Ο Απρίλιος ξεκίνησε και οι εκδηλώσεις παντός τύπου πολλαπλασιάζονται. Οι φιλότεχνοι βγαίνουν καθημερινά πια από τα σπίτια τους, ενώ οσονούπω δεν θα υπάρχει εικοσιτετράωρο που δεν θα έχουμε κάποιο event να μας εξιτάρει.
Στο πλαίσιο αυτό, και με 93 παραγωγές σε 85 ημέρες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το καλοκαίρι, με σημαντικές συμμετοχές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, εικαστικά.

Το σημαντικότερο, διεθνούς ακτινοβολίας όνομα που ανακοινώθηκε και επισήμως -καθώς φυσικά το έχουμε επαναλάβει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας- είναι η άφιξη του Στινγκ αλλά και της υπέροχης Λορίνα Μακ Κένιτ. Αμφότεροι επιστρέφουν στην Ελλάδα για συναυλίες, ενώ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα του φεστιβάλ δεσπόζουν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Λεωνίδας Καβάκος, Θεόδωρος Τερζόπουλος. Έπονται ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο Γιο-Γιο Μα και ο Τσαρλς Λόιντ - όλους θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε σε αυτό το πολύπτυχο καλοκαιρινό πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου.


Επίδαυρος

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ξεχωρίζει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Η πολυαναμενόμενη αυτή παραγωγή ενώνει δημιουργικά έναν ξένο σκηνοθέτη με Έλληνες ηθοποιούς (θα παρουσιαστεί στις 5 και 6/7). Επιπλέον, το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, που θα σκηνοθετήσει την «Ορέστεια» του Αισχύλου (12-13/7), ενώ ο κορυφαίος θίασος Κομεντί Φρανσέζ συμπράττει με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες που καταπιάνεται με την ιστορία της Εκάβης στην παράσταση «No Hecuba» (26-27/7). Αλλά και ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, με τη σκηνοθεσία να προσεγγίζει το έργο σαν μία αρχέγονη τελετή (9-10/8).

Από την πλευρά τους, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με έναν εντυπωσιακό Χορό πενήντα γυναικών, με προεξάρχουσες στον λόγο τη Λένα Παπαληγούρα και τη Λουκία Μιχαλοπούλου και στο τραγούδι την πολυσυζητημένη λόγω του «Ζαριού» της, που θα μας εκπροσωπήσει στη φετινή Eurovision, Μαρίνα Σάττι (23-24/8).


Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία του Hugo de Ana (1, 2, 6 και 11/6). Όσο για τους Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδα Καβάκο και Γιο-Γιο Μα, αυτούς τους τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, θα ερμηνεύσουν έργα του Μπετόβεν (15/6). Στα επιμέρους τώρα, με μία επετειακή περιοδεία για να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της «The Mask and Mirror», στο οποίο παντρεύει αριστοτεχνικά την κελτική μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου, η Λορίνα Μακ Κένιτ επιστρέφει στην Ελλάδα (26/6). Ο σούπερ σταρ της μουσικής Στινγκ, πάλι, έρχεται με τη σειρά του για μία βραδιά στο Ηρώδειο με επίσημη προσκεκλημένη του την πολυτάλαντη τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Giordana Angi (5/7).

Ο δε «Νιόνιος» όλης της Ελλάδας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, θα παρουσιάσει τη «δική μας Μεταπολίτευση», δημιουργώντας μια μουσική φιέστα με αφιέρωμα σε τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση. Εστιάζοντας σε μουσικούς σταθμούς της περιόδου 1973-1983, ο Σαββόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη καλεί τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής, αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου και Λάγιου (8-9/7).

Ακόμη, στην Πειραιώς 260 η Ayelen Parolin στο «Zonder» υπό τους ήχους του «Γαλάζιου Δούναβη» του Στράους παρουσιάζει τρεις performers σε ένα παιχνίδι που οι κανόνες του αλλάζουν διαρκώς (29-30/6) και η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν παρουσιάζει το «Lacrima» (13-14/6). Με ενδιαφέρον αναμένεται, για φινάλε, και το συγκινητικό αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του. Θα προβληθεί η αρχειακή βιντεοσκόπηση της ιστορικής «Αντιγόνης» (21-23/6), την οποία ο ιδιοφυής σκηνοθέτης ανέβασε το 2006 στην Επίδαυρο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή