Πρόσωπο της χρονιάς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο, ο πιο εκκεντρικός, αντιπαθής, εργασιοµανής, ιδιοφυής, αλαζόνας. ∆εν περνάει µέρα χωρίς ο δισεκατοµµυριούχος Ελον Μασκ να επιδιώξει να γίνει viral µία δήλωσή του ή ο ίδιος πρωτοσέλιδο.
∆εν νοείται 24ωρο που να µην προκαλεί µε όσα λέει. Και όσα κάνει. Ασχολείται συχνά και µε τη χώρα µας. Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστηµα. Αγαπάει την Ελλάδα, έχει άλλωστε βαφτίσει το τρίτο του παιδί Ταυ, εµπνευσµένος από το ελληνικό γράµµα.

Επιλέγει τη Μύκονο, τη ∆ήλο και τη Σκιάθο για διακοπές. Με το πλωτό... παλάτι, µε το σκάφος του φυσικά. Και η µητέρα του όµως, Μέι Μασκ, έρχεται κάθε τόσο στην Αθήνα. Και στις Κυκλάδες - την έχουµε δει µε φόντο τη Σαντορίνη.

Αλησµόνητο και το tweet του «Ειδέναι µεν µηδέν πλην αυτό τούτο ειδέναι», που στα νέα ελληνικά µεταφράζεται «∆εν ήξερε τίποτα, εκτός από ένα πράγµα, ότι δεν ήξερε τίποτα», σχολιάζοντας µε αυτόν τον τρόπο ένα θέµα για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιµ Γιονγκ Ουν.

Επίσης θυµίζουµε ότι ο Ελον Μασκ ονόµασε το διαστηµοδρόµιο της SpaceX «Deimos». Στην ελληνική µυθολογία ο ∆είµος ήταν η προσωποποίηση του τρόµου. Εκείνον, όπως διατρανώνει, τον απασχολεί η επόµενη µέρα, η υπογεννητικότητα της χώρας µας, το µέλλον µας. Και ναι, του αρέσουν οι Ελληνίδες. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το πρόσφατο σχόλιό του για την παρουσιάστρια Ελένη Τσολάκη; Αλλά και την τοποθέτησή του για το δηµογραφικό πρόβληµα της Ελλάδας µε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) για «πληθυσµιακή κατάρρευση», χωρίς φυσικά να είναι ειδικός;

Διαβάστε ακόμα: Η Ελένη Τσολάκη γοήτευσε τον Έλον Μασκ: "Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα", σχολίασε


Έλον Μασκ: Ο καιρός και η αντίδρασή του

∆εν µπήκε καν στη διαδικασία να κρίνει την πηγή του δηµοσιεύµατος για να δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι µία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσµιακή κατάρρευση λόγω των χαµηλών ποσοστών γεννήσεων». Ενθουσιάστηκε όµως µε ένα δηµοφιλές βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ηµέρες στο X, στο οποίο µπορεί κανείς να δει πώς λένε τον καιρό στη Γερµανία και πώς στην Ελλάδα, µε τον ιδιοκτήτη της πλατφόρµας κοινωνικής δικτύωσης να σπεύδει να σχολιάσει. Όχι τόσο τη Γερµανίδα µετεωρολόγο, αλλά την Ελληνίδα παρουσιάστρια, την (ωραία) Ελένη Τσολάκη, από την εποχή που παρουσίαζε τον καιρό µε το δικό της στυλ.

Για να πει: «Αυτός είναι ένας πολύ όµορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα». Θυµόµαστε και µια χιουµοριστική φωτογραφία που είχε µοιραστεί µε τους ακόλουθούς του -µαζί και τους haters- µε αφορµή τις διακοπές του στο Αιγαίο, µε τέσσερις γενιές που καταναλώνουν αλκοόλ. Ο γηραιότερος, στον οποίο έδωσε το όνοµα «Σωκράτης», έδινε µπίρα σε έναν µεσήλικο, τον «Πλάτωνα». Ο οποίος «Πλάτωνας» µε τη σειρά του «πότιζε» έναν νεότερο, τον «Αριστοτέλη», που έδινε µπιµπερό σε µωρό µε το όνοµα «Μέγας Αλέξανδρος». Το χιούµορ δεν είναι το δυνατό του σηµείο. Εχει πει ότι διακοπές για τον ίδιο σηµαίνουν «e-mails µε θέα». O ιδιοκτήτης του πρώην Twitter, της Tesla και της SpaceX χρησιµοποιεί την πλατφόρµα του για να γνωστοποιήσει τις απόψεις του για οτιδήποτε τον απασχολεί. ∆εν είναι τυχαίο πως έχει προχωρήσει µε δοκιµές τσιπ ανθρώπινου εγκεφάλου στην εταιρεία του Neuralink, ότι πειραµατίζεται µε τη µετατροπή του X σε «σούπερ εφαρµογή» και ότι έχει επενδύσει στην Τεχνητή Νοηµοσύνη. Γεννηµένος στη Νότια Αφρική, ο 53χρονος κροίσος (απ)έδειξε από νωρίς το επιχειρηµατικό του δαιµόνιο, πουλώντας µε τον αδελφό του σπιτικά σοκολατένια πασχαλινά αυγά από σπίτι σε σπίτι και σχεδιάζοντας το παρθενικό του ηλεκτρονικό παιχνίδι στα 12.

Στις συνεντεύξεις του µιλάει για τη δύσκολη παιδική ηλικία, το διαζύγιο των γονιών του, το bullying που δέχτηκε στο σχολείο, το σύνδροµο Asperger, τη ζωή στον Καναδά, τις σπουδές στην Αµερική. ∆εν δέχεται επίσης το «όχι» σαν απάντηση. Το έχει πει και η πρώτη του σύζυγος, Τζάστιν Μασκ: «Η θέληση για ανταγωνισµό και κυριαρχία, που τον έκανε τόσο επιτυχηµένο στις επιχειρήσεις του, δεν έσβηνε ως διά µαγείας όταν επέστρεφε στο σπίτι». ∆ιαζευγµένος τρεις φορές, τις δύο από την ίδια γυναίκα, τη Βρετανίδα ηθοποιό Ταλούλα Ράιλι, έχει αποκτήσει 11 παιδιά. Εξι µε την πρώτη του σύζυγο, τρία µε την Καναδή τραγουδίστρια Γκράιµς και δύο µε την Σίβον Ζίλις. Μετά τη γέννηση των διδύµων του έγραψε στο Χ: «Κάνω ό,τι µπορώ για να βοηθήσω την κρίση υπογεννητικότητας».


Το "χειρότερο άτοµο"

Με 215.000.000.000 δολάρια στον λογαριασµό του, ο κύριος Tesla ή Mr. X (πείτε τον όπως θέλετε) δηλώνει υπέρµαχος των ψηφιακών νοµισµάτων, έγινε παγκόσµιος ηγέτης στην εξερεύνηση του ∆ιαστήµατος όταν η NASA είχε σχεδόν εγκαταλείψει τον τοµέα, ενώ συµµετέχει και σε µικρότερες εταιρείες, όπως η Boring Company. «Αν απαριθµήσετε τις αµαρτίες µου, ακούγοµαι σαν το χειρότερο άτοµο στη γη», λέει. Είναι παρορµητικός. Ξέρει να ρισκάρει. Λένε πως δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους, πως λατρεύει τα παιδιά του, ειδικά τον Χ., λάτρη των κόµικς και της επιστηµονικής φαντασίας. Και ότι πιστεύει στα σενάρια συνωµοσίας. Ο Μασκ είναι ο αληθινός «Iron Man» των καιρών µας. Ενας πολύτεκνος, αδίστακτος, «σούπερ ήρωας». ∆εν αποκλείεται να τον δούµε και αυτό το καλοκαίρι στα νησιά µας να αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο. Μόνο, µε τα παιδιά του, τη νέα του σύντροφο, τη µητέρα του... Ποιος ξέρει... Αυτό που ξέρουµε ήδη είναι ότι θα ενηµερωθεί για τους αέρηδες...

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής