"Ω, Θεέ μου...! Σας ευχαριστώ!", έκλαιγε συγκινημένη η Kim Basinger, καθώς παραλάμβανε το Όσκαρ για τον ρόλο της στο L.A. Confidential το 1998. "Αν κάποιος έχει ένα όνειρο εκεί έξω, να ξέρει ότι είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτά γίνονται πραγματικότητα", είπε μέσα σε δάκρυα μπροστά στα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, καθώς την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου κλείνει τα 70 της χρόνια, η ηθοποιός αποτελεί μέρος της ιστορίας του κινηματογράφου, αλλά και της μόδας και της μουσικής. Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή της έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, αυτές τις μέρες ελάχιστα έχουν ακουστεί για τη γυναίκα που ενσάρκωσε τον όρο "σύμβολο του σεξ" τη δεκαετία του 1980.

Το Playboy και το σινεμά - Οι θρυλικές 9½ εβδομάδες και η αγοραφοβία


Το 1983, ένα εξώφυλλο του Playboy της άνοιξε τις πόρτες του κινηματογράφου. Λίγο αργότερα, απέκτησε ρόλο σε μια από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές σαγκάρες. Η ηθοποιός, η οποία γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα της Τζόρτζια, επανέφερε τις καμπύλες στον κανόνα της ομορφιάς, πρώτα ως κορίτσι του Μποντ στο "Ποτέ μη λες ποτέ ξανά" (Irvin Keshner, 1983) και αργότερα ως ιδιοκτήτρια γκαλερί που ανακαλύπτει ξανά τη σεξουαλικότητά της μέσα από τον σαδομαζοχισμό, τα κεράσια και το μέλι στο "9½ εβδομάδες" (Adrian Lyne, 1986).



Ωστόσο, η γυναίκα που έκανε τον μισό κόσμο να ιδρώσει είναι στην πραγματικότητα ντροπαλή και έχει υποφέρει από φόβο παρουσίας στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της ζωής.Η ηθοποιός δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της φήμης- έχει βιώσει συχνές κρίσεις άγχους καθώς και αγοραφοβία, μια κατάσταση με την οποία παλεύει εδώ και χρόνια και η οποία την έχει οδηγήσει να απομονώνεται στο σπίτι της για μήνες κάθε φορά. Το 2022 δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ότι εξακολουθεί να αισθάνεται άγχος κατά διαστήματα, αλλά δεν την παραλύει πλέον.

Το στριπτίζ στον Μίκι Ρουρκ που τη στοίχειωσε και η βία που αντιμετώπισε στα γυρίσματα


Το 1986, η Kim Basinger έφυγε κλαίγοντας από την οντισιόν για την ταινία 9½ εβδομάδες. Αφού τηλεφώνησε στον ατζέντη της για να φωνάξει ότι ένιωθε ταπεινωμένη και ότι ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής της, έλαβε 24 κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα σημείωμα από τον σκηνοθέτη Adrian Lyne. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: πήρε τον ρόλο που την εκτόξευσε στην παγκόσμια φήμη - όχι όμως για τους λόγους που είχε στο μυαλό της, αλλά λόγω της σωματικής της ομορφιάς. Η σκηνή στην οποία έκανε στριπτίζ μπροστά σε έναν πολύ νεαρό Mickey Rourke την μετέτρεψε σε ερωτικό μύθο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά και τη στοίχειωσε για πάντα. Το σημάδι που άφησε στην καριέρα της, αλλά και στη ζωή της, παραμένει. "Ήθελα να σηκωθώ και να φύγω", εξομολογήθηκε αργότερα η ηθοποιός, η οποία ήταν 33 ετών την εποχή των γυρισμάτων.



Οι 9½ εβδομάδες έγιναν μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η πραγματοποίησή της παραλίγο να σκοτώσει την ηθοποιό. Τη χαστούκισαν, τη νάρκωσαν και την κακοποίησαν ψυχολογικά. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε περήφανα στους New York Times πώς σε μια από τις σκηνές ο Rourke άρπαξε την Basinger από το χέρι με δύναμη- παρά τις εκκλήσεις της, δεν την άφησε να φύγει, καθώς εκείνη ούρλιαζε, έκλαιγε και τον χτυπούσε. Ο ηθοποιός τελικά την άφησε από το χέρι της, αλλά στη συνέχεια τη χαστούκισε. Εκείνη υπέστη κρίση πανικού.

"Υπήρχαν στιγμές που ήμουν έτοιμη να παραιτηθώ, όταν αναρωτιόμουν αν [ο Adrian Lyne] δεν ήταν ένας άρρωστος άνθρωπος, αν δεν ήμασταν όλοι άρρωστοι για να το κάνουμε αυτό, αλλά στο τέλος αντιμετώπισα τον φόβο μου και τα κατάφερα", εξομολογήθηκε η ηθοποιός σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα κατά τη δεκαετία του 1990. Για να γυρίσει αυτή την ταινία, είχε απορρίψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Sleeping with the Enemy, που σκηνοθέτησε ο Joseph Rube το 1991. "Δεν είναι αστείο που απέρριψα το Sleeping with the Enemy και μετά συνέχισα να κοιμάμαι με τον εχθρό!" θα δήλωνε αργότερα. Τελικά, ο ρόλος αυτός πήγε στην Τζούλια Ρόμπερτς.

Ένα Όσκαρ και ένα Χρυσό Βατόμουρο


Από το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ, τη δεκαετία του 1970, η Kim Basinger έχει πάρει συχνά ρόλους που βασίζονται στην εμφάνισή της, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μοιραίες γυναίκες, ερωτικά ενδιαφέροντα και χαρακτήρες ερωτικών θρίλερ. Η ίδια έχει μιλήσει πολλές φορές για το ότι αισθάνεται σαν αντικείμενο του σεξ. Σύμφωνα με το Rotten Tomatoes, έχει γυρίσει τέσσερις φορές περισσότερες κακές ταινίες από όσες καλές. Συνολικά, μόνο έξι από τις ταινίες της έχουν αποσπάσει θετική βαθμολογία τόσο από τους κριτικούς όσο και από το ευρύ κοινό. Μάλιστα, η Kim Basinger έχει προταθεί έξι φορές για Razzie, τα ετήσια βραβεία που αναγνωρίζουν τους χειρότερους ηθοποιούς και ηθοποιούς του Χόλιγουντ, αλλιώς γνωστά και ως "Χρυσά Βατόμουρα". Την έβδομη φορά που ήταν υποψήφια, κέρδισε- ήταν για τον ρόλο της ως δευτεραγωνίστρια στην ταινία 50 Shades Darker (2017).

Σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα, είχε πετύχει το όνειρο κάθε καλλιτέχνη. Την ίδια χρονιά που ο Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον κέρδισε 13 βραβεία στα Όσκαρ και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς το πρώτο και μοναδικό του αγαλματίδιο, η Κιμ Μπέισιντζερ κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου χάρη στον ρόλο της στο L.A. Confidential, ένα θρίλερ του 1997 σε σκηνοθεσία Κέρτις Χάνσον.

Kim Basinger: Το θυελλώδες διαζύγιο από τον Alec Baldwin


Το 1998, η Kim Basinger δήλωσε ενώπιον των εκατομμυρίων θεατών της τελετής απονομής των Όσκαρ ότι ευχαριστεί τον Alec Baldwin, σύζυγό της και πατέρα της μοναχοκόρης της, για την άνευ όρων υποστήριξή του στην κινηματογραφική της καριέρα. Δέκα χρόνια αργότερα, μετά από ένα πικρό διαζύγιο και εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές δικηγόρων, οι φωνές του ηθοποιού έγιναν πολλαπλά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, αυτή τη φορά λόγω ενός μηνύματος στο οποίο ο Baldwin προσέβαλε την κόρη τους, που ήταν τότε 13 ετών, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου τους: "Αγενές, απερίσκεπτο γουρουνάκι", ακούστηκε να λέει.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία γάμου (1993-2002), το διαζύγιο ήταν δύσκολο. Ακόμη περισσότερο επειδή το ζευγάρι έπρεπε να το περάσει υπό το βλέμμα χιλιάδων παπαράτσι που συνωστίζονταν στις πόρτες των δικαστηρίων. Ήταν ένας μακρύς, πολύπλοκος χωρισμός. Αγωνίστηκαν για την επιμέλεια της μοναχοκόρης τους, Ireland Baldwin. Η φιλική σχέση ήταν εκτός συζήτησης. Λίγα χρόνια αργότερα, τα επακόλουθα ήταν ακόμα αισθητά: το 2006, ο Baldwin πήγε ξανά στα δικαστήρια την Basinger για υποτιθέμενη παραβίαση των όρων κηδεμονίας, ανέφερε τότε το περιοδικό People. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ηθοποιός έλεγε ψέματα, για το οποίο αντιμετώπισε πρόστιμο 12.000 δολαρίων και άλλες νομικές συνέπειες.

Μια ολόκληρη πόλη γι' αυτήν


Όταν έβγαζε πολλά χρήματα χάρη στις ταινίες, τα εξώφυλλα και τις συνεντεύξεις, η Basinger αποφάσισε να αγοράσει το Braselton, μια ολόκληρη πόλη, στην πολιτεία της Τζόρτζια. Το έτος ήταν το 1989 και στόχος της ήταν να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στο Χόλιγουντ, να εκσυγχρονίσει τα κτίριά του και να προωθήσει τον τουρισμό στην περιοχή. Ωστόσο, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς η αποζημίωση που αναγκάστηκε να πληρώσει μετά την άρνησή της να τιμήσει το συμβόλαιο για μια ταινία στην οποία είχε υποσχεθεί να πρωταγωνιστήσει ήταν τόσο υψηλή που αναγκάστηκε να το πουλήσει πολύ λιγότερο από αυτό που είχε πληρώσει, σύμφωνα με το «Looper».



Το ταλέντο της παρέμεινε στη σκιά, ενώ άλλες σύγχρονες ερμηνεύτριες κατάφεραν να παραμείνουν επίκαιρες χάρη στις πολλές τηλεοπτικές σειρές που τις έβγαλαν από τη λήθη. Ακόμα κι έτσι, το να ζει μακριά από τις κάμερες δεν φαίνεται να την ενοχλεί ιδιαίτερα- στην πραγματικότητα, ανέλαβε τον ρόλο στο «Fifty Shades Darker» μόνο μετά από επιμονή της κόρης της Ireland.

Kim Basinger: Χοροφάγος από τα 8, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων


Επίσης, δεν την βλέπουμε πλέον σε δημόσιες εκδηλώσεις ή κόκκινα χαλιά στο Χόλιγουντ ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό που δεν έχει αλλάξει σε αυτές τις δεκαετίες είναι ο αγώνας της κατά της κακοποίησης των ζώων: Η Basinger είναι χορτοφάγος από τα 8 της χρόνια, καθώς και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων. Η περιγραφή στον λογαριασμό της στο Instagram δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: «Ηθοποιός που ελπίζει ότι όλη η ανθρωπότητα μια μέρα θα φέρεται στα ζώα με τον σεβασμό που τους αξίζει».

Με πληροφορίες από την El Pais