Επιστρέφει στις… παλιές του συνήθειες ο Σταύρος Θεοδωράκης, µε έναν ολοήµερο προορισµό για καφέ, φαγητό και ποτό, τοποθετηµένο στην καρδιά του ΚΠΙΣΝ. Η αγάπη του για την… κουζίνα ήταν γνωστή, γι’ αυτό και η κάθοδός του στον στίβο της εστίασης το 2005, µε το «Αλάτσι», είχε αποτελέσει γεγονός στον χώρο των εστιατορίων. Στα δέκα χρόνια που λειτούργησε, το κρητικών µαγειρικών καταβολών «Αλάτσι» απέκτησε µεγάλο κύκλο επισκεπτών.

Σήµερα, ο πρώην επικεφαλής του Ποταµιού, σε συνεργασία µε τη Φωτεινή Παντζιά, τη γυναίκα που έχει το άγγιγµα του Μίδα στα εστιατορικά της εγχειρήµατα, που άνοιξε ένα από τα πρώτα wine bars της Αθήνας και που κάθε φορά εκπλήσσει τους συνεργάτες της µε τις ιδέες της, δηµιούργησαν µέσα στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισµού Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» ένα νέο µαγαζί µε πολλές προτάσεις φαγητού. «Στο “agora N”, δίπλα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα προσφέρουµε γεύσεις, αλλά και φιλοξενία αντάξια του ΚΠΙΣΝ», λέει η Φ. Παντζιά, που εδώ και πολλά χρόνια υπογράφει και την επιτυχία του «By the Glass».

Φωτεινή Παντζιά: Στόχος µας ήταν να κάνουµε ένα µέρος που να το αγαπήσουν και τα παιδιά

«Νέοι, οικογένειες, παρέες, µοναχικοί περιπατητές, σε διαφορετικές στιγµές της ηµέρας, θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τη µαγική θέα του καναλιού µε τα χορογραφηµένα σιντριβάνια, απολαµβάνοντας τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους», προσθέτει η Φωτεινή, που πήρε την πρωτοβουλία να δηµιουργήσει την οµάδα του «agora Ν». «Στόχος µας ήταν να κάνουµε ένα µέρος που να το αγαπήσουν και τα παιδιά… Εγώ, για παράδειγµα, πήγαινα µε τα παιδιά µου και δεν υπήρχε ποτέ κάτι να κάτσω να τσιµπήσω ή να πιω. Χαίροµαι που ξεκινήσαµε κάτι σε έναν χώρο που πολύ αγαπώ, όπως είναι το Ιδρυµα “Σταύρος Νιάρχος”», εξηγεί στο «Secret» η Φωτεινή Παντζιά.

To µενού ξεκινά από νωρίς µε brunch. Και µπορεί το ελληνικό κοινό να το ανακαλύπτει τα τελευταία χρόνια, όµως στην κοινότητα των chefs το brunch αποτελεί ένα από τα κλασικά κεφάλαια της δηµιουργικότητάς τους. «Εχουν εξοικειωθεί οι Ελληνες πια µε το brunch. Το βλέπω καθηµερινά, θέλουν και το σάντουιτς και τον καφέ τους…», εξηγεί η ίδια.

Σταύρος Θεοδωράκης: Θέλουµε το “agora N” να µυρίζει πολιτισµό από το πρωί µέχρι το βράδυ 

Συµµέτοχος στο εγχείρηµα, ο δηµοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, που για µία δεκαετία ανέδειξε τον γαστρονοµικό πολιτισµό της Κρήτης µέσα από το «Αλάτσι». «Τον έβλεπα στο “Αλάτσι” όταν ήµουν διευθύντρια στα κρασιά… Μου ταιριάζει πολύ ως άνθρωπος, µου ταιριάζει ο τρόπος που σκέφτεται. Είµαστε πολύ αποτελεσµατικοί µαζί στο να παίρνουµε αποφάσεις. ∆ιαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και, ναι, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που µου ήρθε στο µυαλό», τονίζει. «Θέλουµε και τον κόσµο της Λυρικής, θέλουµε το “agora N” να µυρίζει πολιτισµό από το πρωί µέχρι το βράδυ. Η οµάδα του “agora N” δηµιουργεί για τον Ελληνα και τον ξένο επισκέπτη µια πρόταση µεσογειακής διατροφής, µε γνώση, αλλά και φαντασία, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, στοιχεία που έχει ανάγκη η εποχή µας», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο δελτίο Τύπου.

Ο ίδιος, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», έδωσε ιδέες για το µενού, αλλά και για τη διακόσµηση, αφήνοντας τη δυνατή οµάδα του να κάνει τα υπόλοιπα. Ο σεφ που βάζει την υπογραφή του στην κουζίνα του «agora N» είναι ο βραβευµένος Κώστας Τσίγκας (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2023 στο «Pere Ubu» της Μυκόνου), που κατέχει σε βάθος την καταγωγή και τη συµπεριφορά των υλικών. Ηταν ο executive chef του Ολυµπιακού Χωριού λίγα χρόνια αφότου ήρθε στην Ελλάδα, µετά την εµπειρία του ως ιδιοκτήτη-σεφ στο «Αγροτικόν» της Νέας Υόρκης.

«Η συνεχής αναζήτηση ξεχωριστών τοπικών προϊόντων, συνδυασµένη µε την εµπειρία της σύγχρονης γαστρονοµίας, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους απαιτητικούς λάτρεις του φαγητού», αναφέρει ο σεφ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/11