Κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο Σταύρος Ψυχάρης, διά χειρός του Παύλου Παπαδόπουλου και µε λογοτεχνικό εύρηµα µια «γάτα Ιµαλαΐων», αποφάσισε να δηµοσιοποιήσει µια σειρά µυστικών συναντήσεών του µε τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συναντήσεις, πραγµατοποιηµένες λίγο πριν και λίγο µετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόµµα εξουσίας, σκοπό είχαν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων µιας οµαλής συνεργασίας των δύο πλευρών, που φαινοµενικά βρίσκονταν σε πόλεµο. Αλλωστε, κανάλι επαφής ανάµεσα στον ∆ΟΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε από καιρό, από τη στιγµή τουλάχιστον που ο Βασίλης Μουλόπουλος, µε την ιδιότητα του εκπροσώπου της «Αυγής», τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, µε πρόεδρο τον Σταύρο Ψυχάρη και ταµία τον Γιώργο Μπόµπολα.

Ο κ. Μουλόπουλος έχει διαχρονικά φιλικές σχέσεις µε τον Σταύρο Ψυχάρη. Είναι, µάλιστα, και κουµπάροι. Για πάρα πολλά χρόνια δηµοσιογράφος του Συγκροτήµατος και διευθυντής σύνταξης στο «Βήµα», µεταπήδησε στην πολιτική ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όχι χωρίς τις ευλογίες του ηγέτη του ∆ΟΛ.

Αλλωστε, η καλή σχέση µε όλους τους πολιτικούς χώρους αποτελούσε πάντοτε αρχή του Συγκροτήµατος. Ετσι και ο κ. Ψυχάρης φρόντιζε ώστε δηµοσιογράφοι του να εκλέγονται βουλευτές σε όλα τα κόµµατα. Ωστόσο, η αρχική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι µέσω παρεµβάσεων του κ. Μουλόπουλου, να πάει σε πιο φιλοκυβερνητική κατεύθυνση ο ∆ΟΛ, δεν ευοδώθηκε, µε την εξαίρεση µιας σύντοµης περιόδου «φλερταρίσµατος» (µε αποκορύφωµα το «κατακόκκινο» πρωτοσέλιδο του «Βήµατος» παραµονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015). Κοµµάτι, πάντως, εκείνων των παρεµβάσεων ήταν και η πίεση για την αποµάκρυνση του διευθυντή των «Νέων», Χρήστου Μεµή.

 ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

 Στη συνέχεια, ο Στ. Ψυχάρης και ο ∆ΟΛ βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση την προσπάθεια να «αναµορφώσει» το τοπίο στα ΜΜΕ. Μέρος εκείνης της προσπάθειας στην πραγµατικότητα ήταν να κλείσει ή να διαµοιραστεί το Mega και να ακυρωθεί ο όποιος ρόλος του κ. Ψυχάρη ως «παίκτη» στο µιντιακό σύστηµα.

Η απροθυµία των λοιπών µεγαλοµετόχων να στηρίξουν το κανάλι και οι διακριτικές αποστάσεις από τον Στ. Ψυχάρη, σε συνδυασµό µε τα ανοιχτά οικονοµικά προβλήµατα και του ∆ΟΛ και του Mega, συνέβαλαν σε αυτό. Και µε την Εξεταστική της Βουλής να µετατρέπει τα δάνεια στα ΜΜΕ σε κεντρικό πολιτικό ζήτηµα και τις τράπεζες να µην µπορούν να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν τις δανειακές ροές προς τον ∆ΟΛ, φτάσαµε στην τωρινή κρίση, µε αποκορύφωµα την αδυναµία να καταβληθούν οι µισθοί παραµονές Χριστουγέννων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναλαµβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να φύγει ο ∆ΟΛ και τα έντυπά του από τον έλεγχο του Στ. Ψυχάρη, να µεταβιβαστούν στον «Πήγασο», να βρεθεί µια λύση µε τα χρέη και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν κάπως οι φιλοκυβερνητικές φωνές στο τοπίο των ΜΜΕ. Ετσι, ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος απολαµβάνει και την πλήρη εµπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε να συντονίζει τρόπον τινά τη συνάντηση τις προάλλες ανάµεσα στον Φ. Μπόµπολα και τον Στ. Ψυχάρη.

Πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία του παλαίµαχου αρθρογράφου ήταν απαίτηση του Αντώνη Καρακούση, ο οποίος έτσι αισθανόταν µεγαλύτερη ασφάλεια. Το γεγονός αυτό, που προκάλεσε τις δικαιολογηµένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αντιµετωπίστηκε από τον Β. Μουλόπουλο σε υψηλούς τόνους. Αποκαλώντας τον Βασίλη Κικίλια «ενωµοτάρχη», απέδωσε την παρουσία του στον ∆ΟΛ ως απλή επίσκεψη ενός παλιού γνωστού. Βεβαίως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη δεν ήταν µόνο µία και σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν να ασκηθεί πίεση στον Στ. Ψυχάρη να δεχτεί τη µεταβίβαση, µε το σκεπτικό ότι έτσι θα είχε τις λιγότερες απώλειες και θα απέφευγε τυχόν άλλες περιπέτειες.

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ∆ΟΛ, στην οδό Μιχαλακοπούλου, και είχε ένα αποκλειστικό θέµα: την εξαγορά του ∆ΟΛ από τον «Πήγασο». Συγκεκριµένα, φέρεται να συζητήθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει στις τράπεζες ο Φ. Μπόµπολας µε στόχο τον έλεγχο των εντύπων του Συγκροτήµατος και άλλων εκδοτικών εγχειρηµάτων στα οποία συµµετέχει µε πακέτο µετοχών ο Σταύρος Ψυχάρης.

Αυτές τις ηµέρες βρέθηκε στον ∆ΟΛ και ο Βασίλης Μουλόπουλος. Περαστικός, όπως δήλωσε και ο ίδιος… Με πληροφορίες να αναφέρουν πως το όλο πρότζεκτ συντονίζει από τη µεριά της κυβέρνησης ο Αλέκος Φλαµπουράρης και πως στο deal γίνεται προσπάθεια να εµπλακεί και ο ∆ηµήτρης Μάρης της 24Media.

Οµως, φαίνεται ότι η µεγαλύτερη εµπλοκή θα είναι µε τις τράπεζες. Αυτές είναι γενικά ευνοϊκές προς ένα ενδεχόµενο συγχώνευσης, µε την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτή θα συνοδευτεί και από µια ροή χρήµατος. Τα πράγµατα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά.

Το επιτυχημένο παράδειγμα της στροφής του «Έθνους»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, στην πραγµατικότητα, προσπαθεί να επαναλάβει µε τον ∆ΟΛ το επιτυχηµένο -για αυτήνπαράδειγµα των επαφών µε τον «Πήγασο». Η πρώτη συνάντηση µεταξύ του Φ. Μπόµπολα και του Αλ. Τσίπρα πραγµατοποιήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2014, πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Χώρος συνάντησης ήταν το σπίτι του νυν διευθυντή του «Εθνους» και στενού φίλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη ∆ραγασάκη, Μπάµπη Παπαδάκη (φωτ.). Εκεί, στην Κάντζα, ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν, φυσικά, από τον Γιάννη ∆ραγασάκη και τον Νίκο Παππά. Η αναγνωριστική αυτή συνάντηση ακολουθήθηκε από άλλη µία, δύο µήνες µετά. Τότε δεν ήταν παρών ο Γιάννης ∆ραγασάκης.

∆ιόλου τυχαία η συνάντηση αυτή συνέπεσε χρονικά µε την ανάληψη της διοίκησης του «Εθνους» από τον Μπάµπη Παπαδάκη. Με διαχρονικούς δεσµούς µε το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή Παπαδάκη συνιστούσε και ένα µήνυµα του Φ. Μπόµπολα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια χειρονοµία καλής θέλησης για το µέλλον. Που αργότερα µετατράπηκε σε ανοιχτά φιλοκυβερνητική στροφή του «Εθνους». Θα θυµόµαστε οι περισσότεροι την αντίδραση που είχαν προκαλέσει τότε, µετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αυτές οι συναντήσεις στα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Περισσότερο πικραµένος φάνηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που σε δηλώσεις του παραπονιόταν πως άλλον κατηγορούσαν για «αχυράνθρωπο» του Μπόµπολα και άλλος τον συναντούσε κρυφά. Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις µεταξύ Μπόµπολα και Τσίπρα συνεχίστηκαν.

Αυτή τη φορά ήταν ο εργολάβος και εκδότης που περνούσε τις πλαϊνές πόρτες του Μαξίµου και αναλωνόταν σε µακρές συζητήσεις µε τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά. Και βέβαια η αποκατάσταση αυτών των σχέσεων δεν αποτυπώθηκε µόνο στη φιλοκυβερνητική στροφή του «Εθνους», ούτε περιορίστηκε στην απόσυρση, τουλάχιστον τότε, του Μπόµπολα από τα τηλεοπτικά. Από τη µεριά της, η κυβέρνηση δεν φάνηκε αχάριστη. Κάπου εκεί ξεµπλόκαραν οι αυτοκινητόδροµοι και τα µεγάλα έργα, µε την εταιρεία Ακτωρ να παίρνει σηµαντικό µέρος τους.

Τα ραντεβού των Τσίπρα-Ψυχάρη σε σπίτια στο Χαλάνδρι και στο Κολωνάκι

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ αποκαλύψει πρόσφατα τα «Π», µεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Σταύρου Ψυχάρη τα τελευταία χρόνια έχουν πραγµατοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ και µετέπειτα της κυβέρνησης της Αριστεράς να οικοδοµήσει σχέσεις εµπιστοσύνης µε τα ισχυρά πρόσωπα του χώρου των media.

Ορισµένες από αυτές έγιναν στο Χαλάνδρι και άλλες σε διαµέρισµα στο Κολωνάκι πίσω από την αµερικανική πρεσβεία – οι τρεις πρώτες την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2014 και η τέταρτη ανήµερα της εθνικής επετείου των ΗΠΑ, την 4η Ιουλίου, την ίδια χρονιά. Πρόκειται για τα σπίτια του κουµπάρου του επικεφαλής του ∆ΟΛ, Βασίλη Μουλόπουλου, και της µέχρι πρότινος εξ απορρήτων συµβούλου του, επικοινωνιολόγου Ζωής Χαλιδιά.

Με βάση πληροφορίες των «Π», το διαµέρισµα της κ. Χαλιδιά έχει χρησιµοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως «κρησφύγετο» από τα φώτα της δηµοσιότητας και για άλλες επαφές που είχε µε πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής την περίοδο που συζητούσε µαζί τους για το ενδεχόµενο της συνεργασίας τους µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες, µάλιστα, που δεν διαψεύστηκαν έλεγαν τότε ότι η µεταξύ τους συµφωνία για τη µετακίνησή του στον ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε στο συγκεκριµένο διαµέρισµα, παραµονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, αποφεύγοντας τα… αδιάκριτα βλέµµατα των στελεχών της Κουµουνδούρου.

Σύµφωνα µε αυτές τις πληροφορίες, «δεν ήταν µόνο µία η “γάτα Ιµαλαΐων” που έχει στο σπίτι της η κυρία Χαλιδιά, αλλά δύο. Εγώ τουλάχιστον είδα δύο “γάτες” στη διάρκεια της συνάντησης που έκανα τότε». Στο συγκεκριµένο πρόσωπο οι «γάτες Ιµαλαΐων» έφεραν γούρι, αφού το ραντεβού πήγε καλά και προέκυψε συνεργασία, καθώς σήµερα κατέχει καίρια θέση στον δηµόσιο βίο. Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Οσο, δε, για την ευρύχωρη κατοικία του Χαλανδρίου, που βρίσκεται κοντά σε σπίτια παλαιών υπουργών του ΠΑΣΟΚ και πολλών ακόµη πολιτικών παραγόντων, προφανώς και δεν ήταν άγνωστη στον κ. Ψυχάρη, αφού µε τον κουµπάρο του διατηρούσαν φιλικές επαφές µέχρι πρόσφατα, καθώς ο κ. Μουλόπουλος, ως πρόεδρος του ∆.Σ. της «Αυγής», εξελέγη τον Ιούλιο του 2014 αντιπρόεδρος στο κλειστό λόµπι της Ενωσης Ιδιοκτητών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, µε πρόεδρο το αφεντικό του ∆ΟΛ, κάτι που επικαλείται τώρα ο κ. Μουλόπουλος για να εξηγήσει την πρόσφατη συνάντησή του µε τους κ. Ψυχάρη και Μπόµπολα στα γραφεία του ∆ΟΛ.

ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Εµπειρος δηµοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος του ∆ΟΛ επί τρεις δεκαετίες, ο κ. Μουλόπουλος γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία των media. Είναι αυτός που τον Ιανουάριο του 2014 έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να µεταβεί στην οικία του κ. Ψυχάρη, στο Κολωνάκι, και να γευµατίσει µαζί του, παρουσία των συζύγων τους και του διευθυντή του «Βήµατος», Αντώνη Καρακούση.

Η πλευρά του τότε αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχε διαψεύσει τη συνάντηση. Ωστόσο, ακόµη κι αν έγινε, θεωρείται σήµερα σταγόνα στον ωκεανό, µπροστά στις τέσσερις που ακολούθησαν. Λέγεται, δε, ότι ο κ. Μουλόπουλος κατέβασε τον κ. Τσίπρα και στο Φάληρο, όπου επισκέφθηκε τα γραφεία της εφηµερίδας «Καθηµερινή» και συνάντησε τον Αριστείδη Αλαφούζο. Οι επαφές του Αλ. Τσίπρα, όµως, δεν σταµάτησαν εκεί. Φρόντισε ακόµα ως αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να καλλιεργήσει τις σχέσεις του µε τον Γιώργο Κουρή και τον όµιλο media που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η εφηµερίδα «Kontra» στηρίζει µε κάθε τρόπο τον Αλ. Τσίπρα (κυρίως) και την κυβέρνηση. Τέλος, µε την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το Star διατηρούσε τουλάχιστον έως πρότινος µια ισορροπηµένη σχέση.

Επίσης, αν και ο κ. Μουλόπουλος είναι κουµπάρος του εκδότη Στ. Ψυχάρη, φέρεται να ήταν το πρόσωπο που είχε εισηγηθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Αλ. Τσίπρα την πολεµική εναντίον των «καναλιών της διαπλοκής». Επίσης, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασµό της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από µηδενική βάση.