Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ανήκει στην κατηγορία «Ενας και μοναδικός». Ο δημοφιλής πολιτικός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών μάς υποδέχτηκε στο γραφείο του, στο Κολωνάκι, και, πιο ακομπλεξάριστος από ποτέ, μας μίλησε για όλους και για όλα. Αφού μας κέρασε στο café «Carpo» στην Κανάρη, ακολούθησε μια αποκαλυπτική και ανατρεπτική συνέντευξη, με τον Κεφαλλονίτη πολιτικό να μη μασάει τα λόγια του και να αποκαλύπτει αν θα παραδώσει τη σκυτάλη της πολιτικής στην κόρη του, τι βλέπει στον ύπνο του, γιατί έχει να πάει στη Μύκονο πέντε χρόνια, αλλά και αν τσεκάρει τα αγόρια που έχουν οι κόρες του.

Είσαι από τους παλαιότερους βουλευτές. Εχεις σκεφτεί να αποχωρήσεις και να δώσεις τη θέση σου σε κάποιον νεότερο; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μεγάλωσες.

Κάνουν αγώνα και με ψηφίζουν, δεν έχω δικαίωμα να τους προδώσω. Οταν ο λαός σε ψηφίζει αβίαστα, δημοκρατικά και σε στέλνει στη Βουλή, δεν είσαι πλέον ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, το πρόσωπο, το άτομο, αλλά το δημόσιο πρόσωπο που «εγώ σε έχω επιλέξει», καλώς ή κακώς. Εγώ, μεταφέροντας τα SOS, τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, δεν πρέπει να φύγω όσο με εκλέγουν. Μόλις χάσω, θα πάω σπίτι. Δεν έχω χάσει μέχρι στιγμής 25 χρόνια και αυτό κάτι σημαίνει. Οσον αφορά την ηλικία μου, εγώ είμαι 66. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο μεγάλος αυτός πολιτικός, σε ηλικία 72 ετών έγινε πρωθυπουργός και σάρωσε τα πάντα. Ο Τραμπ σε ηλικία 70 ετών έγινε πρόεδρος της Αμερικής. Ο Τσόρτσιλ έχασε στα 66 του την πρωθυπουργία στην Αγγλία και στα 76 κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο πολιτικά. Αρα εγώ είμαι μικρός ακόμα, φρονιμίτη βγάζω (γέλια).

Ακούγεται ότι θα δώσεις τη σκυτάλη της πολιτικής στην κόρη σου, την Ευαγγελία, που είναι δικηγόρος. Ισχύει;

Η Ευαγγελία είναι ένα φοβερό παιδί, μορφωμένο και καλό. Εχει προσωπικότητα. Ο,τι αποφασίσει εγώ είμαι δίπλα της. Βλέπω ότι έχει μια τάση προς την πολιτική. Εγώ το εύχομαι και μακάρι μετά από εμένα να συνεχίσει εκείνη και να την εμπιστεύεται ο λαός και να την ψηφίζει. Ο βουλευτής δεν διορίζεται ούτε υπάρχει κληρονομικό δίκαιο, παρά μόνο ψήφος και σταυρός.

Η γνώμη σου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια είναι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας οραματιστής, ένα παιδί που πραγματικά έχει σχέση με την πραγματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πραγματική πολιτική. Εναν χρόνο έκλεισε ως αρχηγός και έχει ανεβάσει αρκετά τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί ακόμα καλύτερα και πιστεύω ότι θα πάει ακόμα ψηλότερα.

Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2017 ο Αλ. Τσίπρας θα βρει αφορμή να πάμε για εκλογές;

Ο Τσίπρας έχει βάλει έναν στόχο: να φτωχοποιήσει τους Ελληνες. Το 23% φτωχοποίηση έχει πάει στο 43%, θα το πάει στο 70%. Αυτό είναι το target group που ψαρεύει, στη φτώχεια και στη δυστυχία. Αυτό για μένα είναι έγκλημα. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι τους φτωχούς να τους βοηθήσουμε να ανέβουν πιο ψηλά, να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο. Εδώ κατεβαίνει. Ο Τσίπρας δεν έχει να πάρει από τον Ελληνα πολίτη τίποτα. Του έχει πάρει τα πάντα, μόνο το βρακί τού έχει μείνει.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, ωστόσο δεν αυξάνεται το ποσοστό και παραμένει σταθερό. Σας ανησυχεί αυτό;

Με αναγωγή ξεπερνάει το 35%. Τα στοιχεία που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι με 25%-27% στους αναποφάσιστους και αν κάνεις αναγωγή το ποσοστό βγαίνει ψηλά. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη δύναμη και μακράν. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα βγει και αυτοδύναμη. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα βγει η Νέα Δημοκρατία. Το ζητούμενο είναι πότε θα κάνει εκλογές αυτό το βλογιοκομμένο. Ο κόσμος έχει πάει στα τάρταρα. Η δυστυχία δεν έχει τέλος και πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει με μια ανατροπή. Πρέπει να ανατραπεί η σημερινή οικονομική πολιτική. Δεν είναι θέμα Τσίπρα. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει και είναι καταστροφική.

