Του Γιώργου Βενιέρη

Αποτελεί µία από τις πιο ζηλευτές θέσεις. Πάρα πολλοί θα επιθυµούσαν να την καταλάβουν, αλλά ο τυχερός θα είναι µονάχα ένας. Προσδίδει κύρος σε όποιον την κατέχει, ενώ περιλαµβάνει συνεχείς επαφές µε οικονοµικούς παράγοντες από όλο τον κόσµο και προσφέρει… πάρα πολύ καλά λεφτά. Ο λόγος για τη θέση του εκπροσώπου της χώρας µας στην Παγκόσµια Τράπεζα, που από το 2013 κατέχει ο υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και οικονοµολόγος Χρήστος Παπουτσής, του οποίου η θητεία λήγει σε τρεισήµισι µήνες από τώρα, και συγκεκριµένα στις 15 Σεπτεµβρίου. Οπως αντιλαµβάνεστε, αρκετοί φιλοδοξούν να καταλάβουν το πολυτελές γραφείο του στην Ουάσινγκτον, αλλά και να αποκτήσουν τις σχετικές οικονοµικές απολαβές από το διεθνές χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα, που ανέρχονται στα 190.000 ευρώ ετησίως. Ητοι, κάτι παραπάνω από 15.800 ευρώ τον µήνα! Καθόλου άσχηµα…

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Ηδη, οι πάσης φύσεως ενδιαφερόµενοι κάνουν προσπάθειες να προσεγγίσουν τα κατάλληλα πρόσωπα για να επιτύχουν τον διορισµό, αφού ο άνθρωπος που θα καταλάβει την εν λόγω θέση δεν έχει «κλειδώσει» ακόµα. Τα επικρατέστερα ονόµατα, όπως µαθαίνουµε, είναι δύο. Κατ’ αρχάς, αυτό της Λούκας Κατσέλη, που επιχειρεί και πάλι τεχνηέντως να χτίσει γέφυρες µε το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς υπήρξε µια περίοδος που ο πρωθυπουργός έβλεπε να τον καλεί στο τηλέφωνό του και δεν το σήκωνε ή προφασιζόταν ανειληµµένες υποχρεώσεις για να µην της µιλήσει.

Παλαιότερα, όταν η κ. Κατσέλη ήταν πρόεδρος της Εθνικής, ο Αλ. Τσίπρας της είχε ζητήσει να πείσει τον διευθύνοντα σύµβουλο της τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, να παραιτηθεί, αλλά εκείνη του είχε απαντήσει ότι δεν µπορούσε να το κάνει. Παρ’ όλα αυτά της είχε προτείνει να αναλάβει το Υπερταµείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και πάλι εκείνη είχε αρνηθεί µε το επιχείρηµα «∆εν ξέρω να πουλάω». Τώρα, σιγά-σιγά οι σχέσεις τους αποκαθίστανται. Να θυµίσουµε ότι και η κ. Κατσέλη είναι οικονοµολόγος, όπως ο κ. Παπουτσής, και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Παράλληλα, έχει διατελέσει διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΗΕ και -για όσους δεν το θυµούνταιείχε εργαστεί και ως σύµβουλος στην Παγκόσµια Τράπεζα. Το δεύτερο όνοµα που ακούγεται ως αντικαταστάτης του κ. Παπουτσή είναι αυτό του νυν υπουργού Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην περίπτωση που, σε συνεργασία µε τον πρωθυπουργό, αποφασιστεί η αποχώρηση του κ. Τσακαλώτου από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ύστερα φυσικά από το πολυπόθητο κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός δεν θα έβλεπε µε κακό µάτι µια τυχόν «απόδρασή» του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προκειµένου να ξεχαστούν και οι υποσχέσεις που έδινε κατά καιρούς ότι δεν επρόκειτο να παραβεί µια σειρά από «κόκκινες γραµµές» στις διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς, τις οποίες εν τέλει καταπάτησε. Να σηµειωθεί ότι και ο κ. Τσακαλώτος είναι οικονοµολόγος και έχει διδάξει τόσο στο βρετανικό πανεπιστήµιο του Κεντ όσο και στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Από κει και πέρα, κανείς δεν αποκλείει ότι µέσα στο προσεχές διάστηµα θα προστεθούν κι άλλα ονόµατα για την κατάληψη του θώκου της Παγκόσµιας Τράπεζας, αρκεί οι υποψήφιοι να πείσουν ότι αξίζουν να πάνε στις Ηνωµένες Πολιτείες. Θεωρητικά, τον τελικό λόγο στην επιλογή προσώπου τον έχει ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσµιας Τράπεζας, που, πριν καταλήξει, λαµβάνει σοβαρά υπόψη του τη σχετική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης – εν προκειµένω του κ. ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου. Πρακτικά, βέβαια, σπάνια ο εκτελεστικός διευθυντής αντιπαρέρχεται τις προτάσεις των αρµόδιων υπουργών ανά τον κόσµο και ακόµη πιο σπάνια ένας υπουργός Ανάπτυξης αποφασίζει µόνος του για την κατάληψη µιας τέτοιας θέσης, εάν προηγουµένως δεν πάρει την έγκριση από το πρωθυπουργικό µέγαρο. Εννοείται, βέβαια, ότι, πέραν των πολιτικών σκοπιµοτήτων, συνεκτιµώνται τα σχετικά προσόντα και η εµπειρία πάνω στο αντικείµενο.