Μπροστά σε µια πολύ δύσκολη απόφαση βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, µε την κρίση πλέον στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν να αγγίζει και την… καρδιά του στενού επιτελείου του. Σύµφωνα µε το «Politico», το οποίο επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωµατούχους, αλλά και δύο εξωτερικούς συµβούλους, ο Αµερικανός πρόεδρος έχει δώσει τελεσίγραφο στον κορυφαίο συνεργάτη του, τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίµπους, µέχρι την εθνική επέτειο των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, να έχει «καθαρίσει» τον Λευκό Οίκο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι ευθύνες που επιρρίπτονται στον οµογενή συνεργάτη του προέδρου αφορούν τη διαρροή σηµαντικών πληροφοριών από πρόσωπα προσκείµενα στον ίδιο, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούµενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει το νοµοσχέδιο για την Υγεία, παρά τις καλές επαφές που διατηρεί µε τους Ρεπουµπλικάνους. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για την τρίτη προθεσµία που δίδεται από τον Αµερικανό πρόεδρο: η πρώτη ήταν στις πρώτες 100 ηµέρες προεδρίας του και η δεύτερη µετά την επιστροφή του από το πρώτο ταξίδι που πραγµατοποίησε µετά την εκλογή του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Σε όλα τα επιχειρήµατα που αναπτύσσονται εναντίον του Ράινς Πρίµπους για την ελλειµµατική δράση του σε καίρια ζητήµατα, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος στέκεται στη σηµασία της παρουσίας του στο οργανόγραµµα της αµερικανικής προεδρίας, αλλά και στον άτυπο ειδικό ρόλο που έχει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Συγκεκριµένα, αυτό που αναφέρουν πηγές µέσα από τον Λευκό Οίκο, τις οποίες επικαλείται το «Politico», ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, από τη στιγµή που το χρίσµα των Ρεπουµπλικάνων κατέληξε στον Ντ. Τραµπ µέχρι και τις προεδρικές εκλογές του Νοεµβρίου, λειτούργησε ως γέφυρα ανάµεσα στον νυν πρόεδρο και το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα, µε το οποίο δεν υπήρχαν και οι καλύτερες σχέσεις. Παράλληλα, µεσολάβησε προκειµένου να εξοµαλυνθούν οι σχέσεις του Αµερικανού προέδρου µε τον Πολ Ράιαν, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, µε τον οποίο διατηρεί πολύ στενή σχέση. Στη συνεισφορά του Ράινς Πρίµπους θα πρέπει να συνυπολογίζεται η καλλιέργεια καλών σχέσεων µε την ελληνική Οµογένεια των ΗΠΑ και τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, κ. ∆ηµήτριο.

Εχουν διατυπωθεί και δύο ενδιάµεσες προτάσεις σχετικά µε τον Ράινς Πρίµπους. Η πρώτη είναι να παραµείνει στον Λευκό Οίκο, αλλά σε άλλη θέση, και να αναλάβουν αυξηµένα καθήκοντα άλλοι συνεργάτες του Ντ. Τραµπ, µε τους οποίους έχουν ήδη γίνει διερευνητικές επαφές. Στο δεύτερο σενάριο εµπλέκεται άµεσα και η Ελλάδα, αφού προβλέπει την αξιοποίηση του Ράινς Πρίµπους στη θέση του πρεσβευτή στην Αθήνα, µια εξέλιξη που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αφού το µοναδικό επιχείρηµα υπέρ της είναι η ελληνική καταγωγή του.

Σε περίοδο νέας εσωστρέφειας ο Λευκός Οίκος

Αν, τελικά, επιλεγεί η απόλυση του Ράινς Πρίµπους, δεν αποκλείεται, σύµφωνα µε αναλυτές, ο Λευκός Οίκος να εισέλθει σε µια νέα περίοδο εσωστρέφειας, αφού θα πρόκειται για την τρίτη απόλυση µετά από εκείνες του προεδρικού συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, και του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιµς Κόµεϊ. Κοινός παρονοµαστής και στις τρεις περιπτώσεις, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, η υπόθεση των σχέσεων του Λευκού Οίκου µε τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται µια ενδεχόµενη αποµάκρυνσή του από τη θέση του προσωπάρχη να συµπαρασύρει και άλλους οµογενείς που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου και προέρχονται από το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα.

Ολα αυτά την ώρα που η έρευνα για την υπόθεση της απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιµς Κόµεϊ, και τον ρόλο της Ρωσίας έχει πάρει µια ανεξέλεγκτη τροπή µετά την κατάθεση του πρώτου ενώπιον της Γερουσίας, αφού, σύµφωνα µε την ανάλυση του Αssociated Press, στόχος του είναι να πλήξει απευθείας την αξιοπιστία του προέδρου, η πτώση της οποίας αποτυπώνεται και σε µετρήσεις. ∆ηµοσκόπηση της «Gallup» τον Απρίλιο είχε βρει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 36% των Αµερικανών θεωρούσαν τον Τραµπ «έντιµο» και «αξιόπιστο», µειωµένο κατά 6 ποσοστιαίες µονάδες από το 42% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Ενδεικτικό της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ο Λευκός Οίκος είναι ότι στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Σάρα Σάντερς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωµα να απολύσει τον Ρόµπερτ Μόλερ, ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την πιθανή ανάµιξη της Ρωσίας στις αµερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, και την ενδεχόµενη συνεργασία µελών της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραµπ µε τη Μόσχα, αλλά δεν προτίθεται να το κάνει, απειλώντας εµµέσως για ακόµα µία απόλυση.