Είσαι 30 χρόνια με την ίδια γυναίκα. Πώς σε αντέχει;

Σκύλο που γαυγίζει δεν τον φοβάσαι. Τα μουλωχτά, κάτι τσιουάουα, κάτι μαλτέζικα, που είναι μουλωχτά και μαλλιαρά, αυτά είναι ύπουλα. Εγώ είμαι μαντρόσκυλο, γαυγίζω, αλλά δεν δαγκώνω. Στο σπίτι δεν με φοβούνται. Στην πολιτική εξοργίζομαι.

Είσαι και λίγο γυναικάς, τουλάχιστον από τους λίγους άνδρες που φλερτάρουν τις γυναίκες;

Εχω το χούι να μην είμαι ομοφυλόφιλος, άρα πρέπει να μου αρέσουν οι γυναίκες. Τι να κάνουμε; Να μου αρέσουν οι άνδρες; Είναι της μόδας τώρα, αλλά εγώ αυτή τη μόδα δεν την πάω, είμαι εκτός. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το ωραίο φύλο. Και ο Θεός μού χάρισε τρεις γυναίκες: τις δύο μου κόρες και τη γυναίκα μου. Το «ου μοιχεύσεις» είναι κάτι για το οποίο «ο αναμάρτητος τον λίθο βαλέτω», ας ρίξει την πέτρα. Εγώ δεν είμαι αναμάρτητος.

Εχεις παρεξηγηθεί για τις δηλώσεις σου για τους ομοφυλόφιλους και σε έχουν πει και ομοφοβικό. Σε ενοχλεί;

Πρώτον, δεν έχω πρόβλημα και έχω πάρα πολλούς φίλους ομοφυλόφιλους. Δεν με ενδιαφέρει η συμπεριφορά η σεξουαλική του καθενός - είναι δικό του θέμα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι δεν μπορείς να μου αναγάγεις την ομοφυλοφιλία σε παράδειγμα προς μίμηση. Ο ομοφυλόφιλος είναι δύο ειδών, για να το καταλάβετε ιατρικά: είναι ο επίκτητος και ο συγγενής, ο οποίος γεννιέται έτσι. Εκεί δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα, έτσι γεννήθηκε. Τα οιστρογόνα του ήταν περισσότερα από τα ανδρογόνα. Γιατί λοιπόν να τα έχω μαζί του; Δεν είμαι ομοφοβικός.

Τσεκάρεις τους φίλους που έχουν οι κόρες σου;

Οι κόρες μου έχουν προσωπικότητα, έχουν πάρει αρχές, έχουν ρίζες βαθιές και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μόνες τους. Τις εμπιστεύομαι όσο δεν διανοείσαι. Είναι καλά κορίτσια και δεν έχω λόγους να τις κατασκοπεύω.

Μπορεί όμως να σε φοβούνται οι υποψήφιοι γαμπροί.

Αυτό είναι γεγονός. Καλά θα κάνουν να με φοβούνται. Ο κάθε πατέρας και η κάθε μάνα ξέρουν τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί από τη σύλληψη μέχρι την αποκατάστασή του και να το φέρνεις σε μια ηλικία μεγάλη. Τριάντα χρόνια φτύνεις το γάλα της μάνας σου, αγωνίες, άγχη, παλεύεις για ένα παιδί. Θα έρθεις εσύ να μου το βασανίσεις; Θα σου κόψω το λαρύγγι. Το να χωρίσει είναι δικαίωμά του. Το να το βασανίσεις δεν σου το επιτρέπω, είναι αδιανόητο. Δεν το έκανα ποτέ μου. Τη γυναίκα πρέπει να τη σέβεσαι.

Θες να τις παντρέψεις και να γίνεις παππούς;

Πάρα πολύ. Το βλέπω στο όνειρό μου κάθε βράδυ. Βλέπω μικρά αγγελούδια και πάω να τα πιάσω. Ξέρουνε εκείνες τι θα κάνουν. Είναι και τυχερά αυτά.

Σε βλέπω σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού. Φανατικός;

Εγώ αγαπώ το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει σαν άθλημα. Είμαι φίλαθλος. Ξέρω όμως κάτι, ο καλός φίλαθλος ομάδα δεν αλλάζει ποτέ. Γυναίκα μπορεί να αλλάξει, κόμμα μπορεί να αλλάξει. Εγώ ομάδα δεν αλλάζω. Παραμένω «γαύρος» του κερατά.

Σε βλέπω πολύ fit. Κάνεις πράγματα για σένα;

Εμένα με σώνει η πολλή δουλειά. Δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω σαν γιατρός. Ασχολούμαι συνέχεια, δουλεύω συνέχεια. Ξυπνάω στις 7, πίνω τον καφέ μου και κατά τις 8 ξεκινάω τη δουλειά. Μέχρι τις 10.30 είναι γεμάτη η μέρα μου. Αυτό μου δίνει ζωντάνια. Εάν μου πεις να πάρω σύνταξη και να αράξω, θα πεθάνω την ίδια ώρα. Δεν αντέχω το να μην κάνω κάτι. Εάν δεν δουλέψω, πέθανα.

Εχεις υπάρξει πρωταθλητής του bowling. Με ποιον πολιτικό θα έπαιζες έναν αγώνα;

Θα ήθελα να κάνω strike στον Τσίπρα, για να του δώσω να καταλάβει τι σημαίνει.



Θυμάσαι κάποιες δύσκολες στιγμές από το παρελθόν;

Οταν για πρώτη φορά έσπασαν τα νερά της Ελένης, που ήταν να γεννήσει την Εβίνα, και λιποθύμησα. Δεν έχω λιποθυμήσει ποτέ. Εχω μια αδυναμία στα παιδιά, δεν θα γινόμουν ποτέ παιδίατρος και γυναικολόγος. Οταν βλέπω μικρό παιδί, σπαρταράω. Εχω κάνει στο νοσοκομείο πάνω από 300 νεκροτομές και νεκροψίες. Οταν βλέπω παιδί, λιποθυμάω. Δεν έχω κάνει ποτέ ένεση σε παιδί. Οταν μου είπε «σπάνε τα νερά», τα έπαιξα. Η άλλη δύσκολη στιγμή ήταν όταν μπήκε στο χειρουργείο η κόρη μου για το γόνατό της. Την πήραν ναρκωμένη και την έφεραν ναρκωμένη και εκεί λύγισα.

«Με γλωσσόφαγαν οι κερατάδες»

Τα μουσικά talent shows τα βλέπεις;

Δεν μπορείς να βγάλεις Πάριο σήμερα από τα talent shows, δεν μπορείς να βγάλεις Ρέμο. Δεν έχω δει από τα talent shows να προχωράει τίποτα.

Μπουζούκια πας;

Από το Μνημόνιο, ανάθεμά το, δεν μπορώ να πάω. Δεν είναι ότι δεν θέλω, «πετάει» η καρδιά μου. Θα πάω να δώσω ένα πενηντάρικο -δεν είναι ότι δεν το έχω, αλλά σε παίρνει φωτογραφία ένας θαμώνας και την «πετάει» σε όλα τα sites- και μετά θα λένε: «Τον κερατά τον Γιακουμάτο, έπινε ουίσκι και γλένταγε στα μπουζούκια και ο κόσμος πεινάει». Αυτό δεν το αντέχω. Από το Μνημόνιο και μετά έχω κλειστεί στο σπίτι. Πάω να φάω ένα σουβλάκι και ακούω «Εσείς έχετε και τρώτε». Αυτό με σκοτώνει εμένα.

Σε έχουν κατηγορήσει για τις διακοπές σου στη Μύκονο, για το σπίτι.

Με γλωσσοφάγανε οι κερατάδες. Εγώ στη Μύκονο, στην πραγματική Μύκονο, πάω 45 χρόνια. Στη Μύκονο όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν κάθε καλοκαίρι έναν μήνα. Ηταν η Μύκονος που ξέραμε, η παλιά. Αυτή τη Μύκονο που είναι τώρα δεν θέλω ούτε να τη δω. Εχω να πάω πέντε χρόνια. Εχει καταντήσει αηδία. Πάνε Αραβες, πάνε Τούρκοι, χλιδή, πανάκριβα. Εμένα με συγκινεί η Μύκονος που ήξερα. Πας στην Κεφαλονιά, τρως ένα ρυζότο και κάτι ακόμα, 23 ευρώ. Λες «λάθος έκανες, είναι λίγα». Το ίδιο φαΐ στη Μύκονο 170 ευρώ. Ε, όχι. Θα το πληρώσουν οι Μυκονιάτες. Τους τα λέω και δεν με ακούνε. Πρέπει να χαμηλώσουν λιγάκι, γιατί όσο πετάνε τόσο ψηλά, θα καούνε. Οι Αραβες και οι Τούρκοι θα φύγουν με το σκάφος. Ο Ελληνας δεν χρωστάει τίποτα να πληρώνει τα κέρατά του στη Μύκονο. Δεν μπορεί η ξαπλώστρα να έχει 60 ευρώ. Δεν μπορούν να το κάνουν 20 ευρώ τις 2 ξαπλώστρες; Δεν πάνε στον διάολο.


Υπάρχουν όμως κάποια «ψώνια» που πληρώνουν αυτά τα λεφτά.

Κάνεις λάθος. Τα «ψώνια» τελειώσανε. Οι μισοί είναι Κορυδαλλό και οι άλλοι μισοί ψάχνονται. Τελείωσε η Μύκονος που ήξερες. Εγώ τι σου λέω. Ποια Μύκονος; Πάνε αυτά. Οι εποχές της μεγαλειότητος και του Γαβαλά τελειώσανε.

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παραπολιτικά

*Φωτογραφίες:Ηλίας Κουτουλογένης