Η Ιωάννα Λαλαούνη, διευθύντρια του οµώνυµου Μουσείου Κοσµήµατος, είναι η κόρη του χρυσοχόου Ηλία Λαλαούνη, ο οποίος έχει γίνει πολύ γνωστός για τη δηµιουργία πολυτελών χρυσών κοσµηµάτων. Τη συναντήσαµε και µίλησε αποκλειστικά στο «Secret» για τον πατέρα της, το φετινό γούρι, αλλά και την ειδική παραγγελία που έκανε ένας πελάτης στον αείµνηστο πατέρα της για τον Κωνσταντίνο Καραµανλή.

Το 2024 το Μουσείο Κοσµήµατος «Ηλία Λαλαούνη» κλείνει 30 χρόνια. Είστε η διευθύνουσα σύµβουλος του µουσείου.

Βρισκόµαστε στον χώρο που ήταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη για πολλές δεκαετίες και το 1994 άνοιξε το πρώτο µουσείο για το κόσµηµα και τις διακοσµητικές τέχνες στην Ελλάδα. Σκοπός του µουσείου είναι να προβάλλει το έργο του Ηλία Λαλαούνη για την παγκόσµια χρυσοχοΐα αλλά και να παρουσιάζει διακοσµητικές και παραδοσιακές τέχνες που τείνουν να εκλείψουν. Μέσα από το πρόγραµµά µας, δηλαδή τις µόνιµες εκθέσεις, τα εργαστήρια, τα σχολικά προγράµµατα και όλες τις δραστηριότητες που έχουµε, προβάλλουµε τον Ελληνισµό σε όλο τον κόσµο.

Ο Ηλίας Λαλαούνης ήταν πατέρας σας. Τι σηµαίνει για εσάς το όνοµά του;

Ο πατέρας µου ήταν ο µέντοράς µου. Μου έµαθε τα πάντα που έχουν σχέση µε το κόσµηµα, τα πάντα που έχουν σχέση µε την οργάνωση, τη διοίκηση, ώστε να µπορέσω µετά τις σπουδές µου να αναλάβω ένα τέτοιο µεγάλο έργο, γιατί είναι ένα ιδιωτικό µουσείο, είναι αυτοχρηµατοδοτούµενο, αλλά και το µοναδικό στον κόσµο. Είµαστε πάρα πολύ ευτυχείς γιατί έχουµε επισκέπτες από όλο τον κόσµο, οι οποίοι όχι µόνο εκτιµούν ό,τι άφησε ο Ηλίας Λαλαούνης για τη σύγχρονη χρυσοχοΐα, που αφορά τις νέες τεχνολογίες, τις µόδες, τις τεχνικές, αλλά και τα πάρα πολύ ωραία κοσµήµατα και αντικείµενα. Αφησε µια µεγάλη παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισµό και, φυσικά, για τη νέα παραγωγή.

Πρόσωπα του διεθνούς τζετ σετ έχουν επιλέξει να φορέσουν κοσµήµατά σας.

Εχουν φορέσει κοσµήµατά µας γυναίκες σε όλο τον κόσµο, ενώ άνδρες έχουν αποκτήσει αντικείµενα, σκήπτρα, σταυρούς. Εχουν γίνει ειδικές παραγγελίες: η ολυµπιακή δάδα, τα σπαθιά των γαλλοακαδηµαϊκών... ∆εν είναι µόνο γυναίκες, είναι και άνδρες. Οι γυναίκες που είναι γνωστές είναι οι Σαρλίζ Θέρον στην ταινία «Hancock», που είχε φορέσει δικά µας σκουλαρίκια, η Ελίζαµπεθ Τέιλορ, η Τζάκι Ωνάση και άλλες.

Είχατε φτιάξει και κάτι για τον αείµνηστο Κωνσταντίνο Καραµανλή;

Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής ήταν γκόλφερ. Επαιζε γκολφ και ο πατέρας µου του είχε φτιάξει ένα δώρο που ήταν ειδική παραγγελία: ήταν έντεκα µικρά αντικείµενα σε οψινιανό, που ήταν ο αθλητής του γκολφ σε δώδεκα διαφορετικές στάσεις.

Πώς αισθάνεστε που ονόµατα τέτοιου βεληνεκούς επιλέγουν το brand σας;

Είναι πολύ σηµαντικό για το προϊόν. Τόσο ως προϊόν όσο και ως τεχνική και ως διακοσµητική τέχνη, η οποία παρουσιάζεται σε όλο τον κόσµο αυτήν τη στιγµή.

Φέτος το γούρι σας είναι το ελάφι.

Το ελάφι το σχεδίασε η αδελφή µου η Μαρία, η οποία σχεδιάζει όλα τα κοσµήµατα του οίκου και έχει κάνει πάρα πολλά σχέδια σε πολύ όµορφες συλλογές. Τα κοσµήµατα που σχεδιάζει είναι πάρα πολύ µοντέρνα. Το φετινό γούρι είναι κάτι που φοριέται όχι µόνο τώρα, την εποχή των Χριστουγέννων, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου.

Είστε τέσσερις αδελφές στην οικογένεια κι εσείς η πιο low profile. Είναι επιλογή σας;

Είναι επιλογή µου, γιατί εµένα στόχος της ζωής µου είναι η πολιτιστική εκπαίδευση. ∆ηλαδή τα εκπαιδευτικά προγράµµατα και οι τρόποι µε τους οποίους µπορούµε να βάλουµε τη νέα γενιά όχι µόνο στον χώρο του κοσµήµατος, όχι µόνο στον χώρο του πολιτισµού, όχι µόνο στον χώρο της δηµιουργίας και της παραγωγής, αλλά και στον χώρο της κοινωνίας που θα σέβεται τους γύρω της...

Ποιο είναι το όραµά σας;

Είναι το Μουσείο Λαλαούνη να είναι γνωστό σε όλους τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα. Στους Ελληνες επίσης, γιατί είναι πολύ σηµαντικό. Επίσης, τα κοσµήµατα του Ηλία Λαλαούνη να βρίσκονται σε όλα τα µεγάλα µουσεία του κόσµου.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»