάς ο διάσημος» που οφείλει τη διασημότητά του στη σύλληψη και την επιβολή προστίμου εναντίον του από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή πουλούσε κάστανα χωρίς άδεια. Εν μία νυκτί, ο κ. Δήμου έγινε σύμβολο του παραλογισμού που διέπει τα πυροτεχνήματα για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», ως πιθανώς η πιο ακραία εκδήλωσή τους.

Συμβολικά, είναι τοποθετημένος στο πεζοδρόμιο έξω απ' τα σύνορα της ΔΕΘ όπου συναντιέται η επίσημη εγχώρια οικονομία. «Αυτά που γίνονται είναι όλα για τους καρχαρίες», λέει ο ίδιος. «Κυνηγάν τους μικροπωλητές, ψήνει ο άλλος καλαμπόκια και πάνε να του την πέσουν. Κάθε μέρα η αστυνομία μας γράφει, μας πηγαίνει και αυτόφωρο, κάθε μέρα».

Λίγο καιρό μετά την περιπέτειά του, ο κ. Δήμου έχει σαφή άποψη για το καθεστώς των μικροπωλητών: «Φυσικά να μη χρειάζεται άδεια. Δεν δίνουν κιόλας άδειες. Θέλουμε να πάρουμε άδειες και δεν δίνουν. Μόνο οι βυσματίες παίρνουν. Ο Δήμος τις μπλοκάρει. Αν δεν έχεις μέσον, δεν παίρνεις τίποτα».

Η διάθεσή του για τον Δήμο δεν είναι ακριβώς φιλική. «Στον Δήμο είναι όλοι οι γλειψιματίες είναι μέσα. Εμείς οι μικροπωλητές, όλοι αδέρφια είμαστε. Δεν υπάρχει όμως ένας υπάλληλος να πάει να μιλήσει κάποιος».

Ο κόντρα ρόλος στον οποίον εμφανίζεται σήμερα, έχει κι αυτός την εξήγησή του: «Ε, τώρα δεν έχει κάστανα. Σε κανά μήνα θα βγάλω και τα κάστανα και κανονικά θα δουλεύω. Τώρα, κάθε καλοκαίρι ψήνω και καλαμπόκια».