Κινείται αθόρυβα και χρόνο με τον χρόνο προσπερνά τους συναθλητές του: τον Ιωάννου, τον Δασκαλόπουλο αλλά και τον Οικονόμου. Ακολουθώντας τις τακτικές της χρηματαγοράς, ο Δημήτρης Μαυρομάτης ρευστοποιεί κατά καιρούς κομμάτια της συλλογής του και προβαίνει σε νέες αγορές και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Πριν από μια επταετία περίπου, είχε κάνει κέρδη ύψους 10 εκατ. στερλινών, πουλώντας μέρος από τα συλλεκτικά έπιπλα και τις Πορσελάνες του.

Ανάμεσά τους, και το περίφημο βάζο από Χρυσό (Quianlong, 1755) που είχε αγγίξει 2.169.250 στερλίνες. Το 2014, παίρνοντας την απόφαση να δοκιμάσει τη θέση του στην Αγορά Διαμαντιών, είχε ρευστοποιήσει ένα ρουμπίνι (σε δαχτυλίδι) 8,62 καρατίων επιτυγχάνοντας κέρδη ύψους 8.600.410 δολαρίων  - συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών του οίκου Sotheby’s.

Τα νέα «χαρτιά» της συλλογής

Πριν από μερικές ημέρες, απέκτησε νέα «χαρτιά» στη συλλογή του – η οποία θεωρείται μία ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο των πολυτελών επενδύσεων.

Αγόρασε πίνακες των οποίων η συνολική αξία ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στους θησαυρούς και ένας πίνακας του Jean-Michel Basquiat για τον οποίο πλήρωσε τον art dealer Helly Nahmad για πάνω από 15 εκατ. δολάρια.

Ο ίδιος πίνακας μάλιστα πριν από δύο χρόνια είχε αγγίξει στο ταμπλό του οίκου Sotheby’s 8 εκατ. δολάρια. Με απλά λόγια, ο έμπειρος χρηματιστής και art investor δεν κινήθηκε κατά τύχη. Ούτε βάσει γούστου.

Χτύπησε μια μετοχή που στη διετία είχε διπλασιάσει την αξία της και στην 5ετία, έχοντας ως νέο κριτήριο το ότι ανήκει στη Συλλογή Μαυρομάτη θα μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα.

Οσοι είναι βαθιά μυημένοι στην αγορά αυτή, γνωρίζουν πως η προέλευση ενός πίνακα, είτε πρόκειται να μεταπωληθεί ιδιωτικά, είτε μέσω κάποιου οίκου, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των επιπέδων των τιμών.   

Μια άλλη αγορά που έκανε ο κ. Μαυρομάτης, ήταν ο πίνακας του Andy Warhol από τη σειρά “Diamond Dust Shoes”. Πρόκειται για έργο χρονολογίας 1980 για το οποίο ο συλλέκτης έκλεισε συμφωνία στα 3,5 εκατ. δολάρια.

Και οι δύο υπογραφές  - Basquiat, Warhol – είναι στις πρώτες γραμμές των top 10 στα μεγάλα διεθνή sales των οίκων Christie’s, Sotheby’s και Phillips.