Χιλιάδες ακίνητα έχουν μπει στη «δίνη» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά και μερικά κτίρια-μνημεία αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους σε περιοχές-φιλέτα, κυρίως της πρωτεύουσας. Ακίνητα που αποκτήθηκαν και αγαπήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά τελικά κατέληξαν λόγω χρεών να βρεθούν σε άλλα χέρια, ακόμα και αν κάποια από αυτά είχαν έντονο όχι μόνο το αρχιτεκτονικό, αλλά και το ιστορικό αποτύπωμα.

Ενα τέτοιο οίκημα μοναδικής αξίας, ιστορικής και αρχιτεκτονικής, είναι και το σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5 στη σκιά της Ακρόπολης, όπου έζησε και δημιούργησε ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου. Το εν λόγω σπίτι, το οποίο λειτουργούσε πια ως μουσείο, βρίσκεται υπό νέα ιδιοκτησία, έπειτα από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το νεοκλασικό πωλήθηκε μέσω της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στα 936.000 ευρώ και εδώ και έναν και πλέον χρόνο βρίσκεται υπό νέα ιδιοκτησία. Δεν είναι ένα τυχαίο ακίνητο. Πρόκειται για ένα τριώροφο ακίνητο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, συνολικής επιφάνειας 229,54 τ.μ. Το εν λόγω κτίριο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, μπορεί να μην είναι διατηρητέο, αλλά, όπως εκτιμάται, δεν θα επιτραπεί κάποια κατεδάφιση στο μέλλον. Αλλωστε, πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να φιλοξενήσει τα έργα και την έμπνευση του μεγάλου ζωγράφου, ενώ για πάρα πολλά χρόνια αποτέλεσε τόπο συνάντησης από τον χώρο της Τέχνης και της πολιτικής. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν την πόρτα του σπιτιού του σπουδαίου ζωγράφου.

vasileiou
▶Το οικημα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου

Ενα κτίριο γεμάτο ζωή ήταν και το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επώνυμος επιχειρηματίας που πέρασε την περίοδο της κρίσης την πόρτα των φυλακών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Στο εν λόγω διατηρητέο οίκημα στεγαζόταν η μπουτίκ της εταιρείας του, ωστόσο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο σχεδιαστής οδήγησαν τελικά το ακίνητο να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού και να περάσει στα χέρια πιστωτικού ιδρύματος το 2019. Σήμερα ανήκει σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και έχει ενοικιαστεί σε μεγάλη εταιρεία στον χώρο του ανδρικού ενδύματος. Το τριώροφο νεοκλασικό ακίνητο βρίσκεται στην περίφημη οδό Βουκουρεστίου, στο Κολωνάκι της Αθήνας, και διαθέτει εμβαδόν 805 τ.μ. εμπορικών χώρων. Το γεγονός ότι βρίσκεται, μάλιστα, σε μια από τις πιο κοσμοπολίτικες εμπορικές περιοχές της Αθήνας αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ενοικιαστές.

gavalas
▶Το τριώροφο νεοκλασικό του Λάκη Γαβαλά στην οδό Βουκουρεστίου

Το νεοκλασικό κτίριο του Γιάννη Τσεκλένη στο Μεταξουργείο

Πόλο έλξης για τους λάτρεις της μόδας, εάν είχε μείνει στα χέρια των κληρονόμων του, θα μπορούσε να αποτελέσει και το νεοκλασικό κτίριο στο Μεταξουργείο, το οποίο είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Τσεκλένης, σχεδιαστής μόδας, ο οποίος είχε ασχοληθεί και με την αισθητική των χώρων και έφυγε το 2020 από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών. Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε εκδηλωμένη ευαισθησία για τη νεοκλασική οικία η οποία βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Κυναιγείρου 7 και Γερμανικού 13 στο Μεταξουργείο, μια περιοχή η οποία, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν, «αν είχε αναπλαστεί είκοσι χρόνια νωρίτερα, θα ήταν το ωραιότερο μέρος της Ευρώπης». Ο σχεδιαστής μόδας αναπαλαίωσε την κατοικία από το μηδέν, ωστόσο μετά το τέλος της ζωής του και αφού είχε περάσει στα χέρια του γιου του, Κωνσταντίνου, το εν λόγω ακίνητο βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, περνώντας το 2022 σε νέους ιδιοκτήτες έναντι 505.000 ευρώ. Σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αλλάζοντας χέρια, μπήκε και ένα πασίγνωστο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας, δίπλα ακριβώς από την Αγγλικανική Εκκλησία και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Το εν λόγω ακίνητο βρισκόταν στην ιδιοκτησία της εταιρείας Ακίνητα Μυκόνου Ανώνυμος Κτηματική Τεχνική Τουριστική Ξενοδοχειακή και Αγροτική Εταιρεία και σε πλειστηριασμό βγήκε ο δεύτερος όροφος. Το ηλεκτρονικό «σφυρί» δεν γλύτωσε και ένα διατηρητέο κτίριο στην Πλάκα, ακριβώς δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με μοναδική θέα στην Ακρόπολη.

amalias
▶Tο ακίνητο στην Αμαλίας απέναντι από τον Εθνικό Κήπο

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα «κοσμήματα» της αρχιτεκτονικής τα οποία τα τελευταία χρόνια βγήκαν στο ηλεκτρονικό «σφυρί». Είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/11