Η ιατρός του τρόπου ζωής και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκοµείου, Πόπη Καλαϊτζή µιλάει στην «Αλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» για την ειδικότητά της, τον σύζυγό της, Κωστή Χατζηδάκη, και τις αγαπηµένες τους στιγµές.

Ο Σύλλογος Φίλων της Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκοµείου «∆ίπλα στη Γυναίκα», του οποίου είστε πρόεδρος, διοργανώνει µια φιλανθρωπική εκδήλωση για να στηρίξει ακόµα περισσότερο όλες τις γυναίκες.

Κάνουµε στις 8 Απριλίου ένα πάρτι µε τον Σάκη Ρουβά για τον Σύλλογο Φίλων της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκοµείου. Πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαµε να ιδρύσουµε αυτό τον σύλλογο, «∆ίπλα στη Γυναίκα» για το Αρεταίειο Νοσοκοµείο, ένα πραγµατικό διαµάντι του δηµόσιου συστήµατος Υγείας, στο οποίο κάποιοι άνθρωποι -που είχαµε ευεργετηθεί- θέλαµε να προσφέρουµε κάτι ως αντίδωρο, να βελτιώσουµε τις υποδοµές του νοσοκοµείου αυτού, αλλά και να κάνουµε δράσεις που να αφορούν κυρίως τις γυναίκες. Μέχρι τώρα µε τον σύλλογο έχουµε καταφέρει να βελτιώσουµε τις συνθήκες στη Μαιευτική Κλινική, να οργανώσουµε προγράµµατα γεννητικής υποστήριξης για οικογένειες, να κάνουµε µαθήµατα θηλασµού και πολλά άλλα. Επίσης, έχουµε εξασφαλίσει χρηµατοδότηση για την πλήρη ανακαίνιση της Γυναικολογικής Κλινικής. Ενας χώρος που έχει δηµιουργηθεί µέσα στη Γυναικολογική Κλινική για γυναίκες µε καρκίνο, ο οποίος θα έλεγα ότι περισσότερο θυµίζει ξενοδοχείο ή σπα και λιγότερο νοσοκοµείο. Εκεί οι γυναίκες µε καρκίνο µπορούν ένα βράδυ πριν από το χειρουργείο ή µόλις έχουν χειρουργηθεί να πάνε να ηρεµήσουν, να δουν την οικογένειά τους, να µιλήσουν µε τα παιδιά τους. Παράλληλα από εκεί ξεκινά και ένα πρόγραµµα υποστηρικτικής ιατρικής, όπου µια γυναίκα µε καρκίνο έχει πια επιστηµονική υποστήριξη για την άσκηση, τη διατροφή, τη διαχείριση του στρες, τον ύπνο της, να διακόψει το κάπνισµα ή το αλκοόλ. Παρέχουµε δηλαδή µια ολιστική υποστήριξη σε γυναίκες µε καρκίνο. Εχουµε κάνει πολλά στον σύλλογο και τώρα για πρώτη φορά διοργανώνουµε κάτι µεγαλύτερο στο «∆έλτα» µε τον Σάκη Ρουβά και ελπίζουµε να έχει επιτυχία, διότι πραγµατικά αξίζει να βοηθάµε τα δηµόσια νοσοκοµεία. Εµείς είχαµε την τύχη να γεννήσουµε το παιδί µας στο Αρεταίειο Νοσοκοµείο και έχουµε συνδεθεί ως οικογένεια. Είναι µεγάλη µας χαρά και µέσω του συλλόγου να µπορούµε να βοηθάµε έτσι ώστε να αναβαθµιστεί αυτό το νοσοκοµείο.

Είστε ιατρός του τρόπου ζωής. Θα µας εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε δηλαδή;

Με έφερε η τύχη να πάω σε ένα τεράστιο και πάρα πολύ αξιόλογο κέντρο αποκατάστασης, αρχικά στη ∆ρέσδη της Γερµανίας και στη συνέχεια πήγα στο Πανεπιστήµιο στο Βερολίνο. Εκεί έκανα µια καινούργια ειδικότητα, την οποία ανακάλυψα στη Γερµανία, την ειδικότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που ναι µεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά στη Γερµανία, που θεωρώ ότι είναι η πατρίδα της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, γίνεται πολύ πιο ολιστικά. Εκεί λοιπόν αντιµετωπίζεται κάθε ασθενής που έχει χρόνιο νόσηµα ή ένας ασθενής που µπορεί να έχει πάθει εγκεφαλικό και να έχει µυοσκελετικά ζητήµατα, αντιµετωπίζονται όµως και ασθενείς µε καρκίνο, ασθενείς µε παχυσαρκία, µε ρευµατικά νοσήµατα κ.ά. και λαµβάνουν µια καθοδήγηση, είτε σε κέντρο αποκατάστασης είτε εκτός, για το πώς θα βελτιώσουν τη ζωή τους για να έχουν λιγότερες επιπλοκές.

kalaitzi_
Η Πόπη Καλαϊτζή

Στην ουσία τι κάνει η ιατρική του τρόπου της ζωής;

Θα σας πω τι κάνουµε για παράδειγµα στο Αττικό Νοσοκοµείο, γιατί έχουµε κάνει ένα ιατρείο ιατρικής του τρόπου ζωής για γυναίκες µε καρκίνο του στήθους. Ερχεται στο Αττικό Νοσοκοµείο µια γυναίκα που έχει καρκίνο του στήθους κι εµείς θα την καθοδηγήσουµε για το τι πρέπει να αλλάξει στη ζωή της, ώστε να έχει λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξιολογούµε έξι παράγοντες: τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, την ψυχική υγεία και τη διαχείριση του στρες, τον ύπνο, τις σχέσεις και τους διάφορους εθισµούς, όπως το κάπνισµα και το αλκοόλ. Βλέπουµε λοιπόν σε τι κατάσταση είναι ο/η κάθε ασθενής και µετά αρχίζουµε να τους κατευθύνουµε πώς θα κάνουν αυτές τις αλλαγές. Για παράδειγµα, κάνουµε συνταγογράφηση άσκησης η οποία είναι εξατοµικευµένη, τους δίνουµε συµβουλές για τη διατροφή, τους προτείνουµε -αν χρειάζεται- να δουν κάποιον ψυχολόγο κ.ά. Στην ουσία κάνουµε µάνατζµεντ του ασθενούς και τον στέλνουµε σε διάφορους άλλους επαγγελµατίες Υγείας.

Είναι διαδεδοµένη η ιατρική του τρόπου ζωής στη χώρα µας;

Είµαστε λίγοι οι συνάδελφοι που ασχολούµαστε µε αυτό. Σιγά σιγά κόσµος το µαθαίνει και έρχεται και στο ιδιωτικό ιατρείο, διότι εγώ συνεργάζοµαι µε την Ευρωκλινική. Στο Αττικό έρχονται πάρα πολλές γυναίκες µε καρκίνο, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε κάποια νοσήµατα οι άνθρωποι είναι πιο έτοιµοι να αλλάξουν. Εχουµε δρόµο, όµως είµαι πολύ χαρούµενη γιατί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών είναι πολύ ανοιχτοί στην ιατρική του τρόπου ζωής. Αρα σηµαίνει ότι έχει αρχίσει και µπαίνει στην Ιατρική Σχολή. Για παράδειγµα, διδάσκω στο µεταπτυχιακό για τον καρκίνο του µαστού. Σιγά σιγά εκπαιδεύουµε συναδέλφους, ασθενείς και κοινό. Σε παγκόσµιο επίπεδο έχουµε καταφέρει και έχουµε αυξήσει το προσδόκιµο ζωής, αλλά δεν έχουµε καταφέρει όλοι µαζί να αυξήσουµε το προσδόκιµο που ζει κάποιος χωρίς νόσηµα ή αναπηρία. Πρέπει να ζούµε πολλά χρόνια, αλλά µε υγεία, και δυστυχώς δεν έχουµε άλλο τρόπο να το κάνουµε αυτό από τον τρόπο της ζωής µας.

Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί µε την πολιτική. Εχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο ή χωράνε δύο πολιτικοί στο ίδιο σπίτι;

Θεωρητικά χωράνε, αλλά όχι στο δικό µας σπίτι. Εχουµε πάρει µια συνειδητή απόφαση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι ο πολιτικός στην οικογένεια είναι ο Κωστής. Εγώ ευχαριστώ την πολιτική για όλα αυτά που µου προσέφερε. Ηταν ένα τεράστιο σχολείο για µένα. Και ήταν και η ευκαιρία να γνωρίσω τον σύζυγό µου. ∆ιότι αν δεν είχα εµπλακεί µε την πολιτική, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ τον Κωστή, τον οποίο ναι µεν γνώρισα ως πολιτικό, αλλά εκτίµησα και αγάπησα ως έναν καλό και κανονικό άνθρωπο, µε τον οποίο θα µπορούσαµε να κάνουµε µαζί οικογένεια, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερο πολιτικό στο σπίτι µας. Εχουµε ήδη έναν που το κάνει εξαιρετικά!

kalaitzi_xatzidakis
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟ, ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Η πρόταση γάµου πώς έγινε;

Πρόταση γάµου δεν έγινε, αλλά προέκυψε. Μου έδωσε το δαχτυλίδι µέσα σε ένα γιαούρτι, µια µέρα πριν παντρευτούµε. ∆εν είµαστε το κλασικό ροµαντικό ζευγάρι µε τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Είµαστε λίγο πιο πρακτικοί. Και ο Κωστής, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, στα περισσότερα πράγµατα είναι αρκετά πρακτικός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει ένα από τα κρισιµότερα υπουργεία της χώρας, µε πολύ αυξηµένες υποχρεώσεις. Εχετε χρόνο να δείτε ο ένας τον άλλο, γιατί είστε και οι δύο πολυάσχολοι...

Ηξερα από την αρχή ότι παντρευόµουν έναν άνθρωπο που δεν θα ήταν πολύ εύκολο να τον δούµε. Να σας πω την αλήθεια, η ζωή µας δεν διαφέρει πολύ από ενός µέσου ζευγαριού δύο ανθρώπων που δουλεύουν πάρα πολύ. Οπότε φεύγουµε και οι δύο το πρωί και γυρίζουµε το βράδυ. Αυτό όµως που εκτιµώ πάρα πολύ στον Κωστή είναι ότι προσπαθούµε τον χρόνο που έχουµε να τον δίνουµε στο παιδί µας. Και πολλές φορές θα δείτε ότι πηγαίνουµε σε εκδηλώσεις, σε τραπέζια, µε τον Γιάννη. Θέλουµε να τον έχουµε µαζί µας και µπορεί να ζει λίγο τη ζωή µας, να ζούµε όλοι µαζί σαν µια κανονική οικογένεια. Αυτό είναι για µας το πιο σηµαντικό. Να µπορούµε να έχουµε χρόνο µε το παιδί µας. ∆ηλαδή σπανίως θα δείτε εµένα µε τον Κωστή να βγούµε έξω οι δυο µας να φάµε.

kalaitzi_xatzidakis_3
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΨΗΦΟΣ...

Αγαπηµένες συνήθειες έχετε ως οικογένεια;

Αυτό που µας αρέσει πάρα πολύ είναι να περπατάµε όλοι µαζί, όποτε έχουµε χρόνο. Επίσης µας αρέσει πάρα πολύ να πηγαίνουµε στην Κρήτη. Μας αρέσει πάρα πολύ το καλοκαίρι να πηγαίνουµε τα Σαββατοκύριακα στη Χαλκιδική και να περνάµε εκεί χρόνο. Εχουµε επίσης µία συνήθεια την οποία προσπαθούµε να τηρούµε. Τα βράδια διαβάζουµε στον Γιάννη και συγκεκριµένα εγώ του διαβάζω βιβλία και ο Κωστής του λέει ιστορίες. Αυτή νοµίζω είναι η αγαπηµένη οικογενειακή µας συνήθεια, γιατί κι εγώ ακούω τις ιστορίες που λέει ο Κωστής στον Γιάννη και νοµίζω ότι κάποια στιγµή πρέπει να τις εκδώσει. Ερχεται κουρασµένος και τις βγάζει από το µυαλό του και του τις λέει.

kalaitzi_xatzidakis_2
ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Χαλκιδική ή Κρήτη;


Λάτρευα την Κρήτη πολύ πριν γνωρίσω τον Κωστή και θα σας πω ότι χορεύω καλύτερα κρητικά από τον Κωστή, αλλά, όπως ξέρετε, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Οπως και να το κάνουµε, όµως, έχω γεννήσει Κρητικό.

kalaitzi_gios
ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τι µπαµπάς είναι ο Κωστής Χατζηδάκης;

Είναι πάρα πολύ ευαίσθητος. Οταν προσπαθεί να γίνει λίγο αυστηρός δεν του πηγαίνει πολύ. Είναι πολύ τρυφερός και αυτό ήταν κάτι το οποίο διέκρινα από την πρώτη στιγµή που τον γνώρισα. Πίστευα ότι ο Κωστής θα γινόταν καλός πατέρας. Και ο ίδιος µεγάλωσε σε µια εξαιρετική οικογένεια µε δύο εξαιρετικούς γονείς και την αδερφή του κι εµείς αντίστοιχα µε τους γονείς µου και την αδερφή µου. Ο Κωστής έχει αλλάξει από τότε που έγινε πατέρας. Προς το καλύτερο. Ηταν πάντα ευαίσθητος. Απλά νοµίζω ότι το έκρυβε πριν από τη γέννηση του Γιάννη. Μετά τη γέννηση του γιου µας αισθάνεται και µεγάλη ευθύνη, όπως αισθάνεται µεγάλη ευθύνη για την πολιτική και για όλα τα παιδιά του κόσµου και όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»