Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καταγράφει η Ελληνική Αστυνοµία στην εξιχνίαση των εγκληµάτων στη χώρα µας, είτε αυτά διαπράττονται από Ελληνες είτε από αλλοδαπούς, µε µόλις το 12% να παραµένει γρίφος για τις Αρχές. Τα Τµήµατα Εγκληµάτων κατά Ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πετυχαίνουν συνήθως σε γρήγορους χρόνους την αποκάλυψη της ταυτότητας και εν συνεχεία τον εντοπισµό των δραστών. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, που δεν εξιχνιάζονται σε πρώτο χρόνο, µε κάποιες εξ αυτών να παραµένουν άλυτες επί χρόνια. Είναι άξιο αναφοράς πως «τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται µια αλλαγή σε ποιοτικό επίπεδο, δηλαδή στα αίτια που οδηγούν τους δράστες στο έγκληµα. Πραγµατικά ανούσιες αιτίες, διαπληκτισµοί στην οδήγηση, σε ζευγάρια», σχολιάζει στην «Απογευµατινή» της Κυριακής αξιωµατικός του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες είναι στην πλειονότητά τους Ελληνες ή τουλάχιστον ελληνικής υπηκοότητας.

Ανησυχία από την αύξηση των δολοφονιών

Το 2022, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Αστυνοµίας, κατεγράφησαν 79 εγκληµατικές ενέργειες, ενώ σηµειώθηκαν 167 απόπειρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τις ηλικιακές οµάδες των 335 ατόµων που είτε συνελήφθησαν είτε κατηγορήθηκαν για τις δολοφονίες. Συνολικά 16 εκ των δραστών είναι µεταξύ 13 και 17 ετών, ενώ 27 µεταξύ 18 και 20 ετών. Στην ηλικιακή οµάδα 21 έως 24 ετών η αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια, µε τους κατηγορούµενους να φτάνουν τους 52, ενώ ο αριθµός ανεβαίνει ακόµη περισσότερο, συγκεκριµένα στους 73, όσον αφορά τις ηλικίες 35 έως 44 ετών. Από αυτά τα 335 άτοµα που κατηγορούνται για τις δολοφονίες, άξιο αναφοράς είναι πως οι 122 είναι αλλοδαποί ενώ οι 213 είναι Ελληνες. Από τους συλληφθέντες, οι 176 είναι άνδρες και µόλις 17 είναι γυναίκες. Οι υπόλοιποι ασύλληπτοι άνδρες είναι 137, ενώ οι γυναίκες που κατάφεραν να γλιτώσουν τις χειροπέδες είναι µόλις πέντε. Η κατάσταση πάντως το 2023 δείχνει µια αυξητική τάση, µε ταυτόχρονα σκληρές µαφιόζικες δολοφονίες (Λούτσα 6 νεκροί, Νέα Σµύρνη 2 νεκροί - 1 τραυµατίας) αλλά και δολοφονίες δίχως σοβαρό λόγο (δολοφονία υπαλλήλου πάρκινγκ στον Πειραιά για το κυκλοφοριακό).

Αγγελος Τσιγκρής: Τα µέτρα για την πανδηµία δηµιούργησαν µια νέα κοινωνική πραγµατικότητα

Η περίοδος µετά την COVID-19 έχει βγάλει στο προσκήνιο µια επιθετικότητα άνευ προηγουµένου, υποστηρίζει ο καθηγητής Εγκληµατολογίας, Αγγελος Τσιγκρής, ο οποίος µιλώντας στην «Α» έκανε λόγο για εγκλήµατα άνευ σηµασίας. «Ο περιορισµός των 2,5 ετών έβγαλε στην επιφάνεια προβλήµατα που οι πολίτες είτε δεν είχαν είτε προϋπήρχαν, αλλά δεν είχαν εκδηλωθεί. Η κοινωνία άλλαξε ξαφνικά, κάθετα και οριζόντια, µέσα σε µια στιγµή παντού. Τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την προστασία από την πανδηµία δηµιούργησαν µια νέα κοινωνική πραγµατικότητα. Το ανησυχητικό δεν είναι η ποσοτική µετάλλαξη του εγκλήµατος, είναι η ποιοτική µετάλλαξη του εγκλήµατος. Εχουµε µια παράλογη εγκληµατικότητα, το έγκληµα γίνεται πιο παράλογο από ποτέ. Εχουµε µεγαλύτερη διάχυση βίας για πολύ πιο ασήµαντες αιτίες. Πολύ µικρές αφορµές πυροδοτούν αλυσιδωτές, εκρηκτικές αντιδράσεις», ανέφερε µεταξύ άλλων ο κ. Τσιγκρής.

Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει κατά το παρελθόν, «υπάρχει µια κλιµάκωση των εγκληµάτων του παραλόγου. Ολα αυτά σχετίζονται άµεσα µε τον εγκλεισµό λόγω της πανδηµίας. ∆εν είναι η αιτία που πυροδότησε αυτή την έκρηξη των άσκοπων δολοφονιών, αλλά συνέβαλε ώστε να εκτιναχθούν οι περιπτώσεις. Το ζητούµενο είναι πώς αντιµετωπίζεται το πρόβληµα της εγκληµατικότητας. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε συγκεκριµένους τρόπους: Με αναπροσαρµογή της αντεγκληµατικής πολιτικής, βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής της χώρας, µε την ενίσχυση των πεζών και εποχούµενων περιπολιών και, τέλος, µε την πρόσληψη ειδικού επιστηµονικού προσωπικού».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απαγκίστρωση τουλάχιστον 2.500 αστυνοµικών από επίσηµους, βουλευτές και VIPs ναι µεν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµη, ωστόσο αρκετοί αστυνοµικοί έχουν ήδη επιστρέψει στις οργανικές τους θέσεις. Οι περιπολίες, κατόπιν εντολών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόµου, έχουν αυξηθεί σηµαντικά, ενώ όλες οι αστυνοµικές διευθύνσεις και υπηρεσίες κρίνονται πλέον εκ του αποτελέσµατος µηνιαίως. ∆ηλαδή, τα πεπραγµένα, οι έλεγχοι, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις αναλύονται και ήδη έχουν σταλεί ενηµερωτικά σηµειώµατα σε υπηρεσίες των οποίων η απόδοση εµφανίζεται µειωµένη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»