Το 1939 στη Βίλα ντο Κόντε (Πόλη του Κόμη) της Πορτογαλίας η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν το ψάρεμα και η κατασκευή των σκαφών που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες. Κάποιοι ασχολούνταν επίσης με την εξόρυξη αλατιού. Ο τουρισμός ακόμα δεν είχε κάνει την εμφάνισή του σε αυτό τον τόπο που βρέχεται στα νότια από τον ποταμό Άβε και στα δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Διαβάστε ακόμα: Βαγγέλης Μαρινάκης: Βασικός μέτοχος της Ρίο Άβε με επένδυση 20,5 εκατ. ευρώ

Πώς δημιουργήθηκε η Ρίο Άβε

Τότε επτά φίλοι που ήθελαν να ακουστεί το όνομα του τόπου τους και μακριά από τον ποταμό Άβε αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Επισήμως η ομάδα ιδρύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1939, αν και ο πρώτος αγώνας της καταγράφηκε στις 10 Μαΐου 1939. Το όνομα αυτής ήταν Rio Ave Futebol Clube.

Πρόκειται για την ομάδα που, από ό,τι φαίνεται, περνά στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στη Βίλα ντο Κόντε, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, κατοικούν 80.921 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία, το εμπόριο, τη ναυπηγική ή εργάζονται στο Πόρτο, κάνοντας μια διαδρομή περίπου 35 χιλιομέτρων καθημερινά για να βρεθούν στον τόπο εργασίας τους. Πρόκειται για ένα μέρος που ξεχωρίζει για την ποιότητα του αέρα, την καθαριότητα, την ασφάλεια και τις μετακινήσεις, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Público».
Καμάρι της πόλης η ποδοσφαιρική ομάδα, η 84χρονη Ρίο Άβε, η οποία έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Β΄ κατηγορίας, δηλαδή της Segunda Liga, τις περιόδους 1995-96, 2002-03 και 2020-21, καθώς και τη Segunda Divisão την περίοδο 1985-86. Τις περιόδους 1983-84 και 2013-14 ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Πορτογαλίας. Η καλύτερη επίδοσή της στην Primeira Liga είναι η πέμπτη θέση που έχει κατακτήσει τρεις φορές, τις περιόδους 1981-82, 2017-18 και 2019-20.

Η πρώτη άνοδος

Η σεζόν 1976-77 θεωρείται ιστορική, καθώς η Ρίο Άβε αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Γ΄ κατηγορίας, εξασφαλίζοντας έτσι την άνοδο στη Β΄. Τότε οι κάτοικοι άρχισαν στην πραγματικότητα να συνδέουν τον τόπο με την ομάδα. Τη σεζόν 1977-78 η ομάδα έπαιξε στη Β΄ κατηγορία και έναν χρόνο αργότερα τερμάτισε στη δεύτερη θέση και ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία. Τη σεζόν 1979-80, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρίο Άβε έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ήταν μία ιστορική σεζόν, παρά το γεγονός ότι η Ρίο Άβε τερμάτισε στη 16η θέση, τελευταία, και έτσι υποβιβάστηκε.

Την περίοδο 1980-81 ο σύλλογος όχι μόνο εξασφάλισε την επάνοδο, αλλά κατέκτησε και τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία. Τη σεζόν 1981- 82 η Ρίο Άβε υπό τις οδηγίες του Φελίξ Μουρίνιο, πατέρα του Ζοσέ Μουρίνιο, έπαιξε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία και κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση, την καλύτερη μέχρι τότε στην ιστορία της.

Δύο σεζόν αργότερα, το 1983-84, προκρίθηκε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας και ηττήθηκε από την Πόρτο με 4-1. Το ταξίδι στην Ευρώπη Αξέχαστη στους φιλάθλους θα μείνει η σεζόν 2013-14. Είναι η σεζόν κατά την οποία θα παίξει στους τελικούς Taça da Liga (Λιγκ Καπ Πορτογαλίας) και Taça de Portugal (Κύπελλο Πορτογαλίας). Θα ηττηθεί και στους δύο από την Μποαβίστα με 2-0 και 1-0 αντίστοιχα, αλλά ως φιναλίστ στον δεύτερο, με τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο -μετέπειτα προπονητή σε Βαλένθια, Πόρτο, Γουλβς, Τότεναμ και τώρα στην Αλ Ιτιχάντ- στον πάγκο θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Εκεί όπου την περίοδο 2014- 15 θα την οδηγήσει ο μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς. Στον τρίτο προκριματικό γύρο θα αποκλείσει τη σουηδική Γκέτεμποργκ. Στα playoffs της διοργάνωσης θα τα καταφέρει απέναντι στην επίσης σουηδική Έλφσμποργκ και θα περάσει στους ομίλους, όπου κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου από την Ουκρανία, την Άαλμποργκ από τη Δανία και τη Στεάουα Βουκουρεστίου από τη Ρουμανία θα τερματίσει στην τέταρτη θέση. Την ίδια σεζόν η Ρίο Άβε έπαιξε στο Σούπερ Καπ, το οποίο κατέληξε να χάσει στα πέναλτι από την Μπενφίκα, ενώ έφτασε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πορτογαλίας. Τη σεζόν 2015-16, ακόμα με τον Μαρτίνς, η Ρίο Άβε εξασφάλισε για άλλη μία φορά την πρόκριση στο Europa League ως αποτέλεσμα της έκτης θέσης στο πρωτάθλημα.

Καρντόσο μετά την ΑΕΚ

Υπό τον Μιγκέλ Καρντόσο -μετά το σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ- η Ρίο Άβε ήρθε πέμπτη το 2017-18, ισοφαρίζοντας την καλύτερή της επίδοση, κάτι που επανέλαβε δύο χρόνια αργότερα με τον Κάρλος Καρβαλιάλ -που το 2008 είχε περάσει από τον Αστέρα Τρίποληςστον πάγκο της. Τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα έφτασε στα playoffs του Europa League, αλλά έχασε εντός έδρας από τη Μίλαν, έχοντας δεχθεί την ισοφάριση με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και στη συνέχεια έχασε με 9-8 στα πέναλτι. Την περίοδο 2022-23 στο ρόστερ της είχε τον Ανδρέα Σάμαρη. Φέτος η Ρίο Άβε μετέχει στην Α΄ κατηγορία, είναι στη 16η θέση και προπονητής της είναι ο Λουίς Φρέιρε.

Το «σπίτι» της και η μασκότ - καρχαρίας

Το γήπεδο της Ρίο Άβε είναι το Estádio do Rio Ave FC ή αλλιώς Estádio dos Arcos και βρίσκεται δίπλα στις καμάρες του υδραγωγείου του 18ου αιώνα στη Βίλα ντο Κόντε. Εγκαινιάστηκε το 1944 και στη διάρκεια των χρόνων υπέστη σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη χωρητικότητά του. Αρχικά το στάδιο είχε χωρητικότητα 20.000 ατόμων, αλλά με την τοποθέτηση καθισμάτων μειώθηκε στους 9.000 θεατές. Το 2020 ο σύλλογος αναγκάστηκε να κατεδαφίσει την ανατολική κερκίδα λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Έτσι, η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε σε 5.300 θεατές. Στις αρχές του 2023 ο τότε πρόεδρος της Ρίο Άβε, Αντόνιο Σίλβα Κάμπος, δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση δεν ήταν προτεραιότητα, καθώς ο σύλλογος έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί οικονομικά. Η Ρίο Άβε διαθέτει τη δική της μασκότ. Πρόκειται για έναν καρχαρία του Ατλαντικού που ονομάζεται Tubas. Το όνομά του επιλέχθηκε από τους οπαδούς μέσω ψηφοφορίας στον επίσημο λογαριασμό του συλλόγου στο Facebook.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή