Μπορεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της L’ Oreal, ΖανΠολ Αγκόν, κατά τη διάρκεια της παραµονής του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, να εξέπληξε πολλούς, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τους στενούς δεσµούς του επικεφαλής της γαλλικής πολυεθνικής καλλυντικών µε τη χώρα µας, οι οποίοι φθάνουν µέχρι τις... αίθουσες των δικαστηρίων, δεν ξαφνιάστηκαν.

Ο κ. Αγκόν ξεκίνησε τη µακρά επαγγελµατική πορεία του από την Αθήνα σε ηλικία µόλις 24 χρόνων, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ανέλαβε γενικός διευθυντής της L’ Oreal Ελλάδας, θέση που, όπως συνηθίζεται να λέγεται στους διαδρόµους της εταιρείας, κανείς δεν ήθελε τότε.

Ο ίδιος ωστόσο εγκαταστάθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το δίκτυο της εταιρείας και ισχυροποιώντας την, ενώ έµαθε να µιλά και να διαβάζει ελληνικά. «Η αγάπη του για την Ελλάδα ήταν τέτοια που πριν από λίγα χρόνια αγόρασε και σπίτι µε πισίνα και οκτώ δωµάτια σε ένα από τα πιο όµορφα νησιά του Αιγαίου, την Αντίπαρο», αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Βέβαια, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», η συµβίωση του κ. Αγκόν µε τους κατοίκους του ελληνικού νησιού δεν είναι χωρίς προβλήµατα, κάτι που πιθανόν να απασχόλησε τη συνάντηση του Γάλλου επιχειρηµατία µε τον κ. Τσίπρα, αν και η επίσηµη δήλωση της L’ Oreal, σύµφωνα µε τη «Le Figaro», ήταν πως «επρόκειτο για µια ιδιωτική συνάντηση. Κανένα σχόλιο σχετικά µε τα θέµατα που συζητήθηκαν», µε την εφηµερίδα να εκτιµά ότι η συγκεκριµένη συνάντηση µπορεί να δείχνει το ενδιαφέρον του γαλλικού οµίλου για µια επένδυση στη χώρα µας.

Η έντονη διαµάχη του CEO της L’Oreal µε τον ∆ήµο Αντιπάρου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013, µε αφορµή το γεγονός ότι σε οικόπεδο ακριβώς δίπλα από το δικό του, στην πλαγιά Σταυρός του πανέµορφου Σιφνέικου κόλπου, όπου έχει χτίσει το νησιώτικου στυλ εξοχικό του, θα αναπτύσσονταν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισµού του νησιού. «Ο ιδιοκτήτης που έχει αγοράσει το ακίνητο της κ. Γεωργακοπούλου έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα προς τις δύο εταιρείες που έχουν το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν τον δρόμο που ανεβαίνει προς τον Σταυρό.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου λέει ότι ο δρόμος είναι κομμάτι της ιδιοκτησίας του και απαγορεύει στον οποιονδήποτε να περάσει μηχανήματα από αυτόν. Ασφαλώς απαγορεύει και σε εμάς να περάσουμε μηχανήματα και θεωρεί ότι ένα κομμάτι του δικτύου της αποχέτευσης που έχει περάσει μέσα από τον δρόμο αυτόν περνάει μέσα από το ακίνητό του», ανέφερε ο τότε δήμαρχος Αντιπάρου, Γιάννης Λεβεντάκης, στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Ιουλίου 2013, παρουσιάζοντας το ζήτημα. Ο ίδιος είχε εκφράσει την απορία του για την κίνηση του κ. Αγκόν, καθώς, όπως είχε πει, «ήταν μια κίνηση αιφνιδιασμού εκ μέρους του, γιατί μέχρι σήμερα είχα μιλήσει το λιγότερο πέντε φορές μαζί του και μου είχε υποσχεθεί ότι δεν θα έκανε τίποτε».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο η δικηγόρος του δήμου, Αγγελική Καλλία, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Αγκόν ήταν πλήρως ενημερωμένος για το ακίνητο που αγόρασε. «Το έργο του βιολογικού έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2013 και έχουν μπει ήδη οι σωλήνες για την αποχέτευση. Η οικογένεια Γεωργακοπούλου, η οποία έκανε διακοπές στην Αντίπαρο, κατάφερε από το 2005, κάνοντας προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να εμποδίζει την ύπαρξη του βιολογικού καθαρισμού στην Αντίπαρο».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως «ο κύριος αυτός αγόρασε το ακίνητο της οικογένειας. Πήγε σε μια περιοχή η οποία είχε προγραμματιστεί για βιολογικό σταθμό λυμάτων. Από το Δίκαιο, όταν πηγαίνεις σε μια ήδη προδιαγεγραμμένη χρήση, δεν μπορείς να πεις μετά ότι “δεν μου αρέσει αυτό”. Και ξαφνικά πάει και μπλοκάρει το έργο». Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, ο τότε δήμαρχος είχε αναφέρει ότι είχαν υπάρξει συναντήσεις με τον κ. Αγκόν και τη σύζυγό του προς επίλυση του ζητήματος. «Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν να μην έχει προβλήματα το έργο. Ο ίδιος έλεγε ότι στη Γαλλία ο βιολογικός είναι κάτω από τα σπίτια. Αν το έργο γίνει σωστά, δεν θα έχει πρόβλημα.

