Σαν σήμερα το 1981 -επτά χρόνια μετά την ίδρυσή του- το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου "κατακτούν" την εξουσία, με ποσοστό 48,07%, κερδίζοντας 172 έδρες στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές προεκλογικές δεσμεύσεις ενώ κάποιες άλλες όχι -έξω οι βάσεις του ΝΑΤΟ-, η χώρα μας έζησε μια μακρά περίοδο ευημερίας, έκλεισαν τα τραύματα του Εμφυλίου Πολέμου που ταλάνιζαν για χρόνια τον Ελληνικό λαό, αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση κ.α.

Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Ράλλης, αποδεχόμενος την ήττα του συνεχάρη τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την εκλογική του νίκη, και ακολούθησε η παράδοση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 18η Οκτωβρίου έχει διπλή ανάγνωση για την οικογένεια Παπανδρέου, καθώς την ίδια μέρα το 1944 ο "γέρος της Δημοκρατίας" Γεώργιος Παπανδρέου, είχε επιστρέψει στην Αθήνα ως πρωθυπουργός της ελεύθερης Ελλάδας, υψώνοντας στην Ακρόπολη την ελληνική σημαία, ενώ αμέσως μετά είχε εκφωνήσει από την Πλατεία Συντάγματος τον "ιστορικό λόγο της Απελευθέρωσης".

Στα αξιοσημείωτα της εποχής το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη -επίσημο κομματικό όργανο του ΚΚΕ- το οποίο πανηγύρισε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το περιοδικό Time το οποίο κυκλοφόρησε με εξώφυλλη φωτογραφία τον Ανδρέα Παπανδρέου συνοδευόμενη από τη φράση "Greece swings Left".

Τα πρωτοσέλιδα της 19ης Οκτωβρίου 1981

Η σύνθεση της τότε Βουλής

ΠΑΣΟΚ με 48,07% 172 έδρες,

Νέα Δημοκρατία με 35,87% 115 έδρες

ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες

Η ορκωμοσία του Ανδρέα Παπανδρέου