Όταν τον Απρίλιο του 2015 ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πιερ Γκουρντέν (γιος της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και του Πασκάλ Γκουρντέν), συνεργαζόταν µε τον υπουργό Οικονοµίας του Φρανσουά Ολάντ, Εµανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της εφαρµογής της νοµοθεσίας του δεύτερου για τις µετακινήσεις επιβατών µε πούλµαν, κανείς από τους δύο δεν µπορούσε να φανταστεί ότι ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ο θείος του πρώτου θα ήταν αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και εν δυνάµει πρωθυπουργός και ο δεύτερος ο επικρατέστερος για την Προεδρία της Γαλλίας, έχοντας την προοπτική να γίνει ο νεότερος Πρόεδρος της χώρας µετά τον Ναπολέοντα.

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 2015 στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάµεσα στην εταιρεία µε τα πούλµαν FlixBus, όπου εργαζόταν ο Πιερ Γκουρντέν, και το υπουργείο του οποίου ήταν πολιτικός προϊστάµενος ο Εµ. Μακρόν. «Τον συνάντησα τέσσερις-πέντε φορές σε συναντήσεις εργασίας», αναφέρει ο εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν έξυπνο άνθρωπο, µε χιούµορ.

Ο γιος της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και του Πασκάλ Γκουρντέν µιλώντας στα Παραπολιτικά δήλωσε οπαδός του Εµανουέλ Μακρόν από την πρώτη στιγµή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, προσθέτοντας µε νόηµα ότι «του έχω κάνει πολλή διαφήµιση αυτά τα δύο χρόνια».

Ο Πιερ Γκουρντέν από τον περασµένο Νοέµβριο βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, έχοντας αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της FlixBus στις ΗΠΑ. Παρ’ όλη την απόσταση που τον χωρίζει από τη Γαλλία, δεν ξέχασε τον Εµανουέλ Μακρόν. Την ηµέρα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, που έφεραν τον επικεφαλής του κόµµατος «Εµπρός!» σ τ η ν π ρ ώ τ η θέση, ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook µια φωτογραφία από την ηµέρα της υπογραφής των συµβολαίων για τη λειτουργία της εταιρείας στην οποία εργάζεται, µε τον ίδιο να εικονίζεται δίπλα στον υποψήφιο «ένοικο» του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Η φωτογραφία, µάλιστα, συνοδευόταν από µια ιδιαίτερα τιµητική αναφορά στον Εµανουέλ Μακρόν από τον Π. Γκουρντέν. «Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία του Μακρόν. Τα συστήµατα θα σπάσουν, οι παραδόσεις θα αµφισβητηθούν, οι συνήθειες θα σταµατήσουν, οι δοµές θα απλοποιηθούν, τα εµπόδια είναι απλές προκλήσεις. Εδώ παίρνουµε ρίσκο!», έγραψε και ολοκλήρωσε το µήνυµά του ευχαριστώντας τον για τις εύθυµες στιγµές και για τη διαδροµή µε ένα FlixBus. Η φωτογραφία συνοδεύτηκε από πλήθος likes και προκάλεσε αρκετά σχόλια υπέρ τόσο του Εµ. Μακρόν όσο και του Π. Γκουρντέν.

Η εγκωµιαστική αναφορά του τελευταίου στον υποψήφιο για την Προεδρία της Γαλλίας µόνο τυχαία δεν είναι. Ανάµεσα στις άλλες µεταρρυθµίσεις που έκανε ο Εµ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονοµίας, Βιοµηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, εκείνη που µνηµονεύεται ακόµα είναι ο νόµος που έµεινε στην Ιστορία ως «Νόµος Μακρόν». Πρόκειται για τον νόµο που αφορούσε τη ρύθµιση της αγοράς στη µετακίνηση επιβατών και την απελευθέρωση της κυκλοφορίας των πούλµαν, µια µεταρρύθµιση που έδωσε ουσιαστικά ζωή σε τέσσερις εταιρείες µεταφοράς επιβατών µε πούλµαν, µε τη FlixBus να κατέχει πλέον µερίδιο 60% της γαλλικής αγοράς. Τα πούλµαν που άρχισαν να κυκλοφορούν µετά το άνοιγµα της αγοράς αναφέρονται ακόµα στα γαλλικά ΜΜΕ ως «πούλµαν του Μακρόν».

Και στη στενή οµάδα των συνεργατών του Σαρκοζί

Η διαδροµή του Πιερ Γκουρντέν µέχρι τη θέση του γενικού διευθυντή της FlixBus στις ΗΠΑ είχε πολλούς σταθµούς, µε τους χώρους της πολιτικής και των επιχειρήσεων να εναλλάσσονται. Εχοντας τη βαριά πολιτική κληρονοµιά του παππού του, Κων. Μητσοτάκη, σπούδασε στο φηµισµένο πανεπιστήµιο Πολιτικών Επιστηµών του Παρισιού Sciences Po και, στη συνέχεια, εντάχθηκε ως στέλεχος σε µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συµβούλων του Παρισιού, την Giacometti Peron & Associés, όπου εργάστηκε για πέντε ολόκληρα χρόνια. Η περίοδος που αποτελεί το σηµαντικότερο κοµµάτι του πλούσιου βιογραφικού του είναι άµεσα συνυφασµένη µε την πολιτική, αφού βρέθηκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Dominique Bussereau, γενικού γραµµατέα Μεταφορών της Γαλλίας, για δύο χρόνια. Πριν προσληφθεί στο γαλλικό παράρτηµα της γερµανικής εταιρείας όπου εργάζεται και σήµερα, ήταν στη στενή οµάδα των συνεργατών του Νικολά Σαρκοζί, όταν εκείνος διεκδικούσε για πρώτη φορά τη γαλλική Προεδρία, συµµετέχοντας στην οµάδα συγγραφής των οµιλιών του µετέπειτα Προέδρου της Γαλλίας.