Συνεχίζονται οι εργασίες για τη µετατροπή του Σκορπιού, του θρυλικού νησιού του Ωνάση, σε παγκόσµιο, πολυτελές τουριστικό θέρετρο, µε την ολοκλήρωση του project ωστόσο να έχει καθυστερήσει σε σχέση µε τις προβλεπόµενες ηµεροµηνίες, που είχαν τεθεί αρχικά για φέτος. Την άνοιξη του 2019 ξεκίνησαν στο νησί οι πρώτες εργασίες, ενώ δηµοσιεύµατα ήθελαν το project να ολοκληρώνεται περίπου δύο χρόνια µετά.

Οι πρώτες εργασίες αφορούσαν τη ριζική ανάπλαση του νησιού, ώστε να αποµακρυνθούν τα δέντρα από εκεί όπου τα σχέδια προέβλεπαν να γίνουν τα νέα κτίρια. Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ωστόσο, ξεκίνησαν το 2020, µε το VIP exclusive club resort, σύµφωνα µε τους υπευθύνους, να ολοκληρώνεται φέτος το καλοκαίρι. Οµως το πολυτελές θέρετρο όχι µόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», δεν βρίσκεται ούτε στα µισά, αφού έχει πολύ δρόµο ακόµα ώστε να ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρώτους διάσηµους επισκέπτες. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι εργασίες για κάποια περίοδο σταµάτησαν, ενώ έγιναν αρκετές αλλαγές και αντικαταστάσεις στο προσωπικό, όπως επιθυµούσαν οι επενδυτές, που στόχο είχαν την καλύτερη διαχείριση του έργου.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ετσι, ενώ οι κατασκευές στο υπερπολυτελές νησί-resort θα ολοκληρώνονταν φέτος και ένα µεγάλο µέρος τους θα ήταν έτοιµο το καλοκαίρι, λόγω καθυστερήσεων οι εργασίες παρατείνονται για κάποιους µήνες. Το σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Snohetta, περιλαµβάνει βίλες, ελικοδρόµιο, µαρίνα, σπα, γήπεδα, πισίνες, κινηµατογραφική αίθουσα και όλα όσα χρειάζεται το νησί για να γίνει πόλος έλξης για την ελίτ του πλανήτη. Ποιες κατασκευές όµως έχουν ολοκληρωθεί µέχρι σήµερα; Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του «Secret», πρώτος στόχος ήταν να αποµακρυνθούν τα δέντρα από τα σηµεία όπου έχουν σχεδιαστεί τα καινούργια κτίσµατα, κάτι που ολοκληρώθηκε µε επιτυχία. Τα δέντρα αυτά µεταφυτεύτηκαν µε µεγάλη προσοχή σε άλλα σηµεία του νησιού και τα περισσότερα έχουν διασωθεί. Υπάρχουν και άλλα δέντρα που θα µεταφερθούν σε άλλη πλευρά του νησιού, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια ζωνών βλάστησης.

Η Ροζ Βίλα

Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικών, που κρίνουν πότε είναι η κατάλληλη εποχή και οι κατάλληλες συνθήκες για να µεταφερθούν τα δέντρα χωρίς να υποστούν βλάβη. Από τα πρώτα κτίσµατα που ετοιµάστηκαν είναι η Ροζ Βίλα, που έχει ανακατασκευαστεί, στην περιοχή East Beach. Πρόκειται για ένα υφιστάµενο διώροφο κτίριο µε συνολική δόµηση 364,43 τ.µ., µε χρήση τουριστικού καταλύµατος, που επιτρέπεται µόνο η διατήρηση, η συντήρηση και η ανακαίνισή του, καθώς και η αναδιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπως και έγινε. Από τις δέκα βίλες VIP έχουν ολοκληρωθεί οι δύο, ενώ από τις τέσσερις νέες πολυτελείς κατοικίες µε χρήση τουριστικών καταλυµάτων του κύριου τουριστικού συγκροτήµατος, µε υπαίθριες θέσεις στάθµευσης, έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι δύο.

Το σηµερινό λιµάνι ήταν στα πλάνα να επεκταθεί, ώστε να φιλοξενήσει µεγάλα σκάφη, ενώ µέχρι τώρα έχει γίνει µια πρώτη επέκταση για το σκάφος του Ρώσου επιχειρηµατία. Εκκρεµούν ακόµη µεγάλα έργα, όπως το ελικοδρόµιο -προχωράει προς ολοκλήρωση-, το αµφιθέατρο και το συνεδριακό κέντρο, αλλά και κάποια κτίρια που ο Ριµπολόβλεφ σκοπεύει να ανακατασκευάσει πλήρως. Το νησί έχει επιστάτες, αλλά και εργάτες, Λευκαδίτες ως επί το πλείστον, που το φροντίζουν καθηµερινά, αλλά και µεγάλη ασφάλεια, αφού υπάρχουν αντικείµενα αξίας.

Μάλιστα, η πρόσβαση των συνεργατών γίνεται αυστηρά και µόνο τις ώρες που δουλεύουν, ενώ ακόµα και τα καλοκαίρια, οπότε µένουν στο Νυδρί, στα ξενοδοχεία που τους παρέχουν οι επενδυτές, δεν επιτρέπεται ούτε εκείνοι να πλησιάζουν ακόµα και για µια βουτιά. Ο επιχειρηµατίας Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, που είναι λάτρης της Τέχνης, µε πανάκριβα έργα στην κατοχή του, ήδη έχει µεταφέρει ένα τεράστιο γλυπτό πολύ µεγάλης αξίας, που βρίσκεται στην είσοδο του νησιού. Αυτό παραµένει εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ, όταν ξεκινήσει η ανέγερση των χώρων ψυχαγωγίας, όπως το αµφιθέατρο, θα µεταφερθεί αλλού.