«Το πρώτο χέρι της διπλωματίας». Έτσι χαρακτηρίζεται ο επικεφαλής του Γραφείου Πρωτοκόλλου του πανίσχυρου αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, η θέση αυτή θα καταλαμβάνεται από έναν Έλληνα ομογενή, τον Μιχάλη Καρλούτσο.
Η ανάληψη μίας τόσο σημαντικής θέσης στο οργανόγραμμα της αμερικανικής διπλωματίας είναι η κατάληξη μίας πλούσιας καριέρας που έχει διαγράψει ο Μιχ. Καρλούτσος στις ΗΠΑ, έχοντας πάντα ως προμετωπίδα την ελληνική καταγωγή του. Διευθύνοντας για πάνω από 20 χρόνια τη δική του συμβουλευτική εταιρία, την MAK Consulting, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρίες στους τομείς της Ενέργειας, των Οικονομικών, της Παιδείας και της Φιλοξενίας. Παράλληλα όμως με την επαγγελματική του δράση έχει ενεργό ρόλο και στην ορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ, όντας μέλος του Τάγματος του Αγ. Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχοντας λάβει και τιμητική διάκριση ως «Άρχων Ευταξίας», για τις υπηρεσίες του.

Πλέον καλείται να ενεργήσει ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου, έχοντας ως αποστολή να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργώντας από τη μία ένα περιβάλλον για μια επιτυχημένη διπλωματία και από την άλλη το έδαφος για την επίσκεψη προέδρων, πρωθυπουργών και μοναρχών στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος ρόλος μπορεί να αποτελεί άλμα για τον ίδιο αλλά δεν είναι κάτι ξένο. Κατά το παρελθόν έχει αναλάβει τη διοργάνωση σημαντικών γεγονότων. Ο ίδιος ξεχωρίζει τον συντονισμό της κοινής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα το 2014, της κοινής επίσκεψης των δύο θρησκευτικών ηγετών στους καταυλισμούς προσφύγων της Λέσβου το αλλά και την ευθύνη της διοργάνωσης της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξου Συνόδου στην Κρήτη, πριν έναν χρόνο. Πιο πρόσφατα ανέλαβε να διοργανώσει τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου στον Λευκό Οίκο.

Ο νέος επικεφαλής του Πρωτοκόλλου μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω» προσθέτοντας ότι θα εκφράσει τη γνώμη του «για θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ήπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου», όπως τόνισε.

Η τοποθέτηση του Μιχ. Καρλούτσου στη συγκεκριμένη θέση ολοκληρώνει την ελληνική τριανδρία στις κορυφαίες θέσεις της αμερικανικής διοικητικής πυραμίδας μετά τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους και τον βοηθό του προέδρου, Γιώργο Τζιτζίκο.

Κοινός παρονομαστής και των τριών, ο ιερέα Άλεξ, πατέρας του Μιχ. Καρλούτσου, ο οποίος περιγράφεται από Έλληνες των ΗΠΑ ως ο πλέον ισχυρός άνθρωπος στην Ομογένεια. Αποτελεί διαχρονικά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της ελληνικής ομογένειας και του Λευκού Οίκου.

Ο Μιχ. Καρλούτσος εκτός από τον σημαντικό ρόλο για τα συμφέροντα της Ομογένειας και της Ελλάδας, με την κομβική θέση που ανέλαβε, αποτελεί και έναν «σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή για τη Νέα Δημοκρατία», όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο γιος του πατέρα Αλεξ είχε τοποθετηθεί στη θέση του Συμβούλου Στρατηγικής και Ανάπτυξης, στο ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής, με την ανάληψη των καθηκόντων από τον ίδιο να κρύβει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στον Μιχ. Καρλούτσο, ζητώντας του να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση στο επίσημο think tank της Νέας Δημοκρατίας.

Έναν μήνα πριν την ανάληψη της νέας του θέσης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος επικεφαλής του Πρωτοκόλου, απέστειλε επιστολή στον Κυρ, Μητσοτάκη, για να τον ενημερώσει για την αποχώρησή του από το ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», στην εν λόγω επιστολή, ο Μιχ. Καρλούτσος, αφού του εξηγούσε τους λόγους της αποχώρησής του, λόγω θεσμικού κωλύματος, ευχαριστούσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεργασία που είχαν, τον διαβεβαίωσε ότι η επαφή τους δεν πρόκειται να σταματήσει και θα συνεχιστεί. Απόδειξη των καλών σχέσεών του με την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και μήνες είναι σε συνεχή συνεννόηση με την πρόεδρο του Ινστιτούτου, κ. Ρόδη Κράτσα και τον πρώην διοικητή των δυνάμεων του NATO, ομογενή Τζέιμς Σταυρίδη, για τη διοργάνωση εκδήλωσης με ομιλητή τον τελευταίο, για τη γεωπολιτική.

Όπως έλεγαν με νόημα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιχ. Καρλούτσος αποτελεί πλέον έναν κορυφαίο σύνδεσμο για την αξιωματική αντιπολίτευση στα ενδότερα του State Department. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία αποκτά πλέον έναν πολύ σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με το περιβάλλον του αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσο η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει στην εξουσία, τόσο η συγκεκριμένη επαφή θα αναβαθμίζεται για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας στις ΗΠΑ.