Σαρώνει ο... αέρας των βασιλικών παραιτήσεων στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση μιας νέας παραίτησης ενός εν ενεργεία ηγεμόνα! Ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου «σκοπεύει να παραιτηθεί», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «La Libre», λίγες ώρες αφότου γιόρτασε τα 69α γενέθλιά του, στο Βέλγιο, με το βασιλιά εξάδελφό του βασιλιά Φίλιππο.

Ο μέγας δούκας, ηγεμόνας μιας εκ των μικρότερων χωρών της Ευρώπης, με πληθυσμό ούτε 800.000 πολίτες, εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση της παραίτησής του σε συνεννόηση με την οικογένειά του και το μεγαλύτερο γιο του και διάδοχο Γκιγιόμ (Γουλιέλμο). «Όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί σε οικογενειακή διαβούλευση» είπε τονίζοντας ότι έλαβε την «προφανή» απόφαση, διότι «θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στους νέους μια προοπτική». Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο αν έχει επιλέξει ημερομηνία, απάντησε: «Ναι, υπάρχουν τα σχέδια έτοιμα. Θα συμβεί, αλλά δεν θα σας πω πότε!». Οι παραιτήσεις είναι συνηθισμένες στο Λουξεμβούργο, αφού και ο ίδιος ανέβηκε στο θρόνο του από το 2000, όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε.

Διαβάστε ακόμα: O Φρειδερίκος Ι’ νέος βασιλιάς της Δανίας μετά την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας (Εικόνες)

Ο Ερρίκος γίνεται ο τελευταίος Ευρωπαίος μονάρχης που ετοιμάζεται να παραδώσει τον θρόνο

Ο Ερρίκος γίνεται ο τελευταίος Ευρωπαίος μονάρχης που ετοιμάζεται να παραδώσει τον θρόνο, μετά την παραίτηση της βασίλισσας της Δανίας Μαργκρέτε, τον Ιανουάριο, η οποία παρέδωσε τα ηνία στο γιο της πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Γιατί παραιτούνται των θρόνων τους οι βασιλείς στην Ευρώπη;

Κατά μία άποψη, προκειμένου να σώσουν το θεσμό της μοναρχίας, που βάλλεται από σκάνδαλα, κατά μία άλλη για να ανανεωθεί ο θεσμός. Η αρχή έγινε το 2014, όταν τα οικονομικά κι ερωτικά σκάνδαλα του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τον οδήγησαν σε παραίτηση και αυτοεξορία στο Άμπου Ντάμπι, αφήνοντας το διάδοχό του Φίλιππο ΣΤ’ να σώσει τη μοναρχία. Ακολούθησε ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας που δεν ήθελε να ζει ως «ρεζέρβα» του αδελφού του, Γουίλιαμ, παραιτήθηκε των βασιλικών καθηκόντων του, εγκατέλειψε τη Βρετανία και ζει στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια πουλώντας τις αναμνήσεις και τη «σκανδαλώδη» βασιλική ζωή του. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό το ειδύλλιο της πριγκίπισσας Μάρτα της Νορβηγίας που επίσης εγκατέλειψε τα βασιλικά καθήκοντά της για τα μάτια του σαμάνου Ντουρέκ Βερέτ, τον οποίο παντρεύεται.

Και βέβαια η παραίτηση της Μαργκρέτε -η πρώτη εδώ και 900 χρόνια- δεν έγινε επειδή κουράστηκε να είναι βασίλισσα, αλλά για σώσει το γάμο του Φρειδερίκου και της Μαίρη, ο οποίος κρεμόταν από μία κλωστή μετά το σκάνδαλο απιστίας του με τη Μεξικανή κοσμική Γενοβέφα Καζανόβα. Ποιος έχει σειρά; Μάλλον οι βασιλείς της Σουηδίας λόγω σκανδάλων και της Νορβηγίας λόγω υγείας!