O Λεωνίδας Γρηγοράκος αποτελεί µια κατηγορία από µόνος του στην πολιτική σκηνή.

Συναντήσαµε τον γιατρό-εντατικολόγο, καθηγητή πανεπιστηµίου, βουλευτή Λακωνίας της ∆Η.ΣΥ. στο Μεταξουργείο, στο εστιατόριο «Το αυγό του κόκκορα». Αληθινός, ατακαδόρος και µε πολύ χιούµορ, µας εξήγησε γιατί τον λένε «τρελό», για ποιο λόγο δεν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κεντροαριστεράς, αλλά και ποιον θα ψηφίσει. Ο δηµοφιλής πολιτικός αποκαλύπτει ποια είναι η πιο ωραία της TV, εξηγεί γιατί η Ελένη Μενεγάκη έχει κουράσει, ενώ σχολιάζει και τα νέα ριάλιτι.

Γιατί σε λένε «τρελό» όλοι;

Επειδή, πιθανόν, λέω την αλήθεια; Ξέρεις για να λέει κανείς την αλήθεια ή να έχει το θάρρος της γνώµης του και να µην κρύβει τίποτα περισσότερο από αυτά που πιστεύει, πρέπει να είναι «τρελός».

Εσύ πώς και δεν κατέβηκες για υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς;

Γιατί µετράω τον ίσκιο µου το µεσηµέρι και όχι το πρωί.

Εχεις αποφασίσει ποιον θα ψηφίσεις;

Εχω αποφασίσει. Θα ψηφίσω ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο, το οποίο δεν θα είναι λαϊκιστής. Εστω και να µου δείξει την προεκλογική περίοδο ότι λαϊκίζει, δεν θα τον ψηφίσω.

Το νέο αυτό κόµµα της Κεντροαριστεράς θα συνεργαστεί µε ΣΥΡΙΖΑ ή µε Νέα ∆ηµοκρατία;

Αυτό είναι κάτι πολύ µετά. Αυτό που µε ενδιαφέρει εµένα αυτήν τη στιγµή είναι να φτιαχτεί κάτι καινούργιο, καινοτόµο, εκσυγχρονιστικό, που να µπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και πάνω απ’ όλα των νέων, γιατί εµείς οι παλιοί θα πρέπει να δώσουµε χώρο στους νέους, να πάµε στα πίσω θρανία και µε την εµπειρία µας να βοηθήσουµε τους νεότερους.

Eίχε ακουστεί ότι θα πας στη Νέα ∆ηµοκρατία.

Αυτό είχε γραφτεί όταν είχα εκφράσει µια πολύ θετική άποψη -την οποία δεν την αλλάζωγια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. ∆εν συνεπάγεται ότι, επειδή έχω µια καλή άποψη για έναν πολιτικό, θα πάω και στο κόµµα αυτό. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική του εκστρατεία παρουσίασε τον πιο µεταρρυθµιστικό λόγο σε σχέση µε τους άλλους υποψηφίους, γι’ αυτό ήταν και ο νικητής.

Τη Φώφη την «πας»;

Το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχει προσφέρει πολλά στην αναγέννηση του χώρου. Αυτό, µέχρι εκεί.

Είσαι γιατρός εντατικολόγος. Αν είχες ένα πρόβλημα θα πήγαινες να σε χειρουργήσει ο Πολάκης;

Οχι. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζει και εκφράζει ο κύριος Πολάκης. Συνάδελφος, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα πήγαινα. Το ποιος ακουμπάει πάνω σου και το ποιος θα πάρει αποφάσεις για σένα είναι κάτι αυστηρά προσωπικό.

Ποιο είναι το πιο «κουλό» που σου έχει συμβεί στην εντατική;

Ενας άνδρας ασθενής είχε διαταραχή στον μετωπιαίο λοβό και φλέρταρε με τις νοσηλεύτριες. Εχει συμβεί και γυναίκα να έχει συγκεκριμένη βλάβη στον μετωπιαίο λοβό και να φλερτάρει με τους άνδρες.

Σε έχει ευχαριστήσει κάποιος για κάποιον περίεργο λόγο που δεν περίμενες;

Με έχουν ευχαριστήσει για λόγους που ποτέ δεν μου έχουν περάσει από το μυαλό. Ενας φίλος έκανε μια δεξίωση και ήταν διάφοροι εκεί. Ηρθε και μια κυρία και με ευχαρίστησε για το καλό που έκανα στη σχέση της με τον άνδρα της. Δεν ήξερα τι είχα κάνει και μου είπε: «Από την ημέρα που βοήθησες τον άνδρα μου και βγήκε από την εντατική είμαστε το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι του κόσμου». Πίστευε ότι μετά τη μονάδα εντατικής θεραπείας -αν και εμείς ξέραμε ότι εκείνος έχει μια διαταραχή συναισθηματικήήταν ο πιο πιστός άνθρωπος και περνούσε καλά τη ζωή της, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αυτήν τη σχέση με τον άνδρα της. Φρόντισα να ζήσει ο άνδρας της και έζησε καλά, αλλά του έμεινε μια διαταραχή η οποία αύξησε τη συναισθηματική σχέση με τη σύζυγό του.

Ποιο είναι το πιο extreme πράγμα που έχεις κάνει;

Το να πετάω με τα ελικόπτερα. Πήγαινα και έφερνα ανθρώπους οι οποίοι ήταν βαριά άρρωστοι στα νησιά του Αιγαίου. Πέταγα με τα ελικόπτερα 5 χρόνια. Εχω κάνει 350 ώρες πτήσης. Είμαι από τους πρώτους ιπτάμενους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Μια φορά έκανα ένα ταξίδι θανάτου και δικαιώθηκα γι’ αυτό. Και οι δυο νεαροί αστυνομικοί από τη Σύρο, που ήταν βαριά τραυματίες, επέζησαν. Τους φέραμε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες στην Αθήνα και επέζησαν. Φοβηθήκαμε τόσο πολύ και οι πιλότοι και εγώ, που είπα: «Δεν θα ξαναπετάξω ποτέ».

Σε φλερτάρουν οι γυναίκες;

Οπως όλους τους ανθρώπους. Οπως κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να τη φλερτάρουν οι άνδρες, έτσι και οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να τους φλερτάρουν οι γυναίκες.

Πώς αντιδράς;

Οφείλει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός σ’ αυτά, γιατί μπαίνουν πράγματα προσωπικά. Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο θα πρέπει να είσαι πολύ πιο προσεκτικός από έναν απλό άνθρωπο. Μάλιστα, επειδή συνδυάζω την ιατρική με την πολιτική, θα πρέπει να είμαι δύο φορές πιο προσεκτικός, γιατί ο γιατρός είναι και εξομολόγος. Και από τη στιγμή που είναι εξομολόγος, πρέπει να κρατάει τα προσωπικά δεδομένα.

Εχει τύχει να σε φλερτάρει ασθενής;

Νομίζω ναι, αλλά μου ήταν αδιάφορο. Ως νεαρός γιατρός θυμάμαι ότι είχα μια καταπληκτική προϊσταμένη, η οποία μου είχε πει: «Ποτέ σου δεν θα εξετάζεις γυναίκα μόνη της». Το έχω τηρήσει ευλαβικά. Δεν έχω εξετάσει ποτέ γυναίκα μόνη της. Είναι θέμα αρχής.

Θέλω να μου πεις ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα της τηλεόρασης.

Εχει πολύ ωραίες και φρέσκιες κοπέλες. Νομίζω ότι συμπαθητική και διαφορετική από αυτές τις όμορφες κοπέλες που έχει η τηλεόραση είναι εκείνη που ήταν μαζί με τη Σπυροπούλου. Η Φλορίντα Πετρουτσέλι. Είναι μια διαφορετική και όμορφη κοπελίτσα. Μου αρέσει το ότι δεν είναι καθημερινή, έχει κάτι το διαφορετικό επάνω της. Οπως η φωνή του Βοσκόπουλου είναι μια φωνή ανεπανάληπτη. Πολλοί πήγαν βέβαια να τον μιμηθούν τον Βοσκόπουλο, αλλά δεν έγινε κανείς τους Βοσκόπουλος. Αυτό είναι το ιδιαίτερο που θέλω να τονίσω σε σχέση με τη Φλορίντα.

