Τo 2019 o Ναζ Μήτρου-Λονγκ ήταν ένας «αμφίδρομος» παίκτης των Φορτ Γουέιν Μαντ Αντς και των Ιντιάνα Πέισερς.

Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, λόγω των πολλών τραυματισμών βασικών παικτών των Ιντιάνα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού κλήθηκε να μετακομίσει από την ομάδα της πολιτείας Φορτ Γοτέιν σε αυτή της Ιντιανάπολις. Στις 18 Νοεμβρίου 2019, κατέγραψε 12 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο σε μια νίκη 115-86 εναντίον των Μπρούκλιν Νετς.

Ήταν η καλύτερη εμφάνισή του στο NBA. Μια πολύ όμορφη Δευτέρα για τον 26χρονο τότε μπασκετμπολίστα. Μια εβδομάδα που ξεκίνησε, όμως, ονειρικά και έκλεισε με έναν εφιάλτη. Εκείνη την Παρασκευή όλα άλλαξαν. Ξύπνησε και διαπίστωσε ότι έτρεμαν τα χείλη του, αργότερα το μάτι του. Η συνέχεια έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Δεν μπορούσε, μεταξύ άλλων, να κλείσει το ένα μάτι του. Πανικοβλήθηκε και έσπευσε στους γιατρούς. Υποβλήθηκε σε μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις και αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο.

Από τους ιούς

Η οριστική διάγνωση δεν άργησε. Είχε προσβληθεί από την «παράλυση του Bell», μια ασθένεια της οποίας την ύπαρξη μέχρι τότε αγνοούσε. Μια πάθηση που θεωρείται ιδιοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί οριστική αιτία. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με ιούς όπως ο έρπης, η γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και με ένα εξαντλημένο ανοσοποιητικό σύστημα και το στρες.

Είναι μια κατάσταση που προκαλεί απότομη αδυναμία στους μυς του προσώπου. Κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πεσμένο, ενώ το χαμόγελο είναι μονόπλευρο και το μάτι στην πληγείσα πλευρά αντιστέκεται στο κλείσιμο. Στον Μήτρου-Λονγκ συνταγογραφήθηκε φάρμακο που έπαιρνε για δύο εβδομάδες για να βοηθήσει τους μυς του προσώπου του. Ωστόσο, δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία και η υπομονή ήταν ζωτικής σημασίας.

Ο Μήτρου - Λονγκ χειρίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε το πρόβλημά του, αλλά έμεινε μακριά από τα παρκέ. Δεν μπορούσε να ελέγξει το δεξί του μάτι και για να αποφύγει μολύνσεις ήταν αναγκασμένος να το κλείνει με ειδικούς επιδέσμους τη νύχτα. Την ημέρα οι οφθαλμικές σταγόνες ήταν απαραίτητες, ενώ είχε συχνά πονοκεφάλους καθώς το πρόσωπό του προσπαθούσε να ενεργοποιήσει τους μυς που δεν λειτουργούσαν. Τα πιο απλά καθημερινά πράγματα είχαν γίνει γι’ αυτόν γολγοθάς. Η σίτιση ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμα πιο δύσκολο το να πίνει νερό ή να πλένει τα δόντια του.

Βρήκε και άλλους

Ο τότε συμπαίκτης του στους Πέισερς, Τζάκαρ Σάμπσον ήταν αυτός που ήρθε αντιμέτωπος με την ίδια πάθηση μέσω του αδερφού του ο οποίος διαγνώστηκε με την «παράλυση του Bell», μια εβδομάδα μετά τον Μήτρου-Λονγκ. Ο Ελληνοκαναδός μίλησε με τον αδερφό του Σάμπσον και άλλους ανθρώπους σχετικούς με το NBA ή τη G League. Ο βοηθός των Πέισερς, επίσης, Νταν Μπερκ, γνώριζε μερικά άτομα με το ίδιο πρόβλημα, όπως και ο πρώην συμπαίκτης του Μήτρου-Λονγκ στη Γιούτα, Γκρέισον Άλεν.

Ο 30χρονος σήμερα γκαρντ έχασε τέσσερα παιχνίδια της G League και στη συνέχεια έπαιξε σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια. Στο πρώτο του παιχνίδι, περίπου 10 μόλις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, έκανε το απίστευτο. Κατέγραψε τετράπλ-νταμπλ με 15 πόντους, 13 ασίστ, 11 ριμπάουντ και 10 κλεψίματα σε 38 λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι έπαιζε ενώ ακόμα δεν είχε ξεπεράσει το πρόβλημα. Η πλήρης επαναφορά ήρθε πολύ αργότερα, ωστόσο, έπαιζε κανονικά. Φορούσε προστατευτικά γυαλιά για το μάτι, καθώς υπήρχε πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης και κάθε μέρα γινόταν καλύτερα, μέχρι την ημέρα που όλα έγιναν όπως πριν, μήνες αργότερα.

Τίμησε τη μητέρα του «αλλάζοντας» επώνυμο

Όπως σε κάθε περίπτωση, ο Ναζ και στην περιπέτεια υγείας που είχε στηρίχτηκε στους δικούς του ανθρώπους, τα μέλη της οικογένειάς του. Ο πατέρας του, Τζέρσεϊ Λονγκ, ήταν πρώην επαγγελματίας κικ μπόξερ με καταγωγή από το Τρινιντάντ και Tομπάγκο. Ο Ναζ ήταν ταλαντούχος πυγμάχος στην προεφηβική ηλικία του. Όταν όμως ήρθε η ώρα να διαλέξει μεταξύ πυγμαχίας και μπάσκετ, ο πατέρας του στήριξε την επιλογή του μπάσκετ. Η μητέρα του, Γεωργία Μήτρου, γεννήθηκε στη Σπάρτη και μετανάστευσε στον Καναδά μαζί με την οικογένειά της όταν ήταν παιδί.

«Είναι ο βράχος μου, ο άγγελός μου, τα πάντα για εμένα», έχει πει ο Ναζαρέθ Μήτρου-Λονγκ: «Μπορώ να μιλάω για αυτήν για ώρες. Ο πιο ανιδιοτελής άνθρωπος στη ζωή μου. Στα μάτια μου είναι ένας τέλειος άνθρωπος». Το 2015, η Τζώρτζια Μήτρου περπατούσε όταν άνοιξε το κινητό της για να δει ένα μήνυμα που μόλις της είχε στείλει ο γιος της, Ναζ. Αμέσως έβαλε τα κλάματα. Ήταν το ντουλάπι του από την ομάδα της Iowa State. Το επίθετό του ήταν πλέον Μήτρου-Λονγκ -από Λονγκ που ήταν μέχρι τότετιμώντας έτσι και την ίδια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή