Ο Λιονέλ Μέσι, το βοδινό κρέας, το τάνγκο, ο Ντιέγκο Μαραντόνα φυσικά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που έχουν οι Αργεντινοί να καυχιούνται. Προσθέστε σε αυτή τη λίστα και τον Ρικάρντο Νταρίν, για πολλούς τον «Μέσι του κινηματογράφου» της Αργεντινής.   

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την εξαιρετικό φιλμ «El secreto de sus ojos» (Το μυστικό στα μάτια της), και το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που απέσπασε το 2009 με πρωταγωνιστή τον 67χρονο σήμερα, Ρικάρντο Αλμπέρτο Νταρίν.

Το ντοκιμαντέρ για το έπος του Μέσι και της Αργεντινής στο Μουντιάλ του Κατάρ

Ο πιο παραγωγικός Αργεντινός ηθοποιός, έχοντας αφήσει πίσω του την εποχή που στην Αργεντινή έσπευδαν να τον απολαύσουν σε σαπουνόπερες, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς πριν από λίγες ημέρες, στην πατρίδα του, κυκλοφόρησε στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ «Elijo Creer» (Soccer Soul). Αφηγητής είναι ο Νταρίν σε ένα ακόμα κινηματογραφικό βήμα του. Πρόκειται για την καταγραφή της πορείας της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής, τού Λιονέλ Μέσι στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Προηγήθηκε το 2022 η ταινία «Argentina, 1985» στην οποία ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βρίσκει στο πρόσωπο του Νταρίν τον ιδανικό πρωταγωνιστή και καταπιάνεται με την ιστορία της δίκης των στρατηγών της αργεντίνικης δικτατορίας και των εισαγγελέων που την έφεραν εις πέρας.


Η νύχτα που ο Νταρίν υπερασπίστηκε τον Μέσι ως ακροατής σε ραδιοφωνικές εκπομπές!

Επιστροφή στο ποδόσφαιρο για το οποίο ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί είχε πει κάποτε ότι μόνο στους αγώνες ποδοσφαίρου οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στην παιδική τους ηλικία. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν σε κάποιες στιγμές, «μια επιστροφή στις ποδοσφαιρικές ρίζες της, παίζοντας ποδόσφαιρο για διασκέδαση, σαν παιδιά», συμπληρώνει ο Νταρίν με τους συμπατριώτες του να ανασύρουν μια ιστορία από το παρελθόν που συνδέει τον Αργεντινό σταρ της μεγάλης οθόνης με αυτόν των γηπέδων.

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες το βραβείο «The Best» της FIFA κι αυτό προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις ειν’ η αλήθεια. Ακριβώς όπως πριν από αρκετά χρόνια, ύστερα από ένα κακό βράδυ του Μέσι με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, που τα ισπανικά ραδιόφωνα είχαν «πάρει φωτιά» με τους ακροατές να τα βάζουν μαζί του.

Ο Ρικάρντο Νταρίν, αφού είχε δει τον αγώνα της Μπαρτσελόνα, συνοδευόμενος από μια φίλη του δημοσιογράφο, εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, περπατούσε στην λεωφόρο «Paseo de Gracia», στο κέντρο της Καταλανικής πόλης. Ήταν Τετάρτη, η ώρα περασμένη, η βραδιά αρκετά κρύα κι ο Ρικάρντο σχημάτισε στο κινητό του τον τηλεφωνικό αριθμό του ραδιοφωνικού σταθμού που άκουγε νωρίτερα.

Αρκετά εκνευρισμένος, τσακωνόταν για ώρα με έναν δημοσιογράφο και τα έβαζε με αυτούς που κατηγορούσαν τον Μέσι για την απόδοσή του.  «Θα πρέπει να πλένετε το στόμα σας με σαπούνι αυτό το Σαββατοκύριακο όταν αυτός (ο Λιονέλ Μέσι) θα βάζει τρία γκολ», είχε πει ο διάσημος ηθοποιός και όντως το επόμενος Σαββατοκύριακο ο ποδοσφαιριστής, της Μπαρτσελόνα τότε, είχε βάλει τρία γκολ.

Έψαχνε ταξί μέσα στη νύχτα και του προέκυψε... σοφέρ Μέσι

Η ώρα όμως περνούσε και πουθενά δεν εμφανιζόταν ταξί, ενώ η συνοδός του Νταρίν απορούσε γιατί υπερασπιζόταν με τέτοιο πάθος έναν άνθρωπο που δεν ήταν καν φίλος του. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε απότομα μπροστά τους. «Από το πουθενά, και ενώ βρισκόμουν με την πλάτη στη λεωφόρο, ακούω «Ρικάρντο!». Γύρισα και ήταν αυτός, ο Μέσι. Με κοίταξε σαν να νόμιζε ότι ήταν κάτι μαγικό», επανάλαβε πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Νταρίν που μαζί με τη φίλη του επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν οδηγό τον Μέσι.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο τραυματίας τότε Λιονέλ Μέσι, μετακινούμενος με πατερίτσες, βρέθηκε στο θέατρο «Tivoli» της Βαρκελώνης όπου παρακολούθησε την παράσταση «Σκηνές από έναν γάμο», του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Πρωταγωνιστής ήταν ο Ρικάρντο Νταρίν, του οποίου υπήρξε κατά κάποιο τρόπο οδηγός, για ένα βράδυ. Σήμερα, Μέσι και Νταρίν είναι καλοί φίλοι.