O Γιάννης Ραγκούσης κάνει comeback. Συναντήσαµε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτή της «Ωρας Αποφάσεων» στο στέκι του, το «Bottega bar», στο Μαρούσι, και σε µια εκ βαθέων εξοµολόγηση µάς αποκάλυψε πως εξαιτίας της πολιτικής έχασε τον πατέρα του. Ο δηµοφιλής πολιτικός µας µίλησε για το µεγαλύτερο λάθος της ζωής του, µας είπε σε ποιο µέρος έχει το καλύτερο κρέας, ενώ εξήγησε γιατί το «χύµα» στυλ του Τσίπρα δεν είναι original.

Εχετε πει ότι η κ. Γεννηµατά φέρει µεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες δηµιουργίας νέου, ενιαίου κόµµατος στην Κεντροαριστερά. Για εσάς ποιες είναι οι κυριότερες;

Εννοούσα ότι δεν ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις που υποβάλαµε τον Φεβρουάριο από την Πάτρα και τη Λάρισα για τη δηµιουργία ενός νέου και ενωµένου προοδευτικού φορέα. Οτι όλη η ηγεσία της ∆Η.ΣΥ. µέχρι χθες επαναλάµβανε µονότονα κι αυτάρεσκα πως ο µόνος δρόµος ήταν η προσχώρηση στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη. Βέβαια, κι επειδή πριν από λίγο δόθηκε στη δηµοσιότητα η πρόταση οδικού χάρτη, όχι προς τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, αλλά προς έναν νέο κι ενιαίο προοδευτικό φορέα, θέλω να σηµειώσω πως η αρχική προσωπική µου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για µια θετική µεταστροφή. Μεταστροφή προς όσα έχουµε κι εµείς προτείνει, αλλά και η ίδια η κ. Γεννηµατά πρότεινε πέρυσι τον Ιανουάριο. Αναµφίβολα είναι νέα δεδοµένα, αλλά χρειάζονται ακόµη πολλά να περιληφθούν, γιατί εξακολουθούν και υπάρχουν σηµαντικές διαφορές. Μεταξύ των άλλων, απουσιάζει ένα αυστηρό χρονοδιάγραµµα. ∆ιότι για να γίνει ένα ταξίδι, πρέπει να εκδοθεί το εισιτήριο. Και το εισιτήριο, εκτός από το λιµάνι αναχώρησης και το λιµάνι προορισµού, αναφέρει ρητώς την ώρα του απόπλου, την ώρα άφιξης και βεβαίως τους ενδιάµεσους σταθµούς. Προφανώς οι ευθύνες αυξάνονται για όλους και τα περιθώρια λάθους εκµηδενίζονται. Πρέπει να µπει ένα τέλος στην «κακοποίηση» της αγωνίας των πολιτών για την ίδρυση ενός νέου κι ενωµένου πολιτικού φορέα. Ας δούµε τις τελικές αποφάσεις.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν µε τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη;

Πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου, ώστε να προκύψει ένας αληθινά νέος και ενιαίος προοδευτικός φορέας, που θα παραµερίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαία η συνεργασία µε όλους στη βάση µιας νέας πολιτικής ατζέντας. Πρέπει να αλλάξουµε για να ενωθούµε κι όχι να ενωθούµε για να µην αλλάξουµε. ∆εν είµαστε διατεθειµένοι να προσχωρήσουµε στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη ούτε ζητάµε να προσχωρήσει κανείς σε εµάς. Λέµε και ξαναλέµε για νέο φορέα, γιατί αυτή είναι η φωνή της θέλησης των προοδευτικών πολιτών. Η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, ενώ ψήφισε νέα µέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ανεβαίνει, υποχωρεί και µάλιστα σε ποσοστά που την καθιστούν αυτή τη στιγµή 5ο κόµµα, µε µια δύναµη που δεν φαίνεται ότι θα υπερβεί, στο καλύτερο σενάριο, το 7% ή 8%. Εχει έρθει κυριολεκτικά η ώρα των αποφάσεων για όλους.

Μαζί µε την Αννα ∆ιαµαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη έχετε προχωρήσει στην ίδρυση µιας πολιτικής κίνησης, της «Ωρας Αποφάσεων». Θα παραµείνει πολιτική κίνηση ή θα µετεξελιχθεί σε κόµµα;

Εµείς έχουµε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει παίξει ρόλο καταλύτη ώστε να κινηθούν ξανά οι διαδικασίες στον προοδευτικό χώρο, οι οποίες είχαν φτάσει σε ένα τέλµα και κανείς πια δεν συζητούσε για κάτι καινούργιο. Εχουµε πει από την πρώτη στιγµή ότι θέλουµε να συµβάλουµε στη δηµιουργία του καινούργιου. Εχουµε πει ότι αυτό δεν θέλουµε να το κάνουµε σώνει και καλά µόνοι µας, θέλουµε να το κάνουµε µε άλλους µαζί. Αλλά αυτό δεν θα εξαρτηθεί από εµάς, θα εξαρτηθεί από τους άλλους. Αν οι άλλοι ανταποκριθούν στην επιθυµία των πολιτών µε βάση και τις δικές µας διακηρυγµένες προτάσεις, τότε θα είναι η σειρά µας να ανταποκριθούµε και εµείς. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι µετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τις εκλογικές τάσεις που διαπιστώνονται, διανύουµε την τελευταία περίοδο κατά την οποία µπορεί να αµφισβητηθεί ο πολιτικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ από έναν νέο, ισχυρό προοδευτικό φορέα. Από τις αποφάσεις που τώρα θα ληφθούν από όλους θα κριθεί ποιοι στο τέλος θα έχουν την ιστορική ευθύνη για την ενδεχόμενη εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο πολιτικού πρωταγωνιστή.

Στην περίπτωση που υπήρχε συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, θα διεκδικούσατε την ηγεσία της;

Θέλετε να με στείλετε Ζάππειο (γέλια). Εγώ σας λέω πολύ καθαρά ότι είμαι αποφασισμένος, εάν γεννηθεί ένας καινούργιος, ενωμένος προοδευτικός φορέας στη χώρα -πέραν του να κάνω ό,τι μπορώ για την ίδρυσή τουνα κάνω και μετά την ίδρυση αυτού του φορέα τα πάντα για να τον υπηρετήσω, όποιον και να έχει αρχηγό, εκλεγμένο από τη νέα κοινωνική βάση, που θα σχηματιστεί την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.

Η αλήθεια είναι ότι είχατε και δύσκολες στιγμές στην πολιτική, όπως τη χρονιά του 2011. Η οικογένειά σας πώς το βίωσε όλο αυτό;

Αυτό το μαθαίνεις αργότερα. Δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή. Το πώς έχουν βιώσει τα παιδιά εκείνη την εποχή θα το δούμε στο μέλλον, επειδή ήταν και σε μικρή και τρυφερή ηλικία. Δεν ξέρει κανείς πώς συσσωρεύουν και ενσωματώνουν τέτοιες καταστάσεις. Εκείνο που δυστυχώς συνέβη στην περίπτωσή μου είναι ότι στην οικογένεια τη δική μου ήταν ακόμη εν ζωή ο πατέρας μου, ο οποίος -και αυτό δυστυχώς το έμαθα αρκετά αργότεραείχε επηρεαστεί ψυχολογικά πάρα πολύ αρνητικά, γιατί ο ίδιος είχε πέσει θύμα επιθέσεων εκφοβισμού. Τον είχαν βρει στο χωριό όπου κατοικούσε, ένα χωριουδάκι στην Πάρο, ορεινό, και τον απειλούσαν ότι θα του κάψουν τα εγγόνια του. Ηταν το 2010-2011 που αυτό το μίσος είχε πέσει στη χώρα, κατά τη γνώμη μου με πρώτη ευθύνη τότε της Νέας Δημοκρατίας των κ. Σαμαρά, Πάνου Καμμένου, Φαήλου Κρανιδιώτη κ.ά. Οι διάφοροι αγύρτες της αντιπολίτευσης είχαν εξεγείρει τότε τον κόσμο, του είχαν φουσκώσει τα μυαλά ότι δήθεν υπήρχε εναλλακτική λύση και κατηγορούσαν όλους εμάς ως «προδότες».

Τότε σας το είχε πει ο πατέρας σας;

Μου έλεγε ότι δεχόταν τηλεφωνικές απειλές, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ τον είχε φοβίσει όλο αυτό. Ηταν σκληροτράχηλος άνθρωπος, ήταν πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Τελικά τον χάσαμε τον Νοέμβριο του 2011 από ανακοπή καρδιάς. Δεν εύχομαι να το ζήσει κανένας, ούτε ο μεγαλύτερός μου αντίπαλος.

Μιλήστε μας για την Πάρο, που είναι η μεγάλη σας αγάπη. Τι σας αρέσει να κάνετε εκεί;

Εχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στον Χολαργό. Από την Πάρο προερχόταν ο πατέρας μου και έχω εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στο χωριουδάκι. Η Πάρος για μένα ήταν ένα πολιτικό σχολείο, γιατί εκεί διετέλεσα 4,5 χρόνια δήμαρχος. Ηταν και ένα πεδίο μέσα από το οποίο έχτισα φιλίες ζωής με κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Μου αρέσει πολύ το ψάρεμα με φίλους. Περνάω ανθρώπινες στιγμές με τις παρέες μου. Για μένα είναι το χωριό μου. Δεν είναι το νησί όπου έχω το εξοχικό μου, ούτε ένα κοσμικό νησί. Η Πάρος είναι η μόνιμη κατοικία μου.

Φαντάζεστε κάποια στιγμή να μένετε μόνιμα εκεί; Φαντάζομαι, αν δεν με εμποδίσει κάποιος ξαφνικός θάνατος, ότι εκεί θα τελειώσω τη ζωή μου. Παρότι ξεκίνησε στον Χολαργό και στον Υμηττό, εκεί θα τελειώσει.

Τι συνέβη και βάλατε γυαλιά; Υπήρχε ένας οφθαλμίατρος, ο οποίος το είχε προβλέψει όταν πήγαινα Α’ Γυμνασίου. Μας είχαν περάσει κάτι παιδιατρικούς ελέγχους στο σχολείο και μου είχε πει: «Οταν θα πας 45 ετών, θα βάλεις γυαλιά, γιατί θα έχεις υπερμετρωπία και κάποιες άλλες οφθαλμικές παθήσεις». Τελικά επιβεβαιώθηκε ο άνθρωπος. Εχει αποδειχθεί «προφήτης» για την περίπτωση αυτή. Πάντως, πια δεν μπορώ να κάνω χωρίς γυαλιά, δεν βλέπω.

Φοράτε γραβάτα και είστε καλοντυμένος γενικά. Πώς σας φαίνεται που στον ΣΥΡΙΖΑ ντύνονται πιο… χύμα στο κύμα;

Το χύμα δεν με πειράζει, αρκεί να είναι ειλικρινές, ανεπιτήδευτο. Το «χύμα» αυτό του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτηδευμένο. Βλέπω τον κ. Τσίπρα να μη φοράει γραβάτα, αλλά να φοράει μαντιλάκι και μανικετόκουμπα. Εγώ θα προτιμούσα έναν άνθρωπο με γραβάτα, χωρίς μαντιλάκι και μανικετόκουμπα. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να βάλω μανικετόκουμπα ούτε μαντιλάκι. Υπό αυτή την έννοια, από την ώρα που όλο αυτό το πράγμα είναι επιτηδευμένο και σκηνοθετημένο, εμένα μου είναι αποκρουστικό.

Πιτσιρικάς τι θέλατε να γίνετε;

Τότε ονειρευόμασταν όλοι να γίνουμε ποδοσφαιριστές. Ολη η τάξη μου, όλοι μου οι φίλοι. Διαλέγαμε ποδοσφαιριστή, ταυτιζόμασταν και νιώθαμε ότι το όνειρό μας ήταν να γίνουμε τέτοιοι. Το όνειρο σταμάτησε όταν κατάλαβα ότι δεν έχω τις ικανότητες (γέλια).

Αθλείστε αυτή την περίοδο;

Περπατάω πάρα πολλά χιλιόμετρα και μου αρέσει πολύ. Το έχω ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Περπατάω όλο το μήκος της Κηφισίας. Οταν έχω κάποια σύσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, φεύγω από το Μαρούσι και πηγαίνω με τα πόδια. Καμιά φορά, αν έχω δυνάμεις, επιστρέφω και με τα πόδια. Εχω βρει την υγειά μου, σωματικά, πνευματικά, από κάθε άποψη.

Προσέχετε τη διατροφή σας;

Εχω μεγάλη αδυναμία στο κρέας και έχω ανακαλύψει και φοβερές πηγές για να παίρνω το καλύτερο και φθηνότερο που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Μπορώ να δώσω και διευθύνσεις (γέλια). Είναι από τον Κυνίδαρο, στη Νάξο, το χωριό της μητέρας μου. Ευτυχώς, δεν έχω αδυναμία στα γλυκά.

Πώς καταφέρατε να κόψετε το κάπνισμα;

Κάπνιζα εννέα χρόνια αρειμανίως. Το έχω κόψει εδώ και 25 χρόνια και πλέον θεωρούμαι μη καπνιστής. Το έκοψα γιατί είχα δώσει μια υπόσχεση στον πατέρα μου. Του είχα ζητήσει κάτι και μου είχε πει: «Θα το κάνω, αλλά με έναν όρο: Να κόψεις το τσιγάρο». Και επειδή του το υποσχέθηκα, το έκοψα. Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει στη ζωή μου είναι ότι ξεκίνησα το τσιγάρο.

Τι μουσική ακούτε; Μου αρέσει και η ελληνική και η ξένη. Εγώ έχω και δύο ιδιαίτερες σχέσεις και αδυναμίες, που ορίζουν και κάποιες πλευρές της διαδρομής μου. Από τη μια είναι ο Γιώργος Νταλάρας και από την άλλη ο Γιάννης Πάριος. Από μικρό παιδί μού άρεσε και η ξένη μουσική και αυτό που με χαροποιεί τώρα πια (γέλια) είναι ότι πολλές φορές, και παρά τη διαφορά ηλικίας με τα παιδιά μου, εγώ εντοπίζω πρώτος νέα, όμορφα ξένα τραγούδια, τα οποία μετά αρέσουν και σε αυτά, που είναι κάτω των 19 ετών.

Σας έχει πιάσει κρίση μέσης ηλικίας, που πιάνει πολλούς άνδρες;

Οχι, δεν έχω τέτοια θέματα εγώ. Είμαι πολύ συμφιλιωμένος με το φθαρτό της ζωής μας. Δεν έχω κανένα θέμα ούτε με τα γηρατειά ούτε με τον θάνατο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά