Ο Πύρρος Δήμας «σήκωσε την Ελλάδα ψηλά» με τις διακρίσεις του στην άρση βαρών και το όνομά του είναι χαραγμένο με χρυσά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας αθλητικής ιστορίας.

Ο εμβληματικός Έλληνας Ολυμπιονίκης πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σήμερα μιλά για όλους και για όλα.

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024: “Συναγερμός” για τη χαλαρή ψήφο - Μητσοτάκης: “Καμία χαλαρότητα, καμία αδιαφορία”

Τι να περιμένουμε από τον Πύρρο Δήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, ο ελληνικός αθλητισμός και οι υποδομές του έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Ερχόμενος από την Αμερική και έχοντας όλες αυτές τις παραστάσεις, με έπιανε η ψυχή μου με το έλλειμμα σε τεχνικές υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις και την έλλειψη προσανατολισμού.

Καιρός είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός αθλητισμός να αλλάξουν σελίδα και, επιτέλους, η Ευρώπη να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, ένα θέμα που με απασχολεί είναι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Καθημερινά παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, απειλούνται οι περιουσίες τους και έχει επανέλθει ο φόβος των Βορειοηπειρωτών για το μέλλον τους στον τόπο τους.

Η Αλβανία θα πρέπει να συνετιστεί και να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Η αδικαιολόγητη και προκλητική καταδίκη του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση τον τελευταίο χρόνο πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει.

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο ισχυρή, αλλά στέκεται πάντα στο πλευρό του Δικαίου. Το ίδιο και η Ευρώπη. Όσοι έχουμε ζήσει σε τόπους όπου η δημοκρατία και η ελευθερία δεν ήταν αυτονόητες γνωρίζουμε καλά ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι αναγκαίος για την ευημερία μιας χώρας.

Έχω σκοπό να επισκέπτομαι συχνά τη Βόρεια Ήπειρο με τον θεσμικό μου ρόλο, για να βοηθήσω τα πράγματα να πάνε στη σωστή τους κατεύθυνση. Τέλος, τα φαινόμενα βίας στην κοινωνία μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η επαναφορά των προτύπων και των αξιών στα σχολεία είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητές μου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου ως υποψήφιος ευρωβουλευτής απολαμβάνω ιδιαίτερα τις επισκέψεις μου στα σχολεία και θα συνεχίσω να τις πραγματοποιώ, προκειμένου να βοηθήσω τα παιδιά να επανέλθουν στις αξίες του αθλητισμού και του εθελοντισμού για μια καλύτερη κοινωνία.

Τι έχετε να θυμάστε από την προηγούμενη θητεία σας στην ελληνική Βουλή;

Αυτό που έχω να θυμάμαι περισσότερο είναι ότι ήμουν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μακριά από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Από το ΠΑΣΟΚ, τώρα υποψήφιος με τη Ν.Δ. Υπήρξαν κακοπροαίρετοι που το σχολίασαν;

Υπάρχουν και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, που μου είπαν: «Πύρρο, επέστρεψες εκεί όπου πραγματικά ανήκεις». Εδώ θα μου επιτρέψετε να αποκαλύψω μια μικρή ιστορία.

Μετά το τέλος της αθλητικής μου καριέρας, το 2007 και το 2009, είχα προτάσεις να μπω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τότε, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, επέλεξα να αφοσιωθώ και να σταδιοδρομήσω, από ένα άλλο μετερίζι, στον χώρο που με ανέδειξε ως προσωπικότητα και ως αθλητή.

Το 2012 υπήρχαν συζητήσεις και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά, όπως και εσείς θυμάστε, το 2012-2015 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν συγκυβέρνηση και η προτεραιότητα δεν ήταν σε ποιο κόμμα ανήκεις, αλλά με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα συνταχθείς, για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, να μείνει σε μία από τις ισχυρότερες συμμαχίες στον κόσμο, να μείνει στο ευρώ.

Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν μου έκανε την πρόταση να είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία.

Στήριξα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και νιώθω αρκετά υπερήφανος γι’ αυτό. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη φιλελεύθερη παράταξη στην Ευρώπη, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές.

Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια στη Χειμάρρα;

Μεγαλώνοντας με τις αφηγήσεις της γιαγιάς μου για την Ελλάδα, θυμάμαι να αγναντεύω την Κέρκυρα και να περνάει από το μυαλό μου πότε θα έρθει η ώρα να φτάσω στη μητέρα πατρίδα και να την κάνω υπερήφανη μέσα από τις διακρίσεις μου στην άρση βαρών.

Τι ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε μετά το πρώτο εκείνο χρυσό στη Βαρκελώνη;

Το πρώτο τηλέφωνο, όπως έκανα πάντα, ήταν στην Αναστασία και στην οικογένειά μου. Η Βαρκελώνη για μένα ήταν η αρχή για το μεγάλο ταξίδι, προκειμένου να σηκώσω την Ελλάδα ψηλά! Είμαι περήφανος που το έκανα και μέσα από την Ευρωβουλή είμαι πεπεισμένος ότι θα το ξανακάνω.

Πάμε πάλι μπροστά... Πρόσφατα ενωθήκατε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την αθλήτρια Αφροδίτη Σκαφίδα και περιμένετε το πέμπτο παιδί σας... Τι σας έκανε να προχωρήσετε σε ένα τόσο σημαντικό βήμα;

Είμαι άνθρωπος με βαθιά πίστη στον θεσμό και στις αρχές της παραδοσιακής οικογένειας. Στο πρόσωπο της Αφροδίτης βρήκα μια σύντροφο που έχει τα ίδια πιστεύω με εμένα και επέλεξα με αυτόν τον άνθρωπο να συνεχίσω το ταξίδι της ζωής.

Για πέμπτη φορά μπαμπάς. Συναισθήματα;

Τα ίδια, σαν την πρώτη φορά που γεννήθηκε η Ελένη. Η κοράκλα μου. Τα ίδια συναισθήματα που είχα για τον Βίκτωρα, τη Μαρία και τον Νικόλα μου. Τα ίδια τώρα και με την Ελευθερία.

Πώς και επιστρέψατε από την Αμερική, όπου ζήσατε για αρκετό χρονικό διάστημα;

Εδώ είναι η πατρίδα μου, εδώ είναι η βάση μου και από εδώ ξεκίνησαν όλα. Ξεκινάω πάλι την προσπάθειά μου από εδώ, για να σηκώσω την Ελλάδα ψηλά στην Ευρώπη, για να διεκδικήσω για τους Έλληνες περισσότερα για την Παιδεία, τον αθλητισμό, την άμυνα, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/04/2024