Περίμενα να μου πεις τη Μενεγάκη. Δεν σου αρέσει;

Είναι μια πολύ ωραία γυναίκα, τηλεπερσόνα, έχει δώσει έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική τηλεόραση, αλλά έχει ξεπεραστεί και αυτή από τον χρόνο. Ο χρόνος όλους μάς απαξιώνει. Ολους μάς δαμάζει. Πιστεύω πως, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Νομίζω ότι έχει αρχίσει να κουράζει.

Γιατί το λες αυτό;

Πιστεύω ότι έχει κάνει τον κύκλο της. Οχι μόνο αυτή, αλλά και πολλοί άλλοι. Ο κόσμος εντυπωσιάζεται από το νέο, το άφθαρτο, το καινούργιο, το διαφορετικό.

Εχω μάθει ότι έχεις αδυναμία στη Νατάσα Θεοδωρίδου.

Τη θεωρώ την πιο καλή σημερινή Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Μου άρεσαν η Μοσχολιού, η Μαρινέλλα, μου άρεσε πάντα ο Νταλάρας και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στη Νατάσα μού αρέσει ότι παρουσιάζει στη σκηνή μια καθαρά λαϊκή φωνή και είναι ο εαυτός της. Μου αρέσει πολύ που δεν προσποιείται.

Αγαπημένο κομμάτι της;

Είναι αυτό που το έχει κάνει και μεγάλη επιτυχία. «Η κόκκινη γραμμή», πολύ ωραίο τραγούδι. 

Τρως πολύ;

Οχι. Τρώω «άτακτα» και περίεργες ώρες. Ο πολιτικός είναι επιρρεπής σ’ αυτά όταν γυρίζει από καφενείο σε καφενείο και από χωριό σε χωριό και πρέπει να είναι και συγκαταβατικός με τους φίλους του, αλλά και πρέπει να πιει το τσιπουράκι του, το κρασάκι του, να πάρει το μεζεδάκι του. Δεν γίνεται να πας στη Μάνη και να μη φας παστό-σύγκλινο. Δεν πρέπει ένας πολιτικός να είναι ακατάδεκτος.

Μαγειρεύεις καθόλου;

Μπορώ να σου μαγειρέψω τηγανητές πατάτες με αυγά. Αν και είμαι από την επαρχία, είχα τη δυνατότητα να μη μαγειρεύω, να περνάω καλά με τους φίλους μου. Προτιμώ να πεινάω παρά να μαγειρεύω.

Ξεκινάει το «Νomads». Θα πήγαινες;

Οχι. Δεν θα πήγαινα σε κανένα από αυτά. Αφενός, δεν έχω χρόνο και αφετέρου τα θεωρώ ξεπερασμένα και πιστοποιούν την ένδεια ενδιαφέροντος των Ελλήνων πολιτών, γιατί κανείς δεν έχει βρει έναν διαφορετικό τρόπο να τους προσεγγίσει, με αποτέλεσμα να προτιμούν αυτές τις σαχλαμάρες παρά να ασχολούνται με κάτι ουσιαστικό. Θα μπορούσαν την ώρα που βλέπουν αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια να έβλεπαν στην τηλεόραση μια από τις τόσο πολλές υπέροχες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Χορεύεις; Ποιος χορός σού αρέσει;

Χορεύω. Θα χόρευα ένα ζεϊμπέκικο μόνος μου.

Ποιο κομμάτι;

Το «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», ιστορικό τραγούδι. Πιθανόν να χόρευα και το «Αγριολούλουδο». Το ζεϊμπέκικο είναι ένας μοναχικός χορός και αν θυμάμαι καλά ο Γ. Τσαρούχης, όταν τον ρώτησαν, είχε πει «ζεϊμπέκικο είναι ο χορός που όταν τον είδε ο θεός κατέβηκε στον Ολυμπο και τον χάζευε». Το ζεϊμπέκικο είναι μοναδικός χορός.