Ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι του Ιανουαρίου του 2015, μόλις δέκα μέρες πριν τις εκλογές, δύο άνδρες συζητούσαν σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας το ενδεχόμενο να συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη μία άκρη του τραπεζιού βρισκόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, έχοντας ήδη λάβει από τον Αλέξη Τσίπρα τα «κλειδιά» της διαπραγματευτικής ομάδας που θα αντιμετώπιζε τους δανειστές, προσπαθούσε να στελεχώσει κατάλληλα το επιτελείο του για τη δύσκολη μάχη με την τρόικα που πλησίαζε.

Απέναντί του καθόταν ένας πρώην «τροϊκανός» που είχε αυτομολήσει εργαζόμενος πια ως ιδιώτης σύμβουλος κυβερνήσεων. Σε εκείνο το τραπέζι ο Γκλεν Κιμ αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών να εργαστεί αθόρυβα στο πλευρό του. Ωστόσο, όταν οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια εκείνο το μεσημέρι, κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δυόμιση χρόνια μετά η συνεργασία τους και όσα σχεδιάζαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της οδού Νίκης, θα απασχολούσαν ακόμα την πολιτική σκηνή της χώρας.

Το «Plan X» για τις παράλληλες πληρωμές

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έμαθε για τον Γκλεν Κιμ όταν του τον πρότεινε «ένας σύμμαχος που δουλεύει στα ΜΜΕ» και ήθελε πάση θυσία να εντάξει τον στην ομάδα του. Ο κορεατικής καταγωγής έμπειρος τραπεζίτης είχε σημαντικές γνώσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς είχε θητεύσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμβάλλοντας στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, ο βασικός λόγος που ο Γ. Βαρουφάκης τον ήθελε στην ομάδα του, όπως εξηγεί στο βιβλίο του «Adults in the Room», ήταν πως θεωρούνταν «ειδικός» στα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ, τα οποία αποτελούσαν βασικό σκέλος του σχεδίου ανταλλαγής χρέους που πρότεινε στους δανειστές ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου αυτού από την τρόικα, όμως, ο Γκλεν Κιμ θα εργαζόταν για ένα διαφορετικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό του συστήματος παράλληλων πληρωμών. Το «Plan X», όπως το ονομάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που αποκάλυψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τον Μάρτιο του 2015 και πριν από λίγες μέρες το περιέγραψε αναλυτικά σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή ο ίδιος ο Γκλεν Κιμ, ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα με το οποίο θα «απαντούσε» η Ελλάδα σε περίπτωση που η Ευρωζώνη ενεργοποιούσε το Grexit το 2015.

Όπως προέβλεπε αυτό, αρχικά 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάμβαναν κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης. Σύμφωνα με τον Κιμ, το πρόγραμμα ήταν «πιλοτικό» και όχι μόνιμο, αφού μόνο εφόσον η εφαρμογή του ήταν επιτυχημένη, θα επεκτεινόταν και για πληρωμές σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν επέκρινε, αλλά είχε δώσει το «πράσινο φως» για το «Plan X» ουκ ολίγες φορές, γεγονός που υπενθυμίζει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός.

Μάλιστα, ανήμερα της δεύτερης επετείου του δημοψηφίσματος, ο νυν επικεφαλής του DiEM25 δημοσιοποίησε το κεφάλαιο του βιβλίου του στο οποίο διηγείται τη συνάντηση που είχε τον Νοέμβριο του 2014 με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά στο σπίτι του πρωθυπουργού, στο οποίο τους ανέλυσε το σχέδιο παράλληλων πληρωμών.

Αν και η κυβέρνηση έφτασε κοντά, το «Plan X» δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε με τους δανειστές υπογράφοντας νέο μνημόνιο και απομακρύνοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών, τα κλειδιά του οποίου έδωσε στο μέχρι τότε «νούμερο 2» της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κληρονόμησε» από τον εκκεντρικό ακαδημαϊκό και τον Γκλεν Κιμ, καθώς ο Κορεάτης τραπεζίτης παραμένει από τότε μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών.

Μισθός 1,5 εκατ. ευρώ

Στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει ότι «κάποιος κυνικός θα έλεγε ότι ο Κιμ θα συμμετείχε για τα χρήματα και για το όφελος της καριέρας του».

Παρόλο που ο συγγραφέας παραδέχεται ότι «πιθανότατα αυτό να ισχύει», μέχρι την αποχώρησή του από την κυβέρνηση δεν λέει κακό λόγο για τον Γκλεν Κιμ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στην πρώτη συνάντησή του με την τρόικα, μόλις το κλιμάκιο των δανειστών αντίκρισε τον Κορεάτη «παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό», ενώ στις σελίδες του βιβλίου του αναγνωρίζει σημαντικές ιδέες και επιτυχίες στο έργο του Κορεάτη συμβούλου του. Ο πρώην υπουργός μάλιστα δήλωσε πως ήταν απολύτως σίγουρος για το κίνητρο του Κιμ, όταν ο τελευταίος επικαλέστηκε τη φράση από την Ιλιάδα «εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» αναφερόμενος στο έργο που αναλάμβανε.

Το βέβαιο είναι πάντως πως ο Γκλεν Κιμ αποδέχθηκε τον ρόλο που διατηρεί από το 2015 και για τα χρήματα, καθώς για δύο χρόνια αμειβόταν από το ελληνικό κράτος με 125.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που αγγίζει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Πρόσφατα, όμως, η σχετική σύμβαση έληξε και ο Κιμ δέχθηκε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με μόλις 90.000 ευρώ ετησίως. Η απόφασή του να δεχθεί ένα τόσο γενναίο «ψαλίδι» στις απολαβές του προκάλεσε πολλά ερωτήματα, η απάντηση στα οποία είναι, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ότι «εκμεταλλεύεται την εμπλοκή του στην ελληνική υπόθεση για να συνεχίσει να κινείται στους ανώτατους οικονομικούς διπλωματικούς κύκλους της Ευρωζώνης, παραμένοντας κοινωνός προνομιακών πληροφοριών».

Ο αθέατος σύμβουλος

Πράγματι, παρά τον «παχυλό» μισθό του, μέχρι σήμερα παραμένει ασαφής ο ακριβής ρόλος του Γκλεν Κιμ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο την περίοδο Βαρουφάκη όσο και αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Άτομα που έχουν γνώση από τη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι η συνεργασία του με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με εκείνη που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πιθανότατα επειδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιστεύεται περισσότερο τον έτερο σύμβουλό του στη διαπραγμάτευση, Πίτερ Λέγκλερ.

Ο Γκλεν Κιμ βρίσκεται πάντα στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες - πετώντας συνήθως από το Λονδίνο, καθώς σπάνια διαμένει στην Αθήνα - συνοδεύοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ακόμα και μέσα στις αίθουσες του Eurogroup, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου στην οποία έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, μάρτυρες που ήταν εκεί τονίζουν πως, παρόλο που ο Γκλεν Κιμ δεν έφυγε στιγμή δίπλα από το πλευρό του υπουργού Οικονομικών, δεν μιλούσε ποτέ.
Από το 2015 ο Γκλεν Κιμ συμμετείχε σε όλα τα Brussels Group, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ βρισκόταν ακόμα και στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην δραματική Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, στην οποία μετά από τις περιβόητες 17 ώρες διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός έκανε δεκτά τα πρώτα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών που δικαιολογούν τις δαπάνες για τις μετακινήσεις του από και προς τις Βρυξέλλες με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ο Γκλεν Κιμ δεν έχει επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση ή στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά περιγράφεται απλώς ως «ιδιώτης».

Παρόλο που από το 2015 εργάζεται για την ελληνική κυβέρνηση, ο Γκλεν Κιμ δεν έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο, στο οποίο ζει η οικογένειά του και αποτελεί τη βάση του τραπεζίτη. Όταν εκκρεμούν κρίσιμες διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν από κοντά, η ελληνική κυβέρνηση μισθώνει αεροπλάνο που θα φέρει τον Κορεάτη σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και τον Πίτερ Λέγκλερ, από το Λονδίνο στην Αθήνα και μετά από δύο ή τρία βράδια διαμονής σε ξενοδοχείο, που επίσης πληρώνει το ελληνικό κράτος, επιστρέφουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο ρόλος του σκιώδη συμβούλου με τον «χρυσό» μισθό έχει αποτελέσει αφορμή για έντονη κριτική προς το Μαξίμου ουκ ολίγες φορές την τελευταία διετία. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσεις ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας διευκρινίσεις, χωρίς όμως να έχουν δοθεί πιο ξεκάθαρες απαντήσεις.

Βιογραφικό

Αν και κορεατικής καταγωγής, ο Γκλεν Κιμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε τις σπουδές του με bachelor στο Πανεπιστήμιο Rice του Χιούστον με αντικείμενο την Κοινωνιολογία και συνέχισε στο London School of Economics από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Οικονομία.

Τα πρώτα 20 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε από διάφορα πόστα στο Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο για την αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers, που πτώχευσε το 2008 πυροδοτώντας την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ που επηρέασε ως «ντόμινο» την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Από το 2010 ξεκίνησε την εργασία του ως σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ESM και του EFSF, που μετέπειτα χρηματοδότησαν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Η τεχνογνωσία του πάνω σε αυτούς τους «θεσμούς» είναι η αιτία που τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βασίζονται σε τέτοιο βαθμό στις προτάσεις του Κιμ στις διαπραγματεύσεις.

Ακολούθησε μία διετία στον ιδιωτικό τομέα στην επενδυτική τράπεζα Moelis & Co. του Λονδίνου, προτού εργαστεί για άλλα δύο χρόνια στην LJ Partnership. Από το 2014 προσέφερε τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση της Ισλανδίας, που προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τα capital controls, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γιάνη Βαρουφάκη και από το Ρέικιαβικ «μετακόμισε» στην Αθήνα.