Η κάθε συνάντηση ήταν για να τον διαβεβαιώσω ότι το έργο δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και ότι προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Οι συναντήσεις περιορίζονταν στο να εξηγούμε στον ιδιοκτήτη ότι ο βιολογικός θα δουλέψει σωστά και μάλιστα είχαμε αντιπρόταση ότι, αν ακόμα χρειαστεί χρήματα ο δήμος για ποιοτικότερη παρέμβαση, ήταν διατεθειμένος να συμβάλει και χρηματικά», είχε πει.

Η... σπουδή πολιτικών στα αιτήµατα του κ. Αγκόν και οι καταγγελίες

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ µεταξύ του ΖανΠολ Αγκόν και του ∆ήµου Αντιπάρου όσο περνούσε ο καιρός χειροτέρευαν. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2013 ο δήµος προχώρησε σε καταγγελία κατά της εταιρείας Oreo Spiti του κ. Αγκόν και της συζύγου του, Marie-Sophie Scheidecker, υπογραµµίζοντας «την απαράδεκτη στάση του ιδιοκτήτη Oreo Spiti, ο οποίος, αφού εξάντλησε τα νοµικά µέσα για να σταµατήσει το έργο και αφού απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακυρώσεως και οι προσφυγές του και ενώ το έργο υλοποιείται µε κάθε νοµιµότητα, επανέρχεται απευθυνόµενος στην πολιτική ηγεσία και στις χρηµατοδοτικές υπηρεσίες του έργου για να πετύχει τη διακοπή του».

Στην ανακοίνωση-καταγγελία αναφερόταν όλο το χρονικό της υπόθεσης και της έντονης διαµάχης, µε επίκεντρο τον βιολογικό καθαρισµό. «Το έργο καθυστέρησε οκτώ χρόνια από προσφυγές του προηγούµενου ιδιοκτήτη (οικογένεια Γεωργακοπούλου) στο Συµβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατά του έργου, τονίζοντας ότι αποτελεί έργο προστασίας της δηµόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της Αντιπάρου. Μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, η οικογένεια Γεωργακοπούλου παραιτήθηκε των υπόλοιπων προσφυγών για το ίδιο θέµα που είχε καταθέσει στο ΣτΕ και πούλησε το ακίνητο στην εταιρεία Oreo Spiti», αναφερόταν µεταξύ άλλων. Στην ίδια καταγγελία τονιζόταν ότι «ο νέος ιδιοκτήτης, αιφνιδιάζοντας τον δήµο, από τον οποίο είχε τακτική ενηµέρωση για την πορεία του έργου, κατέθεσε ασφαλιστικά µέτρα µε αίτηση προσωρινής διαταγής στις 12 Ιουλίου 2013, που συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Πάρου και το αίτηµά του απορρίφθηκε από το Ειρηνοδικείο. Ο ιδιοκτήτης Oreo Spiti κατέθεσε παραίτηση στις 18 Σεπτεµβρίου 2013 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πάρου κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών µέτρων που είχε αιτηθεί.

Ο ιδιοκτήτης Oreo Spiti επανέρχεται στις 23 Οκτωβρίου 2013, χωρίς να θέσει οποιοδήποτε ερώτηµα στον δήµο και ενώ το έργο υλοποιείται µε πλήρη σεβασµό της ιδιοκτησίας του και του περιβάλλοντος, και επιθυµεί να σταµατήσει το έργο και στην ουσία να το απεντάξει από το ΕΣΠΑ και να καταδικάσει την Αντίπαρο να µην έχει σύστηµα βιολογικού καθαρισµού των λυµάτων και αποχετευτικό σύστηµα».

ΠΙΕΣΕΙΣ

 Στο ίδιο κείµενο γινόταν γνωστό ότι «εντός των ηµερών διεξάγεται συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, µε πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς να προσκληθούν οι άµεσα ενδιαφερόµενοι, που είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Αντιπάρου». Η τελευταία αυτή εξέλιξη είχε δημιουργήσει πολλές απορίες και ερωτήματα, αλλά και φήμες για πολιτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα του κ. Αγκόν. Ενδεικτική ήταν μια φράση που συμπεριελήφθη στην καταγγελία του Δήμου Αντιπάρου: «Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την απορία μας για τη σπουδή και την άμεση ανταπόκριση και το έντονο ενδιαφέρον του υπουργείου για το αίτημα του ιδιώτη, ενώ κατά γενική ομολογία γνωρίζουμε ότι ανάλογα αιτήματα καθυστερούν επί μήνες ή χρόνια». Ο κ. Αγκόν, ωστόσο, συνέχισε να επιδεικνύει επιθετική διάθεση απέναντι στη δημοτική Αρχή του νησιού.

Τον Απρίλιο του 2014, όπως αναφέρθηκε σε δημοτικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου, η γαλλική εταιρεία Oreo Spiti, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, επανήλθε πρώτα με αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στις 4 του μήνα για την ακύρωση της συνέχισης των οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Στη συνέχεια επανήλθε στις 7 Απριλίου με αίτηση αναστολής εκτέλεσης και έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της πράξης συνέχισης των οικοδομικών εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό. Ο σύμβουλος του δημάρχου, κ. Χανιώτης, μάλιστα τόνισε τότε ότι η εταιρεία τον Ιανουάριο του 2014 με αίτηση ζητούσε από την Πολεοδομία Νάξου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα για την πιθανή διακοπή των εργασιών για τον βιολογικό λόγω έλλειψης άδειας οικοδομής. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας Νάξου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απάντησαν ότι δεν απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής επί των συγκεκριμένων θεμάτων, που αναφέρονται στην αίτηση της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας απάντησε στον δήμο ότι συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 Τον Ιούνιο του 2016, ο Δήμος Αντιπάρου πέρασε στην αντεπίθεση, με τον δήμαρχο να τονίζει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως «έχει προκύψει θέμα παραβίασης κοινοτικού δρόμου προς το εκκλησάκι Σταυρός, καθώς διαπιστώθηκαν παράνομες εργασίες από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου Oreo Spiti». Ωστόσο, ο Γάλλος επιχειρηματίας τελικά αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να σταματήσει τις δικαστικές προσφυγές εναντίον του δήμου, προκειμένου να επισκέπτεται τη χώρα μας όχι για… δικαστικούς, αλλά και για τουριστικούς λόγους. Εξάλλου, το Οreo Spiti, όπως αναφέρεται η εξοχική κατοικία του κ. Αγκόν, λόγω της εταιρείας ακινήτων που διατηρεί με τη Marie-Sophie Scheidecker, είχε πάρει ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ το 2014 ως τουριστική επιπλωμένη έπαυλη.


