Αν η Νέα Υόρκη είναι η πιο εμπορική Εβδομάδα Μόδας, το Παρίσι παράγει τάσεις και το Μιλάνο στυλ, τότε το Λονδίνο μπορεί να απολαμβάνει τον τίτλο της πιο ευρηματικής, πολύχρωμης, απρόσμενης, τρελής διοργάνωσης. Και κάπως έτσι, τώρα που μόλις ολοκληρώθηκαν οι επιδείξεις στη βρετανική πρωτεύουσα, μπορούμε να έχουμε και την ετυμηγορία. Με τους σχεδιαστές που κέρδισαν τις εντυπώσεις, αφήνοντας μάλλον απέξω τον Ερντέμ, τον Τούρκο δημιουργό που επέλεξε ιδανικό φόντο για την τελευταία του συλλογή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, με τη Μαρία Κάλλας ως μούσα. Πώς θα θυμόμαστε τη φετινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου που συμπληρώνει 40 χρόνια από την εναρκτήρια σεζόν το 1984; Δεν ζουν πλέον η Βίβιεν Γουέστγουντ και ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ούτε η Σοφία Κοκοσαλάκη, που ήταν το αγαπημένο παιδί των Βρετανών αγοραστών και κριτικών μόδας. Επίσης, δεν παρουσιάζει πλέον δείγμα της δουλειάς του ο Τζον Γκαλιάνο στο πλαίσιό της. Όμως ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψουμε νέα ταλέντα.


colman_Campbell
Δημιουργίες του Τζόναθαν Άντερσον Ολίβια Κόλμαν και Ναόμι Κάμπελ


Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου: Ξεχώρισε η Ελληνίδα δημιουργός Δήμητρα Πέτσα

Όπως συνέβη στην επίδειξη της διάσημης σχολής μόδας του Central Saint Martins. Η νοσταλγία είναι η απόλυτη τάση για τον χειμώνα του 2024-25 που έρχεται. Δύο σχεδιαστές της Γενιάς Z, οι Κόνερ Ιβς και Σινέιντ Γκόρεϊ, λάνσαραν στην πασαρέλα τεχνολογικά απομεινάρια της αυτοκρατορίας της Apple, την ίδια στιγμή που ο βετεράνος της διοργάνωσης Τζόναθαν Άντερσον πρόταξε ασημένιες περούκες. Οι καλεσμένοι στο σόου του Burberry μεταφέρθηκαν πίσω στον χρόνο, με τη φωνή της Έιμι Γουαϊνχάουζ, για να δούμε στην πασαρέλα μυθικά μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ. Σκεφτείτε 107 brands, 43 επιδείξεις μόδας. Θα ξεχωρίσουμε την Ελληνίδα δημιουργό Δήμητρα Πέτσα ή Di Petsa, την οποία έχουν τιμήσει από τη Ζεντάγια μέχρι την Μπέλα Χαντίντ, για το χαρακτηριστικό wet look της. Ο Χάρις Ριντ τόλμησε να σερβίρει κοκτέιλ με ουίσκι στις αίθουσες της Tate Britain. Να ευχηθούμε να μην υιοθετήσει την ίδια τακτική ο Ερντέμ…


di_petsa
Δύο δημιουργίες της Di Petsa


Γιατί οι σταρ του Χόλιγουντ δεν προτιμούν το Λονδίνο

Το Λονδίνο δεν έχει την πρώτη σειρά που φανταζόμαστε. Οι σταρ του Χόλιγουντ προτιμούν παραδοσιακά το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, όπως και το Μιλάνο, σπανιότερα αλλάζουν το πρόγραμμά τους για να βρεθούν τον Φεβρουάριο στη βρετανική πρωτεύουσα. Ειδικά τώρα που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να φωτογραφηθούν με τη Μέγκαν Μαρκλ ή την Κέιτ Μίντλετον και Βρετανίδες σχεδιάστριες, όπως η Βικτόρια Μπέκαμ που έχει επιλέξει να μην παρουσιάζει τη δουλειά της στη Νέα Υόρκη.

Και πάλι όμως υπάρχει λόγος να δούμε γιατί το Λονδίνο διατηρεί ακόμη τη φήμη ότι είναι πιο προκλητικό από ό,τι οι υπόλοιπες μητροπόλεις της μόδας. Στα απρόσμενα σημεία που φιλοξενούνται παραδοσιακά τα σόου, γκαράζ, κλαμπ και μεσαιωνικές εκκλησίες, αποθήκες και πλατείες, μουσεία, θέατρα και παλάτια... Ξεχωρίσαμε την Ολίβια Κόλμαν, την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, με κλασικό, ασπρόμαυρο στυλ, στην επίδειξη του Burberry. Αλλά και την Κάρα Ντελβίν, η οποία προτιμά να κάθεται στα front rows από το να παίζει ρόλο μοντέλου από τότε που αποφάσισε να πει «αντίο» στο αλκοόλ. Στην ίδια επίδειξη είδαμε και τον ηθοποιό Κάλουμ Τέρνερ που τελευταία εμφανίζεται παντού ως το νέο αμόρε της Ντούα Λίπα.

Στο ντεφιλέ του Τζόναθαν Άντερσον, πάλι, ξεχώρισε η Μίνι Ντράιβερ που έχουμε καιρό να δούμε στη μεγάλη οθόνη. Όσο για την influencer Αλέξα Τσανγκ έμοιαζε να πηγαίνει από τη μια επίδειξη στην άλλη. Άλλοτε με φίλους, άλλοτε με τον σύντροφό της ή μόνη της. Αλλάζοντας ύφος, brand και αξεσουάρ, μέσα στο αυτοκίνητο, όπως άλλωστε έχουμε δει συχνά και σε βίντεο στο ΤikTok. Η Λίλι Τζέιμς πόζαρε με την Κρίστιν Σκοτ Τόμας στην πολυσυζητημένη επίδειξη του Ερντέμ -για τους λάθος λόγους- στο Βρετανικό Μουσείο. Και η Ρόζαμουντ Πάικ θύμιζε μοντέλο σε κάθε σόου, αφού λάνσαρε και ένα σύνολο από την τελευταία κολεξιόν. Made in London; Μούσες με καρό και κασμίρ, τσάι και συμπάθεια, στάχτη και Burberry.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»