Στις Σκουριές και την Ιερισσό βρέθηκαν τα Παραπολιτικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση της El Dorado Gold για την αναστολή των εργασιών της στη Χαλκιδική.

Η εξόρυξη χρυσού στο Ελ Ντοράντο του ελληνικού Βορρά είναι μια ιστορία ελληνικής τρέλας και ανθρώπινης τραγωδίας μαζί. Η ιστορία ξεκινάει το 1994, με την καναδική εταιρεία TVX που παρέμεινε στην περιοχή ως το 2003. Μαζί της ξεκίνησε κι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής για την προστασία του τόπου τους. Οι φόβοι τους αφορούν τη διαδικασία εξόρυξης, τη χρήση κυανίου και την πιθανότητα να μολυνθεί το νερό τους απο βαρέα μέταλλα, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τη σκόνη. Σε αυτά προσθέστε και τη μάχη τους για την προστασία του πανέμορφου πλατύφυλλου δάσους του Κάκαλου, που είναι βιότοπος για εκατοντάδες σημαντικά και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που η ίδια η Έλληνικος Χρυσός επιβεβαιώνει στην ιστοσελίδα της, 1.800 στρέμματα του δάσους θα υποστούν «υλοτομική επέμβαση». 

Κάτοικοι της περιοχής κι εργαζόμενοι στις μονάδες της El Dorado Gold, που μίλησαν στον απεσταλμένο των Παραπολιτικών, Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητριου, περιγράφουν μια τοπική κοινωνία χωρισμένη στα δυο, ανάμεσα σε όσους εργάζονται στα έργα και υποστηρίζουν την παραμονή της καναδικής εταιρείας στον τόπο τους και σε όσους επιθυμούν την αποχώρηση της. 

 
 
 
Το οδοιπορικό στη Χαλκιδική στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο.