Και οι δέκα είναι υπέροχοι και πολύ πολύ ξεχωριστοί! Ο λόγος για την οµάδα των ελληνόπουλων "iGEM Athens 2023", που µας έκαναν περήφανους κατακώντας το χρυσό µετάλλιο, ανάµεσα σε 420 οµάδες από όλον τον πλανήτη (!), µεταξύ των οποίων και εκείνη του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ που πήρε το αργυρό µετάλλιο, στον παγκόσµιο διαγωνισµό Συνθετικής Βιολογίας που διεξήχθη στο Παρίσι στις αρχές Νοεµβρίου.

Τα καµάρια µας, όλα τους κάτω των 25 ετών προπτυχιακοί φοιτητές ή άρτι αποφοιτήσαντες από ελληνικά πανεπιστήµια, διαγωνίστηκαν στο πεδίο "Diagnostics" και στην κατηγορία των "Overgraduate", µε project που αφορούσε την ανάπτυξη ενός test kit για την πρώιµη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόµενη νευρολογική διαταραχή στον κόσµο και δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο -µετά το Αλτσχάιµερ - που προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000.000 ανθρώπους παγκοσµίως! Τι ακριβώς δηµιούργησε η ελληνική οµάδα, µε απλά λόγια; Ενα test kit, που βοηθάει στην ανίχνευση των τεσσάρων κρίσιµων ουσιών που βοηθούν στην πρώιµη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Ενα εργαλείο ζωής που εµπνεύστηκαν διαβάζοντας την απίστευτη ιστορία µιας συνταξιούχου νοσοκόµας από τη Σκωτία, της Τζόι Μίλνε, που "µύριζε" τη νόσο Πάρκινσον χρόνια πριν εκδηλωθεί. Και όπως ανέφερε µεταξύ άλλων η Μυρτώ Πλιακοστάµου, τεταρτοετής φοιτήτρια στη Σχολή Χηµικών Μηχανικών του ΕΜΠ: "Το τεστ βοηθάει να διαγνώσουµε εάν ένας άνθρωπος έχει πιθανότητα να εµφανίσει Πάρκινσον έπειτα από 10-13 χρόνια. Και προφανώς η πρόληψη είναι πολύ σηµαντική για την αντιµετώπιση της νόσου, έστω κι αν οι θεραπείες που υπάρχουν µπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες".

Η νοσοκόµα-ιχνηλάτης της νόσου Πάρκινσον

Πριν από περίπου οχτώ χρόνια, το 2015, η Τζόι Μίλνε, µια συνταξιούχος Σκωτσέζα νοσοκόµα, έγινε πρωτοσέλιδο λόγω της εκπληκτικής ικανότητάς της να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον µέσω της οσµής.

Ολα άρχισαν όταν η Τζόι Μίλνε παρατήρησε µια διαφορά στην οσµή του συζύγου της 12 χρόνια πριν από την επίσηµη διάγνωσή του µε τη νόσο Πάρκινσον, όταν εκείνος ήταν µόλις 33 ετών. Τότε παρατήρησε, όπως έχει περιγράψει η ίδια, µια «έντονη και βαριά µυρωδιά ξύλου και µόσχου», την οποία αρχικά απέδωσε στην κακή υγιεινή του συζύγου της, Λες. "Ο ίδιος δεν µπορούσε να εντοπίσει τη χαρακτηριστική µυρωδιά και επέµενε ότι κάνει συχνά µπάνιο και ότι πλένει τα δόντια του", είπε η Τζόι. Μέχρι που λίγα χρόνια µετά, η ίδια µε τον σύζυγό της, που ήδη είχε αρχίσει να παρουσιάζει συµπτώµατα της νόσου Πάρκινσον, πήγε σε µια ενηµερωτική συνάντηση για τη συγκεκριµένη νόσο.

Και τότε η Τζόι αντιλήφθηκε πως παντού στον χώρο υπήρχε αυτή η… περίεργη µυρωδιά του άντρα της. Οι ικανότητά της να «µυρίζει» τη νόσο του Πάρκινσον επικυρώθηκαν τα επόµενα χρόνια και το 2019 εντοπίστηκαν αρκετές ενώσεις που ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό για τη «µυρωδιά» της νόσου. Από αυτές, τέσσερις οργανικές ενώσεις, οι οποίες εξατµίζονται, βρέθηκαν να διαφέρουν σε ποσότητα στο δερµατικό σµήγµα µεταξύ υγιών ανθρώπων και ασθενών µε Πάρκινσον. Εως τώρα, η διαδικασία ανίχνευσης αυτών των τεσσάρων ουσιών γινόταν µε µεγάλα, ακριβά και δυσπρόσιτα µηχανήµατα και χρειαζόταν προφανώς µια φτηνότερη, φορητή και ευκολότερα διανεµητέα λύση. Λύση που βρήκαν οι δικοί µας νέοι επιστήµονες. Μπράβο τους!

Η ομάδα


ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (4ο ΕΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑ)
ΣΠΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (4ο ΕΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑ)
ΠΟΥΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (5ο ΕΤΟΣ ΗΜΜΥ ΕΜΠ)
ΤΖΙΕΡΑΣ ΙΑΣΩΝ (6ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ)
ΠΗΓΑΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (6ο ΕΤΟΣ ΗΜΜΥ ΕΜΠ)
ΛΥΓΓΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (5ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ)
ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ (4ο ΕΤΟΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΔΑ),
ΠΡΙΦΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ),
ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΥ ΜΥΡΤΩ (4ο ΕΤΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ),
ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑ)

Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή"