Είναι φιλόζωος, υπήρξε πολίστας και, αν ήταν νεότερος, ίσως θα πήγαινε στο «Survivor».

Ο πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αποκάλυψε πώς συνυπάρχουν ο σκύλος του με τη γάτα του, ενώ ανέφερε ότι αν και δεν είναι φαν του Σάκη Ρουβά τον παραδέχεται.

Συναντήσαμε τον βουλευτή και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν. Δ. στο «Electra Metropolis Athens», στην οδό Μητροπόλεως, και μεταξύ άλλων μας είπε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup;

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές, γιατί ισχυρίζεται ότι όσο παραμένει η κυβέρνηση αυτή στην εξουσία, τόσο θα μεγαλώνει ο λογαριασμός και δεν θα επιλύονται προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όμως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξηγήσουμε στον κόσμο τη δική της πρόταση σε όλα τα ζητήματα της κοινωνικής ζωής και του δημόσιου βίου. Κάπου αισθάνομαι ότι, ενώ η Ν.Δ. έχει πείσει τον κόσμο για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, δεν έχει εξηγήσει επαρκώς τη δική της πρόταση, βάσει της οποίας θα κριθεί από τον κόσμο στις επόμενες εκλογές.

Πότε πιστεύεις ότι μπορεί να γίνουν εκλογές;

Το φθινόπωρο θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές και, όταν ολοκληρωθούν και σχηματιστεί κυβέρνηση και στη Γερμανία, θεωρώ ότι από εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

Γιατί θεωρείς ότι θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Γιατί έχει συγκρότηση και σοβαρότητα. Γιατί μπορεί να μιλήσει σαν ίσος προς ίσο με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με κάθε διεθνή παράγοντα, να διαπραγματευτεί σοβαρά και να προβάλλει τα επιχειρήματα που πρέπει ο Ελληνας πρωθυπουργός να προβάλλει για το συμφέρον της χώρας. Τέλος, γιατί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι τον θεωρούν απόμακρο από τα προβλήματα του απλού πολίτη, αυτό, απλά, δεν ισχύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γνωρίζει και μπορεί και νοιάζεται.

Με πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, έχει η Ν.Δ. τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι;

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται και τα επιτυγχάνει αυτή η κυβέρνηση, στηρίζονται σε δύο στοιχεία. Πρώτον, στην υπερφορολόγηση, που έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη φτωχοποίηση και έχει κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους, και, δεύτερον, στην εσωτερική στάση πληρωμών της κυβέρνησης προς τρίτους. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι, πρώτον, το ύψος των πλεονασμάτων πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μικρότερο από 3,5%, και, δεύτερον, ότι τα μικρότερα πλεονάσματα θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τον χώρο για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, διότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε και σε λύση για το χρέος. Εδώ ήταν το μεγάλο λάθος αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή ότι ασχολήθηκε με τη ρύθμιση του χρέους χωρίς να δει τον λεγόμενο παρονομαστή του κλάσματος, ήτοι το ΑΕΠ, που αυξάνεται με ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα βγει από το πρόβλημα.

Θα συνεργαζόσασταν ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας;

Για να συνεργαστείς με κάποιον, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, να έχεις έναν κοινό τόπο συνεννόησης σε βασικά θέματα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει έως τώρα. Δεύτερον, να μη σε μειώνει διαρκώς. Πώς εγώ μπορώ να καθίσω στο τραπέζι να συζητήσω με κάποιον που ισχυρίζεται διαρκώς ότι είμαι το παλιό και σάπιο σύστημα και ότι αυτός είναι το καινούργιο και υγιές και δεν έχει ή δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί μου; Αρα, το πρόβλημα δεν είναι στη δική μας πλευρά, αλλά στην πλευρά των άλλων και στον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Παντρευτήκατε με τη σύζυγό σου, Νατάσα, το 2000. Ηταν επιλογή σας να μην κάνετε παιδιά;

Μάλλον ήταν θέμα τύχης, ίσως και αμέλειας από την πλευρά μου. Ομως αυτά τα πράγματα πολλές φορές σού προκύπτουν από εκεί που δεν τα περιμένεις. Επομένως, θεωρώ ότι δεν έχει κλείσει αυτό το θέμα.

Εχετε σκεφτεί να υιοθετήσετε ένα παιδί;

Το συζητήσαμε και το βλέπουμε θετικά. Δυστυχώς, το πλαίσιο της υιοθεσίας στην Ελλάδα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, έτσι ώστε να υπάρχει ευχέρεια σε πολλές οικογένειες να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια υιοθεσία. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πεδίο όπου η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταθέσει τη δική της πρόταση, την οποία ήδη επεξεργάζεται. Το ζητούμενο είναι η διαδικασία να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Ηταν κεραυνοβόλος ο έρωτάς σας; Πώς γνωριστήκατε;

Για μένα ήταν μπαμ και κάτω. Το αν εντυπωσίασα και εγώ τη Νατάσα αυτό το κατάλαβα στην πορεία. Αλλά είναι μια σχέση η οποία από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε στο αίσθημα και ακόμα στηρίζεται σε αυτό.

Πολλές φορές αναγκάζεσαι λόγω επαγγελματικών συνθηκών να μην είσαι μαζί της. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στη σχέση σας;

Πρώτα απ’ όλα, η γυναίκα μου έχει την ευχέρεια να με επισκέπτεται κατά διαστήματα. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκομαι στην εκλογική μου περιφέρεια. Στην ουσία όμως ανακαλύπτεις ότι ζεις τη μισή σου ζωή χωριστά. Οταν η μισή εβδομάδα είναι στην Αθήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, και η άλλη μισή στην εκλογική περιφέρεια, όπου και εκεί υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις, καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος που περνάς με τη σύντροφό σου δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι σε μια φυσιολογική οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση, την υπομονή την κάνει κυρίως η άλλη πλευρά. Ευτυχώς, η Νατάσα αντέχει ή, μάλλον, με αντέχει.

Υπήρξες αθλητής πόλο. Γιατί τα παράτησες;

Ο αθλητισμός για μένα είναι τρόπος ζωής. Προσπαθώ να γυμνάζομαι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οταν ήμουν μικρός, είχα ασχοληθεί με τον υγρό στίβο και μάλιστα είχα και πάρα πολλές επιτυχίες στην κολύμβηση και στην υδατοσφαίριση. Είχα φτάσει να είμαι μέλος των μικρών εθνικών ομάδων πόλο, όμως, για να συνεχίσω και να εξελιχθώ, θα έπρεπε να μεταγραφώ σε μία από τις μεγάλες ομάδες του κέντρου. Επέλεξα να μη δεχτώ τις προτάσεις που είχα, γιατί είχα προσανατολιστεί στις σπουδές μου εκείνη την εποχή. Συνέχιζα να παίζω πόλο με την παρέα μου, στην Καβάλα, για αρκετά ακόμα χρόνια ερασιτεχνικά.

Ο Κώστας Κοκκινάκης, ο πολίστας, πήγε στο «Survivor». Εσύ θα πήγαινες;

Οι πολίστες έχουν ειδικές αντοχές μεταξύ άλλων και για να αντέχουν στο «ξύλο» κάτω από το νερό. Το πόλο είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό σπορ και ο πολίστας πρέπει να προπονείται διαρκώς πολύ σκληρά. Το φαινόμενο «Survivor» δεν με άφησε και εμένα ασυγκίνητο και δεν έχω κανέναν λόγο να το κρύψω. Αν ήμουν λίγο μικρότερος, ίσως να σκεφτόμουν να συμμετάσχω. Νομίζω ότι θα πήγαινα και καλά στα αθλήματα, όμως η πείνα θα ήταν όντως μεγάλο πρόβλημα.

Τι μουσική ακούς;

Δυστυχώς, με την εμπλοκή μου στην πολιτική ακούω πολύ λιγότερη μουσική από όση θα ήθελα. Είμαι όμως πολύ ευέλικτος. Θα μπορούσα να ακούσω από βαριά λαϊκά μέχρι Pink Floyd και ACDC, αλλά και country και R’n’B. Τώρα τελευταία είδα στο YouTube κάποιες παλιές εμφανίσεις του Ντιν Μάρτιν και ξαναθυμήθηκα το αυθεντικό χάρισμα του αληθινού performer. Στην Ελλάδα με συγκινούν πραγματικά ο λαϊκός Στράτος Διονυσίου και ο έντεχνος Γιάννης Πουλόπουλος. Ειδική μνεία κάνω στον Σάκη Ρουβά, καθώς ο άνθρωπος αυτό που κάνει το κάνει άριστα και αυτό το λέω χωρίς να είμαι φαν.

Μικρός, ήθελες να γίνεις πολιτικός;

Καθόλου. Οταν ήμουν πολύ μικρός, ήθελα να γίνω φυσιοδίφης, για να γυρνάω την αφρικανική σαβάνα και τα δάση της Νότιας Αμερικής και να ξεχωρίζω τα διάφορα είδη της αντιλόπης και τα μεγάλα τρωκτικά του Αμαζονίου. Καταβρόχθιζα κυριολεκτικά εγκυκλοπαίδειες με ζώα της ζούγκλας. Δεν ξέρω τι συνέβη στην πορεία και κατέληξα στην πολιτική. Ισως γιατί έχει κάτι από ζούγκλα.

Είσαι ζωόφιλος. Εχεις έναν σκύλο και μία γάτα.

Ο σκύλος μου είναι ο Τσάρλι και τον βρήκαμε με τη γυναίκα μου ένα βράδυ να περιπλανιέται κοντά στο σπίτι μας, στην Καβάλα. Τον περιμαζέψαμε και εδώ και επτά χρόνια είναι μια πολύ τρυφερή παρέα δίπλα μας. Τη γάτα μας, τη Ζωή, την ανακάλυψε η γυναίκα μου στον δρόμο και τη γλύτωσε από βέβαιο θάνατο. Την περιέθαλψε για να ξεπεράσει το σοκ και αποφάσισε να την κρατήσει. Τα δύο ζώα αυτή τη στιγμή κοιμούνται στον ίδιο χώρο, περνάνε μια χαρά μαζί και μας προσφέρουν την άνευ όρων αγάπη τους. Εμείς απλά τρεφόμαστε από αυτήν και ανταποδίδουμε.