Γιάννης Λεβεντάκης,
πρώην δήμαρχος Αντιπάρου

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη συμπεριφορά του Ζαν-Πολ Αγκόν εμφανίζεται μιλώντας στα «Π» ο πρώην δήμαρχος Αντιπάρου Γιάννης Λεβεντάκης. «Το σπίτι το αγόρασε ο κ. Αγκόν, ο πρόεδρος της εταιρείας L’ Oreal. Είχα μιλήσει μαζί του και μάλιστα πριν κάνει την αγορά με είχε ρωτήσει αν θα γίνει εκεί ο βιολογικός καθαρισμός. Του είχα πει ότι θα γίνει. Το γνώριζε δηλαδή πριν κάνει την αγορά ότι θα γίνει εκεί το έργο και, παρ’ όλα αυτά, προχώρησε κανονικά στην αγορά», αναφέρει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχασε τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές «γιατί, όταν γίνονται έργα όπως αυτά που έκανα εγώ (τον βιολογικό, αποχετεύσεις, αφαλατώσεις), καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και προβλήματα. Χτυπιούνται και συμφέροντα μαζί». Μάλιστα, τονίζει στα «Π» πως «εκείνος μου ζητούσε να ζητήσω τη μεταφορά του βιολογικού καθαρισμού σε άλλη περιοχή του νησιού, πράγμα που δεν γινόταν, γιατί θα χάναμε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και δεν μπορούσα εγώ να αφήσω το νησί να πνιγεί στα λύματά του επειδή κάποιος κύριος εις γνώσιν του αγόρασε το συγκεκριμένο οικόπεδο». Στο ερώτημά μας αν ο κ. Αγκόν προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον πείσει, ο κ. Λεβεντάκης απαντά: «Προσπάθησε, ναι. Γι’ αυτό έχασα και τις εκλογές εγώ. Με είχαν πάρει αρχηγοί κομμάτων, με είχαν πρήξει» και όπως τόνισε προσπαθούσαν να τον επηρεάσουν υπέρ του. «Οχι, ο κύριος Τσίπρας δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ή κακώς, αυτό το κόμμα τότε ήταν αντιπολίτευση», προσθέτει και συνεχίζει: «Οχι βουλευτής, από πολύ πιο ψηλά».

Αγγελική Καλλία
δικηγόρος του Δήμου Αντιπάρου

Τη θέση της γιατί η πλευρά του κ. Αγκόν έχασε όλες τις αιτήσεις κατά του Δήμου Αντιπάρου εξηγεί η δικηγόρος Αγγελική Καλλία, η οποία είχε αναλάβει από πλευράς του δήμου τις υποθέσεις. «Η εταιρεία λέγεται Oreo Spiti, αλλά εμφανίζεται ο γνωστός κύριος ΖανΠολ Αγκόν. Δεν ξέρω εάν είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ο ίδιος, δεν έχω και το καταστατικό, αλλά πάντως είναι αυτός ο οποίος εμφανίζεται εκεί και συνομιλεί με τον δήμο», αναφέρει στα «Π» και προσθέτει: «Το Oreo Spiti έκανε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και τα έχασε από το Ειρηνοδικείο Πάρου, γιατί το έργο ήταν πλήρως αδειοδοτημένο. Στη συνέχεια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και έκανε αίτηση ακύρωσης, πάλι και με ασφαλιστικά μέτρα και με προσωρινή διαταγή, και τα έχασε και αυτά. Αρα, ο δήμος δικαιώθηκε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, που είναι το ΣτΕ, στο Ειρηνοδικείο Πάρου, που είναι τα ασφαλιστικά, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που είναι η προσωρινή διαταγή, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που είναι τα ασφαλιστικά μέτρα, και τελικά (σ.σ. ο Γάλλος επιχειρηματίας) παραιτήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2016 από την τελική συζήτηση στο Εφετείο Σύρου». «Εχασε λοιπόν όλες τις αιτήσεις η γαλλική εταιρεία γιατί το έργο ήταν πλήρως αδειοδοτημένο, η Πολιτεία λειτούργησε και η δικαστική Αρχή σε όλες τις διαμάχες δικαίωσε τον δήμο και την κατασκευαστική εταιρεία. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί πάρα πολύ καλά», συμπληρώνει.