Θα τους αναζητήσετε στο LinkedΙn και όχι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επενδύουν στην εικόνα και σπανιότερα στο περιεχόµενο και την ουσία. Επειδή η εικόνα δεν τους αφορά. Προφανώς, επίσης δεν θα τους δείτε να ποζάρουν µε αναγνωρίσιµα brands.

Οι εγκέφαλοι made in Greece δεν έχουν χρόνο για «likes» και καρδούλες. Βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις σε εταιρείες-κολοσσούς. Είναι οι Ελληνες που µας κάνουν εθνικά υπερήφανους. Γιατί, πολύ απλά, βρίσκονται στην κορυφή της επιστήµης. Και κάπως έτσι αναζητήσαµε τους επιστήµονες του εξωτερικού, οι οποίοι ανήκουν στην ελίτ µιας παγκόσµιας επιστηµονικής κοινότητας, στελεχώνοντας κορυφαία πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα. Ευκαιρία να γνωρίσουµε τρεις πρωταγωνιστές µέσα από οµιλίες τους, βίντεο και TED Talks. Θα µιλήσουν για τα προβλήµατα του πραγµατικού κόσµου. Την κυβερνοασφάλεια. Την «έξυπνη» επικοινωνία. Αν θέλουν να σώσουν και το µέλλον µας; Με τρεις γκουρού της καινοτοµίας µπορούµε να νιώθουµε ήδη πιο ασφαλείς.

Θωμάς Καραγιάννης:  Από το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας, ανώτατος ερευνητής στη Microsoft

Ο Θωµάς Καραγιάννης είναι ανώτερος ερευνητής στην οµάδα συστηµάτων και δικτύων υπολογιστών της ερευνητικής οµάδας της Microsoft στο Κέιµπριτζ, στην Αγγλία. Με τουλάχιστον 50 δηµοσιεύσεις επιστηµονικών έργων σε παγκόσµια επιστηµονικά συνέδρια και διδακτορικό στην επιστήµη των υπολογιστών από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, στην Αµερική, ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία όταν πήρε το πτυχίο του στο Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε να το περιµένουµε. Είχε περάσει πρώτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Eργάστηκε στην Intel, καθώς και στο Κέντρο για την Εφαρµοσµένη Ανάλυση των ∆εδοµένων του Internet (Center for Applied Internet Data Analysis - CAIDA). Σήµερα συστήνεται ως Principal Researcher στη Microsoft.

«Υποθέτω ότι η καριέρα µου στη Microsoft έχει καλύψει όλα τα στάδια. Ολοκλήρωσα µια υποτροφία κι έπειτα έγινα µέλος ως µεταδιδακτορικός φοιτητής, καταλήγοντας να λαµβάνω θέση εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης. Αρχικά ως ερευνητής και, τώρα, ως ανώτατος ερευνητής», θα πει. Για τον Θωµά Καραγιάννη, «το Microsoft Research είναι από τα πιο συναρπαστικά µέρη για να βρίσκεται και να εργάζεται κανείς. Εχω την ευκαιρία να σώσω το µέλλον δουλεύοντας µε µέσα τελευταίας τεχνολογίας, µε ορισµένα από τα κορυφαία µυαλά της ερευνητικής κοινότητας. Η οµάδα των συστηµάτων και δικτύων µας εστιάζεται κυρίως στη δηµιουργία συστηµάτων σηµαντικών για τα προβλήµατα του πραγµατικού κόσµου».

Ευάγγελος Γαζής: O ειδικός στην κυβερνοασφάλεια της Huawei

Kαι στην οµάδα της Huawei ξεχωρίζει ένας Ελληνας. Πρόκειται για τον δρα Eυάγγελο Γαζή, Chief Architect στην ανάπτυξη καινοτοµιών στη Huawei Technologies, που γνωρίζει τα πάντα για την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας. Θεωρείται καταξιωµένος µάνατζερ και «εµψυχωτής» των οµάδων του. Με µπάτσελορ στην Πληροφορική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, µάστερ στα Συστήµατα Επικοινωνιών και ∆ίκτυα από το ίδιο πανεπιστήµιο και Executive MBA στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, στην AGT International και στην Cognizant ως Director Big Data Lead.

Σήµερα ανήκει στην οµάδα του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei. Ως υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών της εταιρείας και σύµβουλος ερευνητικών προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θεωρείται τυχαία από τους πλέον ειδικούς να µιλήσει για την κυβερνοασφάλεια. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «σαφώς και δεν µπορούµε να προστατεύσουµε ό,τι δεν γνωρίζουµε πως χρήζει προστασίας. Η πλήρης και λεπτοµερής καταγραφή και διαχείριση των στοιχείων αξίας µιας επιχείρησης και της σηµαντικότητάς τους αποτελούν τον πυλώνα της κυβερνοασφάλειας». Για τον δρα Γαζή, «η αντιµετώπισή της ως µια καθηµερινής, υγιούς πρακτικής, απαραίτητης για την επιβίωση και τη µακροβιότητα της επιχείρησης, είναι ίσως η απλούστερη -και χρησιµότερη- συµβουλή για µια σύγχρονη επιχείρηση».

Kωνσταντίνος Γερασόπουλος: Εφτιαξε την πιο ανθεκτική µπαταρία στον κόσµο, στο APL του Johns Hopkins

O δρ Kωνσταντίνος Γερασόπουλος, από την άλλη πλευρά, είναι ο βασικός ερευνητής στο εργαστήριο APL (Applied Physics Laboratory) στο Πανεπιστήµιο Johns Hopkins, στη Βαλτιµόρη. Είναι εκείνος που έφτιαξε την πιο ανθεκτική µπαταρία στον κόσµο. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήµιο του Μέριλαντ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την αποθήκευση ενέργειας και τις προηγµένες τεχνικές κατασκευής νέων διατάξεων και συστηµάτων.

O διεθνώς καταξιωµένος ηλεκτρολόγος µηχανικός ηγείται οµάδας ερευνητών που δηµιούργησε µια µπαταρία τόσο ανθεκτική ώστε να λειτουργεί ακόµα κι αν επιχειρήσει κανείς να την κόψει ή να τη βυθίσει σε θαλασσινό νερό. Πρόκειται για την ισχυρότερη µπαταρία στον κόσµο. «Θέλαµε να δείξουµε τις πραγµατικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρµογές. Ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς µας, που είναι εκτεθειµένοι σε ακραίες συνθήκες κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της µπαταρίας να διατηρεί την ασφάλεια και την απόδοσή της είναι άνευ προηγουµένου», λέει ο δρ Γερασόπουλος.

«Αυτό που περιορίζει τον παράγοντα µορφής των σηµερινών µπαταριών ιόντων λιθίου είναι οι εύφλεκτοι οργανικοί ηλεκτρολύτες». «Για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια, χρειάζεστε επαρκή συσκευασία και µέτρα προστασίας», συνεχίζει και καταλήγει: «Η σηµερινή γενιά εύκαµπτων µπαταριών παρουσιάζει σηµαντικές δυνατότητες, αλλά βρίσκεται ακόµη σε φάση πρωτοτύπων. Η οµάδα αναζητά ευκαιρίες για τη µετάβαση της τεχνολογίας, ώστε να καταστεί διαθέσιµη στον Στρατό».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής