8 Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day).

Η ημερομηνία που κάθε χρόνο αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Μια ημέρα που πρέπει πάντα να μας θυμίζει την ιστορία πίσω της, πριν θεσπιστεί, για όλα όσα πάλεψαν οι γυναίκες αυτού του κόσμου.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, λοιπόν, σύγχρονες, δυναμικές γυναίκες μιλούν στα parapolitika.gr, δίνοντας δύναμη σε όλες τις γυναίκες αυτού του κόσμου να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, γυναίκες δυναμικές, που απασχολούν συχνά την επικαιρότητα, μιλούν για τις γυναίκες.

Η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Νόνη Δούνια, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, η Χριστίνα Κοραή, η Στέλλα Γκαντώνα και η Αλεξάνδρα Καϋμένου εξηγούν «τι σημαίνει γυναίκα».

«Τι είναι γυναίκα;», «Η γυναίκα που θαυμάζω», «Τι ακούω καθημερινά ως γυναίκα;», «Η γυναίκα σε πολλαπλούς ρόλους» και «Βήματα για την ισότητα». Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία μιλούν στα parapolitika.gr οι συγκεκριμένες γυναίκες.

Τι είναι γυναίκα;

«Πολλοί ρόλοι σε μια γυναίκα, πολ;y μεγάλη δύναμη. Η μητέρα, η οποία κάθε μέρα φροντίζει για τα παιδιά, η κόρη, η οποία μπορεί να φροντίζει για τους γονείς. Η εργαζόμενη, η οποία προσπαθεί καθημερινά να πετύχει το καλύτερο για την επαγγελματική της ανέλιξη. Και πάρα πολλοί περιορισμοί, οι οποίοι υπάρχουν γύρω. Και βέβαια η γυναίκα η οποία καθημερινά, με μια δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα την ίδια στιγμή, δεν σταματά να μας εκπλήσσει», σημειώνει στα parapolitika.gr η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είναι απλουστεύσεις, που γίνονται σε κάθε γενίκευση, στο ότι μπορούμε και κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και νομίζω ότι μπορούμε και τα κάνουμε πολλά και καλά», λέει η υπουργός Εργασίαw, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Νόνη Δούνια λέει από την πλευρά της: «Η γυναίκα για μένα σημαίνει δύναμη, αντοχή, ενσυναίσθηση, φροντίδα, συναίσθημα, όλα αυτά σε ένα πάρα πολύ ωραίο πακέτο».

«Γυναίκα σημαίνει ζωή, είναι η ίδια η ζωή. Γυναίκα σημαίνει αγάπη. Σημαίνει ενσυναίσθηση. Σημαίνει μητρότητα. Ελπίδα. Ευαισθησία, αλλά και δύναμη», λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό, έχει κάνει ήδη το πρώτο σημαντικό βήμα για την αυτογνωσία της. Παντού, η αλήθεια μας. Αυτή, λοιπόν, να βγάζουμε», λέει η Χριστίνα Κοραή, δημοσιογράφος στα Παραπολιτικά 90,1.

Η Στέλλα Γκαντώνα, δημοσιογράφος στα Παραπολιτικά 90,1, σημειώνει: «Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα διασκέδασης. Αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας. Είναι επέτειος-σύμβολο των αγώνων, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου».

H γυναίκα σε πολλαπλούς ρόλους

«Είναι δύσκολο. Κάθε μέρα για μια γυναίκα είναι δύσκολη. (...) Όμως τα καταφέρνουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε, είμαστε οι καλύτερες mutlitaskers και εντέλει γυναίκα σημαίνει να τα καταφέρνεις όλα και να τα καταφέρνεις όλα καλά», λέει η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Οι γυναίκες που θαυμάζω

«Η γυναίκα που θαυμάζω είναι κάθε γυναίκα της διπλανής πόρτας και μη, η οποία κυνηγάει τα όνειρά της και δεν το βάζει κάτω», σημειώνει η Νόνη Δούνια.

«Οι γυναίκες είναι μικρές ηρωίδες. Ηρωίδες μια καθημερινότητας με δυσκολίες και αλλεπάλληλες στιγμές αμφισβήτησης. Η γυναίκα είναι αυτή που φέρνει στον κόσμο μια ζωή. Η καθεμία από εμάς πρέπει να θαυμάζει τον εαυτό της γι' αυτό που είναι. Γι' αυτά τα μικρά ή μεγάλα που πετυχαίνει καθημερινά», λέει η δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών» και διευθύντρια σύνταξης του parapolitika.gr, Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Τι ακούω καθημερινά επειδή είμαι γυναίκα;

«Δυναμική για γυναίκα. Ή πολύ γλυκιά για δικηγόρος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που να αποσυνδέσουμε το επάγγελμα από την αρρενωπότητα και τη "ματσό" νοοτροπία», λέει η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, δικηγόρος και εκπρόσωπος Τύπου της ΟΝΝΕΔ.

Αυτά είναι μερικά απ' όσα λένε οι σύγχρονες γυναίκες στα parapolitika.gr για όλες εμάς, τις γυναίκες του σύγχρονου κόσμου.

Δείτε το βίντεο του parapolitika.gr για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας