Ίντριγκες, παρασκήνιο και μια υπόγεια διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του τεμένους της Αθήνας. Το ζήτημα αφορά ποιο από τα δύο ισλαμικά δόγματα θα είναι κυρίαρχο στη λειτουργία, αλλά και –κυρίως στη διοίκηση του τζαμιού, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο δύο από τα επτά μέλη θα είναι μουσουλμάνοι, δεν έχει ακόμα διοριστεί από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Κι ενώ το τζαμί του Βοτανικού μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί μεν (απομένουν οι εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου και η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου), αλλά δεν αναμένεται να έχει παραδοθεί για λειτουργία πριν από τις 15-20 Μαΐου, παράγοντες της μουσουλμανικής κοινότητας επιχειρούν να αξιοποιήσουν τόσο τις σχέσεις τους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις επαφές τους σε πρεσβείες μουσουλμανικών χωρών, με «έπαθλο» μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Από την πλευρά των σουνιτών, που είναι και η μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, ο Ναΐμ Ελγαντούρ κινείται εντονότατα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Ελληνας υπήκοος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί με Ιρανούς παράγοντες που είναι σιίτες, καθώς το Ιράν είναι ατύπως η προστάτιδα χώρα των σιιτών ανά τον κόσμο. «Είμαι ο μοναδικός σουνίτης που έχει καλή σχέση και με το Ιράν και τους σιίτες, άρα η λύση είμαι εγώ για το τέμενος», φέρεται να έχει αναφέρει σε συζητήσεις του με κυβερνητικά στελέχη.  

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Από την πλευρά των σιιτών, ο εκπρόσωπος της κοινότητάς τους στην Αθήνα, Ασίρ Χάιντερ, συμμετέχει στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη και επιθυμία της συγκεκριμένης πλευράς είναι να υπάρχει και δικός τους εκπρόσωπος στη διοίκηση του τζαμιού. Διοίκηση η οποία θα έχει σημαντικό λόγο και στον διορισμό του ιμάμη του τεμένους, ο οποίος πάντως με βάση τους αριθμητικούς συσχετισμούς πρέπει να είναι και θα είναι σουνίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξελίξεις σχετικά με τη διοίκηση του τζαμιού παρακολουθεί από απόσταση, αλλά με ενδιαφέρον, και η Τουρκία, αλλά και οι πρεσβείες άλλων μουσουλμανικών χωρών.

«Το τέμενος θα ανήκει στο ελληνικό κράτος. Ούτε στους σουνίτες ούτε στους σιίτες», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω των «Π» κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ασχολείται με το θέμα και είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σολομώντεια λύση που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει και σιιτική εκπροσώπηση στη διοίκηση του τζαμιού, αλλά περιορισμένη αριθμητικά σε σχέση με τον αριθμό των σουνιτών. Αυτό ίσως επιτευχθεί με επιπλέον παρουσία μουσουλμάνων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου θα έχουν δικαίωμα λόγου αποκλειστικά και όχι ψήφου. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του τζαμιού, το πιθανότερο είναι πως, όταν θα χρησιμοποιείται από σιίτες, τότε θα υπάρχει ιμάμης ο οποίος θα προέρχεται από αυτούς, όμως δεν θα είναι ο «επίσημος» του τεμένους.