Το περιβόητο ηλεκτρονικό σύστηµα SPOC (Single Point Of Contact), το οποίο ελέγχει και διαχειρίζεται το σύνολο των πληροφοριών για εγκληµατικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο, αποκτά η Αστυνοµία, αξιοποιώντας σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραµµα ύψους 850.000 ευρώ.

Η δράση αφορά στη σύσταση ενός ενιαίου κέντρου, που θα λειτουργεί στη ΓΑ∆Α και θα στελεχώνεται από προσωπικό της Ιnterpol, της Europol, της Sirene (αξιολόγηση απόρρητων στοιχείων βάσει της Συνθήκης Σένγκεν), του Σ∆ΟΕ, των τελωνειακών Αρχών και της Ακτοφυλακής.

Στο ιδιότυπο αυτό σούπερ control room, όπως παρουσιάζουν τα «Π», θα συγκεντρωθεί όλος ο όγκος δεδοµένων για τους πάσης φύσεως εγκληµατίες και τροµοκράτες, καθώς η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί παγκοσµίως έναν από τους κυριότερους κόµβους διέλευσης και µπορεί µέχρι σήµερα να µη βρισκόταν στο στόχαστρο της εγκληµατικής δράσης τους, ωστόσο αρκετοί αξιωµατούχοι εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι µε την εφαρµογή του SPOC θα αυξηθούν κατακόρυφα οι απειλές εναντίον της χώρας.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 Αλλωστε, η υπηρεσία Sirene, για παράδειγµα, από τα µέσα της δεκαετίας του 1990 λειτουργεί σε «σκοτεινό θάλαµο» του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης, όπου δεν έχει πρόσβαση ούτε ο εκάστοτε υπουργός (παρά µόνον κατόπιν αδείας), αφού διευθύνεται από ειδική υπηρεσία στο Στρασβούργο.

Τώρα, εντασσόµενη στο νέο πλαίσιο, οι χειριστές της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε άκρως διαβαθµισµένα έγγραφα, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «υψίστης εθνικής σηµασίας».

Σύµφωνα µε την προκήρυξη (ISF-P/60/19, Ιανουάριος 2017), µε τη δηµιουργία του SPOC (Μοναδικό Σηµείο Επαφής) θα συγχωνευθούν όλα τα επιχειρησιακά κέντρα σε ένα κοινό, υπό τη διεύθυνση της ∆ιεθνούς Αστυνοµικής Συνεργασίας, ο επικεφαλής της οποίας προήχθη στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ταξίαρχο, ένεκα της µείζονος σπουδαιότητας του εγχειρήµατος. Η δε ηλεκτρονική αρχειοθήκη της θα αριθµεί εκατοµµύρια στοιχεία και θα εµπλουτίζεται συνεχώς µε νέα σε «πραγµατικό χρόνο» (real time).

∆ηλαδή, θα αποκτά πληροφόρηση για οποιονδήποτε καταζητούµενο σε άλλο κράτος-µέλος της Συνθήκης Σένγκεν.

Το τµήµα της Interpol στο SPOC, µε έδρα τη Λυών της Γαλλίας, εξασφαλίζει την επικοινωνία των αστυνοµικών, δικαστικών και λοιπών Αρχών µε τη Γενική Γραµµατεία της Interpol και τα Εθνικά Κεντρικά Γραφεία (ΕΚΓ) των κρατών-µελών του Οργανισµού, για την πρόληψη και την αποτελεσµατικότερη δίωξη και καταστολή του εγκλήµατος.

Επίσης, θα ανταλλάσσει πληροφορίες επιχειρησιακού επιπέδου µε τους Ελληνες αστυνοµικούς συνδέσµους στο εξωτερικό, µε τον διεθνή οργανισµό για την Οικονοµική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ/BSEC) και το Κέντρο Επιβολής του Νόµου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Southeast European Law Enforcement Center, SELEC).

Περαιτέρω, θα µεριµνά για την εισαγωγή, την τροποποίηση και τη διαγραφή των µέτρων των Ευρωπαϊκών Ενταλµάτων Σύλληψης, στη σχετική βάση διεθνώς διωκόµενων ατόµων της Γενικής Γραµµατείας της Interpol, µε παράλληλη ενηµέρωση των ΕΚΓ των κρατώνµελών του Οργανισµού, µέσω σχετικής αγγελίας διεθνών αναζητήσεων.

Μεταξύ των αρµοδιοτήτων της είναι και η διαβίβαση πληροφοριών-αιτηµάτων «για αναζητούµενα οχήµατα, αντικείµενα, αναζητούµενα ατοµικά δηµόσια έγγραφα, εξαφανισθέντα ή αναζητούµενα άτοµα, αναζητούµενα έργα τέχνης και αρχαιότητες, ανευρεθέντα αγνώστου ταυτότητας πτώµατα, ιδιαίτερους τρόπους διάπραξης αδικηµάτων (modus operandi), σοβαρές δηµόσιες απειλές, επικίνδυνα προς διάπραξη σοβαρών αδικηµάτων άτοµα και λοιπά στοιχεία που αφορούν στην πρόληψη και την αποτελεσµατικότερη δίωξη και καταστολή του εγκλήµατος, µε σκοπό την καταχώρισή τους στις βάσεις δεδοµένων και την κατά περίπτωση έκδοση αγγελίας».

Οσον αφορά στη Europol, την Ευρωπαϊκή Αστυνοµική Υπηρεσία µε έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, το κλιµάκιο που θα συµµετέχει στο SPOC θα δραστηριοποιείται κυρίως στη λήψη, την ανάλυση, την ταξινόµηση και τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά µε το οργανωµένο έγκληµα και την τροµοκρατία. Επίσης, θα µεριµνά για την ανταλλαγή πληροφοριών µε τη Europol, τα κράτη-µέλη και τις αρµόδιες ελληνικές Αρχές και θα λαµβάνει «όλα τα αναγκαία µέτρα για την προστασία και την έγκαιρη και ασφαλή διακίνηση των πληροφοριών».

Τα κρυφά σηµεία του υπερσύγχρονου λογισµικού

Το υπερσύγχρονο λογισµικό του συστήµατος SPOC ελέγχεται ως προς τη νοµιµοποιητική του υπόσταση έναντι των προσωπικών δεδοµένων πολιτών, οι οποίοι ανά πάσα στιγµή µπορούν να χαρακτηριστούν ύποπτοι και τα ονόµατά τους να συµπεριληφθούν σε τέτοιου είδους «ηλεκτρονικούς φακέλους», µε απρόβλεπτες συνέπειες.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η τοποθέτησή του συζητείται από το 2011, ωστόσο καµία προηγούµενη κυβέρνηση δεν το είχε αποτολµήσει.

Σήµερα όχι µόνον προβάλλεται ως «αναγκαίο εργαλείο για την καταπολέµηση της εγκληµατικότητας», αλλά µε τη λειτουργία του θα διοχετεύονται επισήµως πληροφορίες στο εξωτερικό και για όσους ηµεδαπούς τεθούν υπό έλεγχο από το ενιαίο κέντρο. Συγκεκριµένα, βάσει της προκήρυξης, ορίζονται ως σκοποί του εν λόγω συστήµατος:

α) «ο αµεσότερος χειρισµός των υποθέσεων, προκειµένου να παρέχονται οδηγίες και πληροφορίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες και στις Αρχές άλλων κρατών σε κεντρικό επίπεδο»,

β) « η επικοινωνία των εθνικών Αρχών και υπηρεσιών µε τη ∆ιεύθυνση ∆ιεθνούς Αστυνοµικής Συνεργασίας, καθώς καθιερώνονται στοιχεία επικοινωνίας στα οποία θα αποστέλλονται αιτήµατα προς άµεση ικανοποίησή τους, σε συνάρτηση και µε την πρόσβαση που θα έχει το SPOC σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδοµένων και φακέλους των Τµηµάτων της ∆ιεύθυνσης» και

γ) «η άµεση και αγαστή συνεργασία των εθνικών Αρχών, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων τους».