Ο Bert Janssen από την Ολλανδία, σε ηλικία 57 ετών, κατέκτησε μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες ως ο ασθενής που έχει επιζήσει τα περισσότερα χρόνια μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.

Η ιστορία του Janssen ξεκινά στην εφηβεία, όταν διαγνώστηκε με σοβαρό καρδιακό νόσημα. Οι γιατροί του έδιναν μόνο έξι μήνες ζωής, όμως, χάρη σε μια μεταμόσχευση καρδιάς το 1984, κατάφερε να νικήσει τις πιθανότητες και να ζήσει μια πλήρη ζωή.

"Θέλω να αποτελώ παράδειγμα για τους ανθρώπους", δηλώνει ο Janssen, ο οποίος, μετά από 40 χρόνια με μεταμοσχευμένη καρδιά, αποδεικνύει ότι η ζωή μετά από μια τόσο σοβαρή επέμβαση είναι δυνατή και γεμάτη.

skyn

 

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της Αγγλίας από τον πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων, Μαγκντί Γιακούμπ. "Εκείνη την ημέρα την θεωρώ σημαντικότερη από τα γενέθλιά μου", λέει ο Janssen, ο οποίος σήμερα είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και λάτρης της αεροπλοΐας.

Παρότι η ζωή του βελτιώθηκε δραστικά μετά την επέμβαση, ο Janssen λαμβάνει φάρμακα για την καρδιά του, τα οποία έχουν κάποιες παρενέργειες. "Εξακολουθώ να κάνω ό,τι θέλω, σε γενικές γραμμές, αλλά με διαφορετικό ρυθμό", εξηγεί.

Το προσδόκιμο ζωής για τους καρδιοπαθείς μετά από μεταμόσχευση είναι περίπου 16 χρόνια, σύμφωνα με τον καρδιολόγο του Janssen, Κάσπερ Ίαρλινγκς. Ο Janssen, όμως, κατάφερε να σπάσει τα προγνωστικά και να γράψει ιστορία, όντας ο μακροβιότερος ασθενής με μεταμοσχευμένη καρδιά.

"Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και να είναι δραστήριοι. Αυτό έκανε ο κ. Γιάνσεν", τονίζει ο Ίαρλινγκς.

sky2

Ο Janssen αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ιστορία του δίνει ελπίδα και αποδεικνύει ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά από μια τόσο δύσκολη δοκιμασία.

Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στον Καναδό Χάροντ Σοκίρκα, ο οποίος έζησε 34 χρόνια και 359 ημέρες μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο Janssen ευχαριστεί τον Γιακούμπ για το κατόρθωμά του και την αφοσίωσή του στην παγκόσμια υγεία, ενώ ο Γιακούμπ τονίζει ότι ο Janssen είναι αυτός που αξίζει ευχαριστίες.