Μπορεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία να θυμίζει ένα κόμμα έτοιμο για εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας ήδη πάρει θέσεις μάχης, πριν όμως από λίγο καιρό – και συγκεκριμένα πριν ακριβώς ένα χρόνο – επικρατούσε το απόλυτο χάος.

22 Νοεμβρίου 2015 ήταν η μέρα των εσωκομματικών εκλογών της γαλάζιας παράταξης με τέσσερις υποψήφιους για τη θέση της ηγεσίας τον Βαγγέλης Μεϊμαράκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από τις πρώτες κιόλας ώρας της ημέρας τα σημάδια έδειχναν πως το τέλος της ημέρας δεν θα έβρισκε την Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο (ούτε καν με δύο φιναλίστ). Τα τεχνικά προβλήματα εκδηλώθηκαν νωρίς αλλά η κορύφωσή τους, οδήγησε στην αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος και αμέσως μετά οι αντιδράσεις των στελεχών, των ψηφοφόρων αλλά κυρίως των τεσσάρων υποψηφίων ήρθαν βροχή.

Φυσικά, όπως αναγνωρίζεται πλέον από όλους στο κόμμα, η αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον τότε γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ να δηλώνει πως το φιάσκο πλήγωσε την εικόνα και το κύρος της παράταξης και πως «παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών».

Στον πόλεμο απόδοσης ευθυνών όμως έπεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας την παραίτηση του γραμματέα του Κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε τις παραιτήσεις Ευάγγελου Μεϊμαράκη  και Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για φιάσκο για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες ενώ ύψωνε ταυτόχρονα ενωτικές κορώνες ενώ ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόσθεσε ότι ευθύνες έχουν όσοι είχαν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και υπενθύμισε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την ώρα που κηρύχτηκαν οι εκλογές δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα οργανωτικό ζήτημα γιατί δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα βάσει καταστατικού.

Από την άλλη πλευρά στην εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ τα ρίχνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αφού όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της "Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της". Αυτή ήταν μία εταιρεία που επέλεξε η ίδια η ΚΕΦΕ και έγινε μεγάλος ντόρος γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή και αυτό γιατί σε αρκετά στελέχη της γαλάζιας παράταξης η εταιρεία ήταν άγνωστη και η επιλογή της -ύστερα από εξέταση πολλών προσφορών- προκάλεσε αρκετά σχόλια και συζητήσεις, που αφορούσαν τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Ωστόσο, στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν ιδιαίτερα γνωστή, έχοντας μάλιστα περάσει από «εξετάσεις» εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η εταιρεία Infosolutions (Αθανάσιος Κλωνάρης-Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.), ανέλαβε δύσκολες αποστολές την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρά, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των στενών συνεργατών του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τις αρχές του 2015 είχε αναλάβει, ύστερα από την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού (που υπέγραψε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος), την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και την προστασία της πρωθυπουργικής έδρας από επιθέσεις hackers. Μεταξύ άλλων, παρείχε συμβουλευτικές τεχνικές υπηρεσίες στο κεντρικό επιτελείο του κ. Σαμαρά, συντηρούσε και διαχειριζόταν τα υπολογιστικά συστήματα και τα δίκτυα και επίλυε προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του δικτυακού εξοπλισμού.

Εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, η εταιρεία Infosolutions είχε αναλάβει και τις δικτυακές υποδομές του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και στη συνέχεια υπό τον Δημήτρη Πτωχό, που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας δημιουργήσει μια «ομπρέλα» τεχνικής προστασίας. Η συμφωνηθείσα συνολική αμοιβή ανερχόταν στα 7.868 ευρώ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας. «Η εταιρεία απαγορεύεται αυστηρώς να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες που της δόθηκαν ή που η ίδια ανακάλυψε κατά την υλοποίηση του έργου και να κοινοποιεί στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο συμφωνητικό που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ίδια εταιρεία την περίοδο εκείνη είχε συνεργαστεί και με άλλο ένα πρόσωπο του στενού πυρήνα συνεργατών του κ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, είχε υπογράψει συμφωνητικό για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία χρόνων με την οικογένεια Σαμαρά - κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον αδελφό του, Αλέξανδρο. Η αμοιβή της Infosolutions για αυτό το έργο ήταν 2.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι άλλη εταιρεία του κ. Αθ. Κλωνάρη (ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ) είχε αναλάβει αυτό το έργο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με αμοιβή 4.496 ευρώ.

Λίγες μέρες μετά η διαδικασία για την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών δόθηκε στην εταιρία Vodafone και η οποία ολοκλήρωσε και μάλιστα δύο μέρες εκλογών με απόλυτη επιτυχία.