Για πολλούς ήταν σοκ. Οχι για τις αδελφές της, Αννα-Μαρία και Βενεδίκτη - γνώριζαν πρώτες την απόφασή της να εγκαταλείψει τον θρόνο της Δανίας. Η ανακοίνωση της βασίλισσας Mαργαρίτας Β’, της μακροβιότερης μονάρχου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, σύμφωνα με την οποία παραιτείται στις 14/1/2024, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον βασιλικό θώκο στον πρωτότοκο γιο της, Φρειδερίκο, εξέπληξε πολλούς. Μάχιμη στα 83, δυναμική, επιστήμων και καλλιτέχνιδα, είναι η μόνη πια βασίλισσα στη «γηραιά ήπειρο» - για λίγο, έστω, ακόμα. Από νεαρή κάπνιζε δύο άφιλτρα πακέτα «Καρέλια» την ημέρα, που μάλιστα είναι απαγορευμένα εκεί εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πίσσα, παρότι είναι επικεφαλής της οργάνωσης κατά των ασθενειών των πνευμόνων στη χώρα της. Πολυσχιδής, σπούδασε Φιλοσοφία και Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Ααρχους και συνέχισε με σπουδές στο London School of Economics. Στο Λονδίνο γνώρισε τον Γάλλο διπλωμάτη Ανρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, παντρεύτηκαν, το ’68 απέκτησαν τον Φρειδερίκο και το ’69 τον Γιόακιμ. Στις 14/1/1972 ο πατέρας της απεβίωσε και ανακηρύχθηκε βασίλισσα. Ζωγράφος, σχεδιάστρια μόδας -έφτιαχνε ρούχα για θεατρικά και τον εαυτό της-, μιλάει πέντε γλώσσες, ενώ με τον άνδρα της μετέφρασαν Σιμόν ντε Μποβουάρ («Ολοι οι άνθρωποι είναι θνητοί»).

2_3
▶ Η βασίλισσα με τις δύο αδελφές της, Αννα-Μαρία και Βενεδίκτη

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, όλα άλλαξαν. Εκ του αποτελέσματος, η βασιλική εξουσία την κούρασε. Βαρέθηκε ίσως κιόλας. Και θέλει να περάσει ήσυχα όσα χρόνια τής απομένουν. Τώρα, ανακοινώνοντας την παραίτησή της, επισήμανε: «Τότε σκέφτηκα αν ήρθε η ώρα να αφήσω την ευθύνη στην επόμενη γενιά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14/1/2024 -52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα- θα αποχωρήσω. Αφήνω τον θρόνο στον γιο μου, πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο». Αυτά, αφού είχε «ξηλώσει» τους τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του μικρότερου γιου της, Γιόακιμ, υποβιβάζοντάς τα σε κόμητες, στάζοντας το «φαρμάκι» της.

1_3
▶ H βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ με κόκκινη τουαλέτα


Ο Τζέιμς Μποντ-πιγκουίνος

Νέος αέρας, ούτως ή άλλως, θα αρχίσει να φυσάει στην ευρωπαϊκή μοναρχία με την ανάληψη του θρόνου από την Αυτού Μεγαλειότητα βασιλιά Φρειδερίκο Χ τον Ιανουάριο. Βρέθηκε στο πόδι της μητέρας του αναγκαστικά κατά τη θεραπεία της, πραγματοποιώντας την πρώτη του περιοδεία (26/2-2/3/2023) ως αντιβασιλέας στην Ινδία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη. Αλλά είναι… σκανδαλιάρης. Το φθινόπωρο, ο 55χρονος, που δεν χρειάστηκε να φτάσει στη δεκαετία των 70 για να πάρει τον θρόνο, όπως ο Κάρολος, προκάλεσε σκάνδαλο: Βρέθηκε στη Μαδρίτη με τη 47χρονη Μεξικανή ηθοποιό Τζινοβέβα Κασανόβα. Απαθανατίστηκαν στις 8/11/2023 από παπαράτσι του «Lecturas», ενώ γράφτηκε πως διανυκτέρευσε στο διαμέρισμά της - τότε η σύζυγός του έλειπε στη Ν.Υ.

3_3
▶ Ο πρίγκιπας Φρειδερίκος με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη

Η Μαίρη, επιτυχημένη μαρκετίστρια, το 2000 τον γνώρισε ως Φρεντ σε μπαρ του Σίδνεϊ, όπου εκείνος είχε μετοικήσει. Προκειμένου να την αποδεχθούν στην κλειστή βασιλική «κάστα», άλλαξε δόγμα, έμαθε δανέζικα και υπέγραψε ότι σε περίπτωση διαζυγίου δεν θα έφερε αξίωση στους απογόνους που θα αποκτούσαν. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας (2004) την παντρεύτηκε στον Καθεδρικό Ναό της Κοπεγχάγης. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ενώ η αναρρίχηση στον θρόνο λέγεται πως ήταν η αιτία που το 2019 εκείνος αποχώρησε από τις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ααρχους, όπως και η μητέρα του, έκανε μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, υπηρέτησε και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετείχε σε αγώνα Ironman, τερμάτισε σε μαραθώνιο σε 3 ώρες, 22 λεπτά και 50'' και κατέκτησε μετάλλια στην ιστιοπλοΐα και στο αλπικό σκι. Και, ναι, είχε και ατυχήματα. Επιπλέον, είναι ακτιβιστής, οικολόγος. Νωρίτερα, ο καθ’ έξιν bon viveur, που χαρακτηριζόταν «πρίγκιπας των πάρτι», είχε πάρει το παρατσούκλι «Pingo». Οχι επειδή μονίμως -λόγω πάρτι- κυκλοφορούσε με black tie, αλλά γιατί, ενώ υπηρετούσε στο Ναυτικό, η στολή του σε μάθημα κατάδυσης γέμισε νερό και βάδιζε σαν… πιγκουίνος. «Δεν θέλω να κλειστώ σε φρούριο, αλλά να είμαι ο εαυτός μου - άνθρωπος», έχει πει, εννοώντας πως θα παραμείνει ο ίδιος και μετά τη στέψη του. Κάτι σαν royal Tζέιμς Μποντ.

4_3
▶ Όλη η βασιλική οικογένεια στα σκαλια του παλάτιου

Οσο για τις σχέσεις της Μαργαρίτας με την Αννα-Μαρία, ήταν, είναι και θα είναι καταπληκτικές. Εχουν κάνει κοινές διακοπές. Πρώτη-πρώτη την επισκέφθηκε στο Πόρτο Χέλι στα 70ά της γενέθλια, ταξίδεψαν ενθουσιασμένες στη Σουηδία για το Χρυσό Ιωβηλαίο του βασιλιά Καρλ XVI Γκουστάφ (με το βασιλικό γιοτ «Dannebrog») και τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποίησαν reunion με τη Βενεδίκτη, ακολουθώντας την προτροπή της μητέρας τους, που τις ήθελε αχώριστες. Και τώρα, οι τρεις αδελφές παραδίδουν -η καθεμιά με τον τρόπο της- τα σκήπτρα στις επόμενες γενιές. Aλλιώς, τέλος εποχής στους βασιλικούς κόλπους της «γηραιάς ηπείρου».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»