Σοκ προκάλεσε, λίγες εβδομάδες πριν, η παρουσία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και των βουλευτών του κόμματός του, της «Ανυπότακτης Γαλλίας», στη γαλλική Βουλή χωρίς να φορούν σακάκι και γραβάτα. Ο κ. Μελανσόν και οι 17 νέοι βουλευτές του μπήκαν στην Ολομέλεια χωρίς το επίσημο ένδυμα που επιβάλλει το γαλλικό Κοινοβούλιο

Για τους Ελληνες αυτό δεν αποτελεί πλέον κάτι καινούργιο. Εδώ και λίγα χρόνια, με την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ενδυματολογική μεταμόρφωση των βουλευτών, η πλειονότητα των οποίων έχει αφήσει τις γραβάτες στις ντουλάπες, ενώ τείνει σιγά-σιγά να αφήσει και το σακάκι. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής είχε ανοίξει η κουβέντα για το… dress code των βουλευτών, κάτι όμως που δεν οδήγησε στο να ληφθεί κάποια απόφαση επ’ αυτού. Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι το πράγμα έχει λίγο ξεφύγει…

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι βουλευτές που ακολουθούν το παράδειγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ανεβαίνουν να μιλήσουν στο βήμα της Βουλής χωρίς να φορούν γραβάτα. Μάλιστα, τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και κάποιοι που δεν φορούν ούτε σακάκι.

Πάντως, αρκετοί είναι οι βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης που έχουν προβληματιστεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν μπορεί να μπαίνουν βουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος με ξεχειλωμένα μπλουζάκια. Είναι θέμα σεβασμού προς το Κοινοβούλιο», έλεγε χαρακτηριστικά στα «Π» βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι αλήθεια ότι η Βουλή «φιλοξενεί» διάφορες ενδυματολογικές τάσεις. Στενά, γκρίζα σακάκια σε ξεχειλωμένες κοιλιές, αυστηρές γραβάτες σε πιεσμένα κολάρα, γιλέκα, πολύχρωμα και μονόχρωμα Τ-shirts.

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ. Από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και από το κυβερνών κόμμα τα στελέχη που επιλέγουν να εμφανίζονται χωρίς γραβάτα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Το ίδιο στυλ έχουν επιλέξει οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο Δημήτρης Γάκης, ο Γιώργος Δημαράς, ο Κώστας Δουζίνας, ο Θόδωρος Δρίτσας, ο Ηλίας Καματερός, ο Τάσος Κουράκης, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Κώστας Μπάρκας, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Δημήτρης Βέττας. Στο έτερο κυβερνητικό κόμμα, τους ΑΝ.ΕΛ., μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ακολουθεί στο ντύσιμό του… γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι υπόλοιποι βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Κώστας Κατσίκης, εμφανίζονται πάντα γραβατωμένοι.

Στην τριχα. Υπάρχουν όμως και υπουργοί και βουλευτές που σε κάθε εμφά-νισή τους είναι ντυμένοι στην… τρίχα. Το «βραβείο» παίρνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, πέρα από το γεγονός ότι δεν αποχωρίζεται ποτέ τη γραβάτα του, πάντα φροντίζει να τη συνδυάζει με το ανάλογο ποσέτ (είναι το μαντίλι που μπαίνει στο τσεπάκι του σακακιού και χρησιμοποιείται στο καλό ντύσιμο).

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το ντύσιμο κινείται και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, καθώς η γραβάτα και το ποσέτ αποτελούν μόνιμες στυλιστικές επιλογές του. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να προστεθεί και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ., Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος όταν εμφανίζεται στα υπουργικά έδρανα στη Βουλή φορά πάντα γραβάτα, ενώ τα κοστούμια του διακρίνονται για τη μοντέρνα γραμμή τους.

ΤΑ… ΣΑΚΙΔΙΑ. Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εμφανίστηκαν οι υπουργοί με τα σακίδια. Αν και τη συγκεκριμένη στυλιστική επιλογή ξεκίνησε να υιοθετεί ο πρώην «τσάρος», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, τον ακολούθησαν τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος, δε, εμφανίζεται με ένα κόκκινο σακίδιο. Τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα θα τον δει πάντα κάποιος να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής με το μαύρο του σακίδιο. Με σακίδιο στη Βουλή εμφανίζεται και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος πάντα επιλέγει να φορά γραβάτα.

ΟΙ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ. Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα, καθώς στο σύνολό τους οι βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης ακολουθούν θεσμική ένδυση. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν βουλευτές όπως ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρίστος Δήμας και ο Κώστας Καραγκούνης που, αν και επιλέγουν να φορούν γραβάτες, τα κοστούμια που επιλέγουν έχουν μια πιο μοντέρνα γραμμή.

ΟΙ… ΓΙΛΕΚΑΔΕΣ

Από το κυβερνών κόμμα, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές τους είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος εμφανίζεται στη Βουλή με κοντομάνικα, μονόχρωμα μπλουζάκια και από πάνω γιλέκο αμάνικο, που παραπέμπει σε… σαφάρι.

Το ίδιο περίπου στυλ επιλέγει και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος συνδυάζει τα συγκεκριμένα αμάνικα γιλέκα με πουκάμισα σε φανταχτερά χρώματα. Τα αμάνικα γιλέκα, συνδυασμένα με πουκάμισο, αποτελούν αγαπημένη επιλογή και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού. Με γιλέκο και Τ-shirts, τα οποία έχουν αποτυπωμένα διάφορα μηνύματα, έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στη Βουλή και ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις, που αρκετοί συνάδελφοι τον χαρακτηρίζουν γραφικό, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

Πάντα κομψός: Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αυτός που έχει αρκετές φορές συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας είναι ο Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης επιλέγει τα ανοιχτόχρωμα παντελόνια, ενώ στα ίδια χρώματα είναι και οι γραβάτες του.

Οι στυλιστικές επιλογές στα μικρότερα κόμματα

Στα μικρότερα κόμματα, οι στυλιστικές επιλογές είναι συγκεκριμένες για τους βουλευτές και πολλές φορές έχουν σχέση και με την ηλικία. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, όπου οι νεότεροι βουλευτές, Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κατσανιώτης, αρκετές φορές εμφανίζονται χωρίς γραβάτα

Στο Ποτάμι τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πιο καλοντυμένος πολιτικός αρχηγός. Αποφεύγει τη συντηρητική, στενή γραμμή και φορά συνήθως γραβάτα όταν μιλά από το βήμα της Βουλής. Ωστόσο, οι βουλευτές του, όπως ο Γιώργος Αμυράς, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλης, εμφανίζονται χωρίς γραβάτα, αλλά φορώντας πάντα σακάκι.

Στη Βουλή των Ελλήνων, οι παράξενες ενδυματολογικές επιλογές κατά καιρούς απασχόλησαν ακόμη και την Επιτροπή Δεοντολογίας του Σώματος. Ωστόσο, το casual ντύσιμο των βουλευτών τους τελευταίους μήνες είναι σύνηθες, αφού στα έδρανα των κοινοβουλευτικών επιτροπών η εκπροσώπηση γίνεται κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πιο χαλαροί ενδυματολογικά.

Αν και στον Κανονισμό της Βουλής, στο Αρθρο 75, ορίζονται οι υποχρεώσεις των βουλευτών στις συνεδριάσεις, οι οποίοι συγκεκριμένα οφείλουν «να εμφανίζονται και να συμπεριφέρονται με τρόπο που να ανταποκρίνεται προς τη σοβαρότητα του επιτελούμενου έργου και να συμβάλλουν καθένας ατομικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Βουλής», στο ελληνικό Κοινοβούλιο επίσημος ενδυματολογικός κώδικας δεν υπήρξε ποτέ.

Τι συμβαίνει ωστόσο σε άλλες χώρες; Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει θεσπίσει πολύ αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας. Οι άνδρες πρέπει να φοράνε πουκάμισο και γραβάτα, ενώ οι γυναίκες, ταγιέρ. Το Κοινοβούλιο απαγορεύει στους βουλευτές να φοράνε T-shirts και ειδικά αν σε αυτά αναγράφονται συνθήματα. Ωστόσο, δεν αποκλείονται από τις συνεδριάσεις, αλλά από το δικαίωμα στη συζήτηση

Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν αυστηρές οδηγίες προς τα μέλη τους. Παραδοσιακά, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ήταν πάντα ντυμένος με ένα τελετουργικό μαύρο ράσο, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον John Bercow, όταν ανέλαβε τη θέση το 2010, ο οποίος προτίμησε ένα κοστούμι με γραβάτα, το οποίο φαινόταν διακριτικά πίσω από το μαύρο ράσο. Τέλος, από το καλοκαίρι του 2016 dress code εφαρμόστηκε και στο Κοινοβούλιο της Κύπρου