Μείζον ηθικό ζήτηµα για την κυβέρνηση προκύπτει από το γεγονός ότι τα βασικά στελέχη του οικονοµικού επιτελείου της διατηρούν µεγάλο µέρος των τραπεζικών τους καταθέσεων στο εξωτερικό, στέλνοντας έτσι λάθος µήνυµα στους πολίτες της χώρας σχετικά µε τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος.

Το φαινόµενο να εµπιστεύονται τα χρήµατά τους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου σε ξένες τράπεζες έρχεται να προστεθεί σε µια σειρά από παλινωδίες, που κινούνται πάντα εντός νοµιµότητας, αλλά αναµφίβολα στα όρια της πολιτικής ηθικής. Παλινωδίες στις οποίες περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, η διατήρηση του προνοµίου των βουλευτικών αυτοκινήτων, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να σταµατήσει, αλλά και οι προσλήψεις εκατοντάδων µετακλητών υπαλλήλων από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κρατικού µηχανισµού, οι οποίοι προέρχονται στη συντριπτική πλειονότητά τους από τον κοµµατικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως από τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Ελληνες. Ανάµεσα στους µετακλητούς αυτούς µάλιστα εµφανίζονται και συγγενικά πρόσωπα, «κολλητοί» φίλοι, αλλά και σύντροφοι, ενώ όλα τα προηγούµενα χρόνια µε πύρινη γλώσσα οι ίδιοι µιλούσαν για την «οικογενειοκρατία της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ». ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν από τη δηµοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» νυν κυβερνητικών στελεχών για το 2014 καταγγέλλουν µε συντονισµένα πυρά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας και άλλων κοµµάτων της αντιπολίτευσης, και µάλιστα µε πολύ σκληρούς χαρακτηρισµούς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 Ισως το πιο κραυγαλέο παράδειγµα είναι ο υπουργός Οικονοµίας, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, και η σύντροφός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασµούς του εξωτερικού περίπου 3 εκατοµµύρια ευρώ!

Πολύ βαρύ χαρτοφυλάκιο κατέχει και ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος µαζί µε τη σύζυγό του έχουν καταθέσεις ύψους 27.175 λιρών Αγγλίας σε τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Χουλιαράκης µε τη σύζυγό του εµφανίζει λογαριασµούς στην HSBC, µε αποταµιεύσεις περίπου 200.000 ευρώ σε τράπεζες της Αγγλίας και της Ισπανίας, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει στη NatWest 97.113 στερλίνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαθέτει περίπου 13.000 ευρώ σε τράπεζα του Βελγίου, ενώ η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά, µαζί µε τον σύζυγό της περίπου 23.000 ευρώ στην Bank of America. Ο κατάλογος των νυν και των πρώην υπουργών µε καταθέσεις στο εξωτερικό είναι ασφαλώς ακόµα µεγαλύτερος, όπως και των βουλευτών που επιλέγουν να µην εµπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, την ώρα που ζητούν από τους βαριά φορολογουµένους που διαθέτουν χρήµατα στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν για λόγους… εθνικού συµφέροντος.

ΗΘΙΚΗ

Οµως η βαρύτητα αυτής της επιλογής στελεχών του οικονοµικού επιτελείου είναι ασύγκριτα µεγαλύτερη και τα ερωτήµατα ηθικής φύσεως στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι εν λόγω υπουργοί, πολύ πιο σοβαρά. Κυρίως γιατί όλοι αυτοί τα προηγούµενα χρόνια διακήρυτταν πως «ό,τι είναι νόµιµο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό» και µιλούσαν για το υποτιθέµενο «ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς» έναντι όσων κυβέρνησαν τον τόπο τις προηγούµενες δεκαετίες. Το εξοργιστικό είναι πως, παρά τη δηµόσια κριτική που τους ασκήθηκε για το γεγονός αυτό, ουδείς φιλοτιµήθηκε να δηλώσει δηµοσίως πως, έστω και µε καθυστέρηση, θα κάνει το πατριωτικό του καθήκον. Τα «Π» απευθύνθηκαν σε µια σειρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν «ανήθικη» την πρακτική αυτή και καλούν τους υπουργούς, ειδικά του οικονοµικού επιτελείου, να φέρουν άµεσα τα χρήµατά τους σε ελληνικές τράπεζες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 Ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζει ότι «είναι παντελώς απαράδεκτο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν τόσο µεγάλες θυσίες, οι ίδιοι να έχουν τα λεφτά τους στην ασφάλεια του εξωτερικού. Και είναι ακόµη περισσότερο απαράδεκτο όλοι εµείς να έχουµε capital controls που µας επέβαλαν οι ίδιοι, αλλά αυτοί όχι. Πρέπει άµεσα όλοι τους να φέρουν τις αποταµιεύσεις εντός Ελλάδος».

Από την πλευρά του, ο Γεράσιµος Γιακουµάτος δηλώνει εξοργισµένος πως «είναι εντελώς ανήθικο αυτό που συµβαίνει. Τι παράδειγµα δίνει ένας τέτοιος πολιτικός; Ντρέποµαι να λέω ότι είµαι πολιτικός όταν έχω τέτοιους συναδέλφους. Πρέπει να είχαν γυρίσει τα χρήµατα πίσω… χθες. Θα έπρεπε µάλιστα να υπάρχει και νόµος που να τους εξαναγκάζει να τα επαναπατρίσουν».

Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο «γαλάζιος» βουλευτής Γ. Βλάχος σηµειώνει ότι «για τους ανθρώπους που αποφασίζουν και διαµορφώνουν τις τύχες ενός λαού και µιας ολόκληρης χώρας το νόµιµο θα πρέπει ξεκάθαρα να ταυτίζεται µε το ηθικό», ενώ ο συνάδελφός του Θ. Καράογλου υπογραµµίζει ότι «προφανώς και δεν είναι ηθικό αυτό που συµβαίνει. Εδώ ισχύει η γνωστή ρήση “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει µονάχα να φαίνεται τίµια, αλλά και να είναι”. ∆εν εξετάζω το εάν και κατά πόσο (σ.σ. τα ποσά σε λογαριασµούς του εξωτερικού) έχουν αποκτηθεί νόµιµα -αυτό είναι αντικείµενο διερεύνησης των αρµόδιων ελεγκτικών Αρχών-, αλλά σε µια στιγµή µέγιστης οικονοµικής κρίσης είναι αδιανόητο πολιτικοί που θα έπρεπε να είναι πρότυπα να συµπεριφέρονται µε αυτόν τον τρόπο. Να τα φέρουν αύριο κιόλας στην Ελλάδα για να δείξουν ότι νοιάζονται για τον τόπο».

Η βουλευτής της µείζονος αντιπολίτευσης, Σοφία Βούλτεψη, σηµειώνει ότι «στην περίπτωση των υπουργών και βουλευτών που έχουν τα χρήµατά τους στο εξωτερικό το ζήτηµα είναι και ηθικό και πολιτικό. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η πολιτική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Οι άνθρωποι αυτοί –αν και τους έχει από καιρό ασκηθεί κριτική– δεν έκριναν ότι έπρεπε να εµπιστευθούν τα χρήµατά τους στη χώρα που οι ίδιοι “κυβερνούν”, επειδή είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίζονται ούτως ή άλλως όχι µε βάση τη συµπεριφορά τους, αλλά µόνο µε τα ψέµατά τους. Αυτή είναι η Αριστερά, της οποίας οι νοµενκλατούρες είχαν και έχουν πάντα και παντού χρήµα, παριστάνοντας συγχρόνως ότι προστατεύουν τους αδύναµους».

 

Να στηρίξουµε τη χώρα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Γκιουλέκα, που εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης µε τη Ν.∆., «το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς οι κυβερνώντες σηκώνουν το δάχτυλο και προσπαθούν να δείξουν προς κάθε άλλη κατεύθυνση τους υπαίτιους και όχι προς τη δική τους. Θεωρώ ότι για λόγους ηθικής τάξης και αξιοπιστίας θα έπρεπε να έχουν φροντίσει πρώτα αυτοί να συµµορφωθούν µε όσα ζητούν να κάνουν οι υπόλοιποι».

Ακόµη ένας βουλευτής της Ν.∆., ο Θ. Μπούρας, µας δηλώνει ότι «οφείλουµε όλοι οι πολιτικοί να στηρίζουµε τη χώρα µας και να την εµπιστευόµαστε, αλλιώς δεν πρόκειται να πάµε µπροστά. Οσοι έχουν τα χρήµατά στους στο εξωτερικό θα πρέπει να τα γυρίσουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστηµα. Εγώ όλες µου τις καταθέσεις τις έχω εντός συνόρων, µε συνδικαιούχους τα παιδιά µου, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Ο βουλευτής Ν.∆. της περιφέρειας Αττικής, Β. Οικονόµου, θεωρεί επίσης ανήθικο αυτό που συµβαίνει «και είναι και κάκιστο παράδειγµα συµπεριφοράς. Παράνοµο δεν είναι, αλλά θα πρέπει οι ιεροκήρυκες των απόψεων περί επιστροφής των χρηµάτων στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα να τις εφαρµόζουν πρώτα στον εαυτό τους».

Ο Γ. Ανδριανός, επίσης της Ν.∆., κρίνει ότι «είναι βασική αρχή ο πολιτικός να δίνει το παράδειγµα µε τις πράξεις του. Ιδιαίτερα µάλιστα τη στιγµή που οι Ελληνες πολίτες κάνουν βαριές θυσίες και όταν η αποκατάσταση της τραπεζικής εµπιστοσύνης και ευρύτερα του οικονοµικού κλίµατος εξαρτάται και επηρεάζεται και από αυτές τις επιλογές που κάνουν οι πολιτικοί προϊστάµενοι, αλλά και κάθε δηµόσιο πρόσωπο».

Από τη µεριά του, ο Κ. Τσιάρας  τονίζει πως «είναι πραγµατικά οξύµωρο οι άνθρωποι που όλα τα προηγούµενα χρόνια υποστήριζαν πως οποιαδήποτε δοσοληψία µε πιστωτικά ιδρύµατα του εξωτερικού ήταν απολύτως µεµπτή να καταγράφονται ως οι πρωταγωνιστές των συγκεκριµένων επιλογών».

Βολές για το ΥΠ.ΟΙΚ.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε θέσει το θέµα στη Βουλή µε επιστολή που είχε στείλει τον Μάρτιο του 2015 στην τότε πρόεδρο του Σώµατος, Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Οπως έλεγα και τότε, όλοι οι Ελληνες βουλευτές και τα µέλη της κυβερνήσεως που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασµούς στο εξωτερικό πρέπει να επιστρέψουν τις καταθέσεις στη χώρα µας, ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον και παράδειγµα προς όλους τους συµπολίτες µας».

Ο Γιάννης Μανιάτης, από το ίδιο κόµµα, θεωρεί «στοιχειώδη ηθική υποχρέωση το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει µε πράξεις ότι εµπιστεύεται τον ίδιο του τον εαυτό, φέρνοντας τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, από το Ποτάµι, δηλώνει µε νόηµα πως, «όταν θέλεις να δείξεις έναν δρόµο στους άλλους, πρέπει να τον περπατήσεις πρώτα εσύ. Με αυτή τη λογική, νοµίζω ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας θα έπρεπε να δείξουν έµπρακτα την εµπιστοσύνη τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστηµα».

Τέλος, ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ενωση Κεντρώων, σηµειώνει ότι «είναι ανήθικο Ελληνες πολιτικοί να βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ιδίως εάν προέρχονται από το οικονοµικό επιτελείο».