Πώς θα σας φαινόταν να είχατε το δικό σας νησί; Να κολυµπάτε σε παραλίες µε κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, έχοντας για παρέα δελφίνια ή/και ανθρώπους, ανάλογα µε τη διάθεση; ∆εδοµένου πως για να αποκτήσεις ένα ακίνητο «όνειρο» επιβάλλεται να είσαι κροίσος, φαντάζει ακατόρθωτο. Τα κόστη µάλιστα έχουν ανεβεί τρελά την τελευταία δεκαετία. Φανταστείτε πως ο Τζόνι Ντεπ, ο πρωταγωνιστής του άρθρου, αγόρασε τον «παράδεισό» του για 3,6 εκατ. δολάρια και τώρα τον πουλάει για 100!

Πρόσφατα, ο πολύπαθος -ιδίως µετά το πολύκροτο διαζύγιό του- σούπερ σταρ, µιλώντας στο «Vanity Fair», διέψευσε τις φήµες που τον ήθελαν να το έχει πουλήσει το 2016 στην Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, συγγραφέα του «Harry Potter», για 75 εκατ. δολάρια. «Είναι το µόνο µέρος στον κόσµο όπου µπορώ να νιώσω νορµάλ, ελεύθερος, ο µοναδικός τόπος όπου µπορώ να ξεφύγω από τους άλλους», δήλωνε. ∆ύσκολοι όµως καιροί για πρίγκιπες. Το διαζύγιο δεν τον άφησε αλώβητο. Ετσι, αναγκάζεται να προβεί στην πώλησή του Little Pice Cay.

Ο Ντεπ πρωτοβρέθηκε στο νησί, όπου, µεταξύ άλλων, έχουν γυριστεί τα τζεϊµσµποντικά «Casino Royale» µε τον Ντάνιελ Κρεγκ και «Επιχείρηση: Χρυσοδάκτυλος» µε τον Σον Κόνερι, καθώς και γυρίσµατα του µπλοκµπάστερ «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού». Τότε το ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και λίγο καιρό µετά το αγόρασε. Η ταινία «έσπασε» το box office, αποφέροντας 650 εκατοµµύρια δολάρια στην εταιρεία παραγωγής και τον επικεφαλής Τζέρι Μπρουκχάιµερ. Συνακόλουθα και στον ταλαντούχο ηθοποιό, που είδε εν µια νυκτί το κασέ του να εκτινάσσεται στην κορυφή και να φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασµοί του. Κάπως έτσι αποφάσισε να επενδύσει στον δικό του παράδεισο, στις Μπαχάµες.

Πέρα από τις µοναδικές -υπερλουσάτες- βίλες, τον διάκοσµο των οποίων επιµελήθηκε ο ίδιος, έχει βάλει τη σφραγίδα του και σε παραλίες: έχει ονοµάσει δύο από αυτές «Γκόντζο» και «Μπράντο», ως φόρο τιµής στους µέντορές του, Χάντερ Τόµσον και Μάρλον Μπράντο. Τις υπόλοιπες τις βάφτισε µε ονόµατα συγγενών του. Τώρα όµως, εφόσον βρεθεί αγοραστής που θα βάλει τόσο βαθιά στην τσέπη για να πάρει την έκταση των σχεδόν 163 στρεµµάτων, θα χάσει αυτήν την αγαπηµένη πολυτέλεια. Και τον «πονάει».

Ιδιοκτήτες µε λάµψη

Δεν είναι όµως µόνον ο Ντεπ µε ιδιόκτητο νησί. Το 2011, έναντι πολύ υψηλότερου ποσού, για 16 εκατοµµύρια, µετά τη συνεργασία της µε τον συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, η Σακίρα αγόρασε το Bonds Cay, επίσης στις Μπαχάµες. Την προηγούµενη δεκαετία και άλλοι διάσηµοι είχαν κάνει το ίδιο. Το 2005, ο Μελ Γκίµπσον αγόρασε το νησί Μάγκο, ηφαιστειακό κοµµάτι στα Φίτζι, για 15 εκατοµµύρια (δολάρια πάντα).

Την ίδια χρονιά, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο αγόρασε το νησί Blackadore Caye, στα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ για µόλις 1,75 εκατοµµύριο δολάρια. Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, το 2006, αποφάσισε να αποκτήσει το δικό του νησί στην Καραϊβική: ο λόγος για το Musha Cay, που αγόρασε δίνοντας το «γενναίο» ποσόν των 50 εκατ. δολαρίων. To 2006, ο Νίκολας Κέιτζ αγόρασε νησί στο αρχιπέλαγος Εξούµα, ενώ το 2007, ο Τόµι Λι αγόρασε τη δική του νησιωτική γη στα ανοιχτά του Ντουµπάι και τη δώρισε στην Πάµελα Αντερσον. Τότε και η Τζούλια Ρόµπερτς απέκτησε τον παράδεισό της - και εκείνη προτίµησε τις Μπαχάµες. Το 2007, επίσης, το all time classic αστέρι της αµερικανικής κωµωδίας, ο Εντι Μέρφι, αγόρασε το νησί Rooster Cay - ναι, ναι, και εκείνος στις Μπαχάµες, δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. To 2008, ο Ρίκι Μάρτιν αγόρασε τροπικό παράδεισο κοντά στην Ανγκρα ντος Ρέις, στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας, πληρώνοντας 8 εκατ. δολάρια.

Η Σελίν Ντιόν, από την άλλη, είναι η ιδιοκτήτρια του νησιού Ριβιέρ ντε Μιλ, ενώ ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, αγόρασε από τον Ντέιβιντ Μέρντοχ για το µυθικό ποσόν των 400 εκατ. δολαρίων το Λανάι, στη Χαβάη. Ο δε Στίβεν Σπίλµπεργκ διαθέτει δύο νησιά στο αρχιπέλαγος της Μαδέρα, ανοιχτά των ακτών της Πορτογαλίας. Φαίνεται πως στον δηµιουργό των µεγαλύτερων κινηµατογραφικών ψευδαισθήσεων ένα µόνο δεν αρκούσε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής