Γνωρίζατε πως η Μαρία, μια φορά κι έναν καιρό πριγκίπισσα της Ελλάδας, ψυχαναλύτρια, που έφυγε από τη ζωή το 1962, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου, ήταν απόγονος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη; Oύτε εμείς (προφανώς). Μέχρι που ανιχνεύσαμε το γενεαλογικό του δένδρο. Για να ανακαλύψουμε ότι είναι πολύκλαδο. Και να καταλήξουμε στο ότι μόνο τρεις είναι οι εναπομείναντες απόγονοι της δυναστείας.

Πλην όμως, ένας ο επικεφαλής, εκείνος στον οποίο δόθηκε το «χρίσμα». Με αφορμή τον κινηματογραφικό, «πλούσιο» -ασφαλώς μιλάμε για υπερπαραγωγή- «Ναπολέοντα» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που έχει λουστεί με επικρίσεις και όχι με επιφωνήματα θαυμασμού όπως ενδεχομένως θα περιμένατε (ο oσκαρικός σκηνοθέτης κατηγορείται για ιστορικές ανακρίβειες, όπως συχνά πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνει), η «Απογευματινή» της Κυριακής έβαλε στο μικροσκόπιο τον «επίσημο» απόγονο της ιστορικής προσωπικότητας. Και αναπόφευκτα, το -success- story του.


Καταγωγή

Πρόκειται για τον Ζαν Κριστόφ Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τρόπον τινά τρισέγγονό του. Αν ζούσε, θα ήταν ανιψιός του από την πλευρά της μητέρας του, πριγκίπισσας Βεατρίκης των Βουρβόνων. Εκείνος λοιπόν «κρατάει» το βαρύ όνομα της δυναστείας. Στο έπος του σκηνοθέτη ουσιαστικά πρωταγωνίστρια είναι η Ζοζεφίνα: γύρω της επικεντρώνεται το στήσιμο του σεναρίου, η εξέλιξη της πλοκής, τα πάντα όλα, κάτι που καθιστά το φιλμ ένα «τσακ» κουραστικό, κι ας παίζει έξοχα, ως συνήθως, ο Χοακίν Φίνιξ. Αλλά σε real time, στη real life τα πράγματα αλλάζουν. Οι άνδρες, ένας για την ακρίβεια, παίρνουν τα ηνία. Προπροπάππος λοιπόν του μεσιέ Ζαν Κριστόφ Ναπολέοντος ήταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ', που βασίλευσε από το 1643 έως το 1715.

Επίσης έχει αίμα και από τον Λεοπόλδο Β' του Βελγίου, τον Ουίλιαμ Δ' της Βρετανίας, τον Κάρολο Γ' της Ισπανίας, τον Φρειδερίκο Ουίλιαμ Α' της Πρωσίας και τον Γεώργιο Β' της Βρετανίας, από τη γιαγιά του, πριγκίπισσα Κλημεντίνη του Βελγίου. Μέσω Κλημεντίνης, ο Ζαν Κριστόφ έχει δεσμούς με τον Λουδοβίκο Φίλιππο Α', τον τελευταίο βασιλιά της Γαλλίας. Ο προπροπροπάππος του ήταν ο πρίγκιπας Ναπολέων Βοναπάρτης, εξάδελφος του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη Γ', του τελευταίου μονάρχη της Γαλλίας από τον Οίκο των Βοναπάρτηδων. Το 2019, 33 ετών τότε, ο πρωταγωνιστής του στόρι της «Α» της Κυριακής παντρεύτηκε την 31 ετών κόμισσα Ολυμπία Ντ’ Αρκο Ζίνεμπεργκ, του Οίκου των Αψβούργων, με επίσης ναπολεόντειο αίμα.

Η νύφη είναι δισέγγονη του τελευταίου αυτοκράτορα της Αυστρίας και τρισέγγονη της δεύτερης συζύγου του Ναπολέοντα, αρχιδούκισσας Μαρίας Λουίζας των Αψβούργων. Ο αυτοκρατορικός γάμος τελέστηκε στο Παρίσι, στον καθεδρικό ναό Saint Louis des Invalides, με το ζευγάρι να καθιστά σαφές ότι η ένωσή του ήταν «προϊόν» του... φτερωτού θεού και όχι άλλων πολιτικών, κοινωνικών σκοπιμοτήτων ή/και φιλοδοξιών. Ντυμένη με νυφικό Oscar De La Renta, εντυπωσίασε και με το πέπλο που ήταν αξιοσημείωτα μακρύ και το κρατούσε η αδελφή της, κόμισσα Τζιορτζιάνα, και κατά την είσοδο στην εκκλησία και κατά την αναχώρηση του ζεύγους από τον ιερό ναό με μια κόκκινη αντίκα DS Citroen.


Who is who

Ο Ζαν Κριστόφ, που άπαντες στη χώρα της σαμπάνιας αποκαλούν «πρίγκιπα», ανέλαβε τα του Οίκου από την τρυφερή ηλικία των 11, όταν απεβίωσε ο παππούς του, Λουδοβίκος Ναπολέων. Γεννημένος στην Κυανή Ακτή, σπούδασε στο Λύκειο του Αγίου Δομίνικου στο Νεϊγί και λόγω εξαιρετικών επιδόσεων, όπως διαβάζουμε, κατέκτησε επίτιμο μπακαλορεά στις Επιστήμες και τα Μαθηματικά προτού σπουδάσει Οικονομικά και Μαθηματικά στο Institut Privé de Préparation aux Études Supérieures (IPESUP). Εξειδικεύτηκε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, κάνοντας και μάστερ στο Χάρβαρντ (το ολοκλήρωσε το 2017).

Στην πορεία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως τραπεζικός αναλυτής για τη Morgan Stanley, ενώ επένδυσε στην Advent International. Μετακινείται μεταξύ Παρισιού - Λονδίνου - Νέας Υόρκης, έχει πλέον εμπλακεί με την Blackstone, ενώ το 2022 έγινε συνιδρυτής της Leon Capital. H δε σύζυγός του είναι αμερικανοθρεμμένη: σπούδασε στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Γέιλ, Πολιτικές Επιστήμες, και Ιστορία στο εξίσου φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εργάζεται στο Λονδίνο και πηγαινοέρχεται, όπως και ο άνδρας της, μεταξύ Λονδίνου - Παρισιού. Και του Big Apple. Ανάμεσα σε άλλα ακίνητα, τους ανήκει ένα παλάτι, ενώ έχουν αποκτήσει ένα παιδάκι (Λουί Σαρλ Ριπράν Βικτόρ Ζερόμ Μαρί), εξασφαλίζοντας τη διαδοχή και τη συνέχεια του Οίκου των Βοναπάρτηδων.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»