Εκπληκτική αύξηση παρουσίασαν οι δισεκατομμυριούχοι σε παγκόσμιο επίπεδο τo 2024, που φαίνεται πως αποτελεί ήδη από το πρώτο τετράμηνό του μία εξαιρετική χρονιά για τους υπερπλούσιους.
Το «Forbes» τούς κατέγραψε στην 38η ετήσια λίστα του, κάνοντας μάλιστα λόγο για αριθμό ρεκόρ.


«Forbes»: Αριθμός ρεκόρ δισεκατομμυριούχων το 2024

Ειδικότερα, η λίστα του διάσημου περιοδικού κάνει λόγο για 2.781 δισεκατομμυριούχους το 2024, εκ των οποίων οι 265 είναι νέοι σε αυτή (σημειώνεται πως 150 ήταν οι νεοεισερχόμενοι υπερπλούσιοι στη λίστα το 2023). Αυτά τα φρέσκα πρόσωπα δεν έρχονται μόνο από τον επιχειρηματικό κόσμο. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν μια πολύ διάσημη ποπ σταρ, που βρίσκεται φέτος στο απόγειο της καριέρας της, έναν θρύλο της μόδας, και έναν Hall of Famer του NBA.

Συγκεκριμένα, η Taylor Swift (με περιουσία 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) εντάσσεται στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων του 2024 -η πρώτη μουσικός που τα κατάφερε, βασισμένη αποκλειστικά στη σύνθεση και την ερμηνεία τραγουδιών- ειδικά μετά την περιοδεία της «Eras», που έσπασε ταμεία.

Ο τηλεοπτικός παραγωγός Ντικ Γουλφ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος βρίσκεται πίσω από γνωστές εκπομπές όπως το «Law & Order» και το «Σικάγο», είναι επίσης νέος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπως και ο Μάτζικ Τζόνσον, ο διάσημος πρώην παίκτης του ΝΒΑ, που έκανε έξυπνες επιχειρηματικές συμφωνίες και πήρε ποσοστά σε πολλές αθλητικές ομάδες. Την περιουσία του είδε να εκτοξεύεται και ο εμβληματικός σχεδιαστής των ψηλοτάκουνων red bottoms, Christian Louboutin, η οποία άγγιξε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πλουσιότερη νέα είσοδος ωστόσο είναι αυτή του Ιταλού Andrea Pignataro, του πρώην εμπόρου ομολόγων της Salomon Brothers που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού ION Group, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 27,5 δισεκατοµµύρια δολάρια. Συνδυαστικά, τα new entries στη λίστα του «Forbes» έχουν συνολική περιουσία 510 δισεκατοµµυρίων δολαρίων (1,9 δισεκατοµµύρια δολάρια κατά µέσο όρο), και προέρχονται από 32 χώρες.

Αξιοσηµείωτο είναι πως για ακόµη µια χρονιά, οι Ηνωµένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή, µε 67 Αµερικανούς πλούσιους να εντάσσονται στη λίστα. Ο πλουσιότερος ανάµεσά τους είναι ο Τοντ Γκρέιβς, ο ιδρυτής της αλυσίδας φαστ φουντ Raising Cane’s, του οποίου η καθαρή περιουσία ανέρχεται σε 9,1 δισεκατοµµύρια δολάρια. Παράλληλα, η Κίνα διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση, στην crème de la crème της ελίτ, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθµό των νέων δισεκατοµµυριούχων της από πέρυσι, σε 31, παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η οικονοµία της.

Η Ινδία πρόσθεσε 25 νέους δισεκατοµµυριούχους, συµπεριλαµβανοµένης της Renuka Jagtiani (4,8 δισεκατοµµύρια δολάρια), της διευθύνοντος συµβούλου του οµίλου ηλεκτρονικού εµπορίου Landmark Group, ο οποίος ιδρύθηκε από τον αείµνηστο σύζυγό της, Micky Jagtiani, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2023.


Ποιοι είναι στην κορυφή της λίστας του «Forbes»

Υπενθυµίζεται πως στην κορυφή της λίστας παραµένει για ακόµη µία χρονιά ο κύριος LVMH, Μπερνάρ Αρνό, κρατώντας ξανά τα σκήπτρα του πλουσιότερου των πλουσιότερων. Ο βασιλιάς ενός οµίλου µε πάνω από 75 πασίγνωστα brands πολυτελείας αξίζει 233 δισεκατοµµύρια δολάρια, 22 δισεκατοµµύρια δολάρια περισσότερα από το 2023. Είναι 38 δισεκατοµµύρια δολάρια πλουσιότερος από τον Νο.2 στον κόσµο, τον Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει αξία περίπου 195 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Στο Νο.3 βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος µε περιουσία ύψους 194 δισ. δολαρίων. Αυτό που αξίζει να σηµειωθεί στη φετινή λίστα είναι το γεγονός πως έχει µειωθεί το ποσοστό των «αυτοδηµιούργητων δισεκατοµµυριούχων», γεγονός το οποίο αποδίδεται, σύµφωνα µε το «Forbes» στην έναρξη µίας µεγάλης µεταφοράς και κληρονόµησης πλούτου σε όλο τον κόσµο. Για παράδειγµα, όταν πέθανε πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα πέντε παιδιά του πήραν την περιουσία του αλλά και τη θέση του στις τάξεις. Τέλος, µε µέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, στη λίστα ξεχωρίζουν ο γηραιότερος δισεκατοµµυριούχος, ο 102χρονος ασφαλιστικός µεγιστάνας Τζορτζ Τζόζεφ (1,7 δισεκατοµµύρια δολάρια), αλλά και η νεότερη δισεκατοµµυριούχος, η 19χρονη Livia Voigt, µια Βραζιλιάνα κληρονόµος της οποίας ο παππούς ήταν συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισµού WEG.


Τέσσερις νέες παρουσίες στο top 10 των Ελλήνων κροίσων

Επιπλέον τέσσερις είσοδοι, δέκα Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στη λίστα του «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024. Σύμφωνα με το forbesgreece, η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και να βρίσκεται στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πλέον η 432η πιο πλούσια στον κόσμο, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 3,2 δισ. δολάρια το 2023. Σταθερά στην τρίτη θέση ο Φίλιππος Νιάρχος, όπως και το 2023, με αξία 2,8 δισ. δολάρια.

Στην τέταρτη θέση ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, νέα είσοδος στη λίστα του «Forbes», με αξία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στη 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

Στην πέμπτη θέση μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου και της οικογένειάς του, με 2,3 δισ. δολάρια, στη 1438η θέση της κατάταξης.

Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του. H αξία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που υπολογιζόταν στα 1,5 δισ. δολάρια.

Στην έβδομη θέση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος είχε παρουσία και στην περσινή λίστα. Η περιουσία του έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023 από 1,9 δισ. δολάρια στα 2,2 δισ. δολάρια.

Στην όγδοη θέση η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, αυξημένη συγκριτικά με τα 1,6 δισ. δολάρια το 2023.

Την ελληνική δεκάδα συμπληρώνουν δύο νέες είσοδοι στη λίστα του «Forbes»: ο Ανδρέας Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία και ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.

Δημοσιεύηκε στην Απογευματινή