Η Ιερισσός είναι μια πόλη που μοιάζει να ζει δυο παράλληλες ζωές. Από τη μια, η ραθυμία της παραθαλάσσιας Ελλάδας, με το πράσινο, τα όμορφα νερά, το λιμάνι και τις δουλειές των θαλασσινών. Από την άλλη, ο θυμός κι η ανησυχία δεν υποβόσκουν απλώς, είναι εμφανή στα πανό και τις αφίσες που είναι σπαρμένα παντού στην πόλη, ενώ ο επισκέπτης συχνά θα πετύχει πολίτες που φορούν μπλουζάκια με τα συνθήματα του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού της Χαλκιδικής. 

Στο κέντρο της πόλης κάθε διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται για τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα που ενημερώνουν για τον αγώνα και τις σχετικές εκδηλώσεις των κατοίκων.

Το πολιτιστικό κέντρο της πόλης φιλοξενεί τακτικά διοργανώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για την εξόρυξη χρυσού σε σχέση με την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα της πόλης.

Η οικονομία κι η ζωή της πόλης είναι στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Ένα από τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην επένδυση της εξόρυξης χρυσού άλλωστε, είναι πως η περιοχή μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί οικονομικά γύρω απο τις παραδοσιακές δραστηριότητες της, τον τουρισμό και τις αγροτικές εργασίες. 

Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως επιβιώνει ακόμη, παρά την κρίση, και το επάγγελμα του καραβομαραγκού, που έχει μακρά παράδοση στην περιοχή.  

Το οδοιπορικό στη Χαλκιδική στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο.